Превремени пубертет напада чак и двогодишњаке

Пубертет се сматра прекретницом у физичком развоју сваке особе. Иако деца прелазе у свет одраслих обично током тинејџерских година, то није увек случај.

Здравље 18.09.2016 | 16:24
Превремени пубертет напада чак и двогодишњаке
У малом броју случајева, дете може превремено да уђе у пубертет и да њихова тела почну да попримају секундарне сексуалне карактеристике, већ у другој години живота.

Превремени пубертет је медицинско стање које изазива рано отпуштање хормона хипофизе и хипоталамуса, који онда стимулишу производњу естрогена и изазивају улазак у рани пубертет.

Не постоји горња граница за дијагностику овог стања, али стручњаци се обично слажу да је реч о случајевима у којима дечак уђе у пубертет пре осме, а девојчице пре девете године живота.

У готово 90 одсто случајева код девојчица и 50 одсто случајева код дечака, узрок превременог пубертета може бити откривен и обично се испостави да је реч о проблемима у неким деловима мозга, тумору или генетској абнормалности јајника, тестиса или надбубрежних жлезда.

Гојазност такође може изазвати превремени пубертет.

Знаци превременог пубертета укључују развој дојки, убрзан раст, појаву менструације, акни, увећање тестиса или пениса и раст пубичних длачица.

Међутим, стање је теже дијагностиковати него што би било очекивано.

Пол Капловиц, лекар Националног медицинског дечјег центра у Вашингтону, каже да је само једно од десеторо деце који су имали симптоме уласка у пубертет, добијало дијагнозу превременог пубертета.

Он објашњава да се може десити да се код деце појави само један од симптома, а да други изостану. Стручњаци сматрају да је у том случају реч о нормалним варијацијама, а не о поремећају.

Да ли ће се превремени пубертет лечити, зависи од узрока, а примарни циљ већине терапија је да омогући детету да достигне нормалну висину, будући да ово стање може пореметити раст.

У случају да нема очигледног медицинског узрока, стање се може лечити посебним хормонима који се убризгавају обично једном месечно и одлажу даљи развој.

 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар