Amerikanci razmišljaju da zamijene Klintonovu

Većina pristalica Demokratske partije SAD spremna je da zamijeni Hilari Klinton Benijem Sandersom, ukoliko to bude zahtjevalo njeno zdravstveno stanje, piše „Vašington tajms“ pozivajući se na istraživanje američkog analitičkog centra „Rasmusen riports“.

Svijet 18.09.2016 | 10:56
Amerikanci razmišljaju da zamijene Klintonovu
Stručnjaci ovog centra pitali su američke demokrate ko bi mogao da zamijeni Klintonovu ukoliko se dogodi „nezamislivo“ i ona ipak bude primorana da odustane od predsjedničke trke zbog zdravstvenog stanja.

Četrdeset osam učesnika u anketi navelo je da bi najradije podržalo kandidaturu Benija Sandersa, koji je bio protivkandidat Klintonove u redovima Demokratske partije. Dvadeset dva odsto ispitanika izjasnilo se za američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena, a 14 odsto za senatora iz Virdžinije Tima Kejna.

„Rasmusen reports“ je, takođe, došao do zaključka da većina birača-demokrata (46 odsto) smatra da mediji previše pažnje posvećuju zdravlju Klintonove. Prema mišljenju 28 odsto ispitanika, ova tema nije dovoljno medijski propraćena.

Kako navodi „Vašington post“, izborni štab demokrata zasut je pitanjima u vezi sa zdravstvenim stanjem Hilari Klinton, otkako joj je pozlilo na ceremoniji posvećenoj uspomeni na žrtve terorističkih napada 11. septembra 2001.

Utvrđeno je da je uzrok njene nesvjestice bila upala pluća, ali su se njeni pomoćnici u početku trudili da prikriju tu činjenicu, saopštivši da joj je pozlilo zbog vrućine. Mnoge novinare uznemirila je tajnovitost njenog izbornog štaba.

Politički komentator Si-En-Ena Dejvid Akselrod je na svojoj stranici na Tviteru takvo ćutanje nazvao „nezdravim“. Druga anketa na temu zdravstvenog stanja Klintonove sprovedena je pod okriljem „Hafington posta“, u saradnji s firmom „JuGov“.

Rezultati ove ankete pokazali su da Amerikanci posle nedavnog incidenta manje vjeruju da je Klintonova spremna da postane predsjednik SAD.

Trideset osam odsto anketiranih Amerikanaca smatra da Klintonova nije dovoljno zdrava da bi obavljala ovu funkciju, a 39 odsto njih misli suprotno. Ovi podaci se dosta razlikuju od rezultata slične zajedničke ankete „JuGova“ i „Ekonomista“, sprovedene prije nego što je Klintonovoj pozlilo u javnosti.

Prema rezultatima ove ankete, 33 odsto Amerikanaca je izjavilo da ona nije dovoljno zdrava, a 52 odsto njih je smatralo da je zdravstveno stanje Klintonove prepreka za predsjedničku funkciju. Još ljetos brojni mediji su objavljivali nepotvrđene i neprovjerene pretpostavke da Klintonova boluje od Parkinsonove bolesti (hronično degenerativno oboljenje motornog sistema) ili od epilepsije. Medijske sumnje pobudila je i činjenica da je jedan od kombija predizbornog štaba opremljen pristupom za invalidska kolica.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mirko Nemirko

18.09.2016 09:52

Kao svugdje u svijetu kad obolis i izgubis zdravlje nisi nikome potreban.

ODGOVORITE
Name

Srbin

18.09.2016 10:49

I Bil razmislja da umjesto Hilari stavi Moniki

ODGOVORITE
Name

Hilary: Admitedly,

18.09.2016 11:57

Bil bi glasao za Moniku!