Американци размишљају да замијене Клинтонову

Већина присталица Демократске партије САД спремна је да замијени Хилари Клинтон Бенијем Сандерсом, уколико то буде захтјевало њено здравствено стање, пише „Вашингтон тајмс“ позивајући се на истраживање америчког аналитичког центра „Расмусен рипортс“.

Свијет 18.09.2016 | 10:56
Американци размишљају да замијене Клинтонову
Стручњаци овог центра питали су америчке демократе ко би могао да замијени Клинтонову уколико се догоди „незамисливо“ и она ипак буде приморана да одустане од предсједничке трке због здравственог стања.

Четрдесет осам учесника у анкети навело је да би најрадије подржало кандидатуру Бенија Сандерса, који је био противкандидат Клинтонове у редовима Демократске партије. Двадесет два одсто испитаника изјаснило се за америчког потпредсједника Џозефа Бајдена, а 14 одсто за сенатора из Вирџиније Тима Кејна.

„Расмусен репортс“ је, такође, дошао до закључка да већина бирача-демократа (46 одсто) сматра да медији превише пажње посвећују здрављу Клинтонове. Према мишљењу 28 одсто испитаника, ова тема није довољно медијски пропраћена.

Како наводи „Вашингтон пост“, изборни штаб демократа засут је питањима у вези са здравственим стањем Хилари Клинтон, откако јој је позлило на церемонији посвећеној успомени на жртве терористичких напада 11. септембра 2001.

Утврђено је да је узрок њене несвјестице била упала плућа, али су се њени помоћници у почетку трудили да прикрију ту чињеницу, саопштивши да јој је позлило због врућине. Многе новинаре узнемирила је тајновитост њеног изборног штаба.

Политички коментатор Си-Ен-Ена Дејвид Акселрод је на својој страници на Твитеру такво ћутање назвао „нездравим“. Друга анкета на тему здравственог стања Клинтонове спроведена је под окриљем „Хафингтон поста“, у сарадњи с фирмом „ЈуГов“.

Резултати ове анкете показали су да Американци после недавног инцидента мање вјерују да је Клинтонова спремна да постане предсједник САД.

Тридесет осам одсто анкетираних Американаца сматра да Клинтонова није довољно здрава да би обављала ову функцију, а 39 одсто њих мисли супротно. Ови подаци се доста разликују од резултата сличне заједничке анкете „ЈуГова“ и „Економиста“, спроведене прије него што је Клинтоновој позлило у јавности.

Према резултатима ове анкете, 33 одсто Американаца је изјавило да она није довољно здрава, а 52 одсто њих је сматрало да је здравствено стање Клинтонове препрека за предсједничку функцију. Још љетос бројни медији су објављивали непотврђене и непровјерене претпоставке да Клинтонова болује од Паркинсонове болести (хронично дегенеративно обољење моторног система) или од епилепсије. Медијске сумње побудила је и чињеница да је један од комбија предизборног штаба опремљен приступом за инвалидска колица.

Извор: Спутњик

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мирко Немирко

18.09.2016 09:52

Као свугдје у свијету кад оболис и изгубис здравље ниси никоме потребан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

18.09.2016 10:49

И Бил размисља да умјесто Хилари стави Моники

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хиларy: Адмитедлy,

18.09.2016 11:57

Бил би гласао за Монику!