Клупски Мондијал од сада непарним годинама?!

Са 16 или 24 учесника, месец дана, на свака два лета... Добијамо озбиљно клупско првенство!

Фудбал 19.09.2016 | 12:30
Клупски Мондијал од сада непарним годинама?!
До сада су непарне године биле сиромашније за неки велики летњи турнир у светском фудбалу, али и то ће се променити. Куп конфедерација који се одржава годину дана уочи Мондијала није оправдао очекивања, ни СП за клубове није прошао као што је требало и време је да се проба нешто ново.

Ново руководство ФИФА је спремило амбициозан пројекат који би требало да изроди Мондијал за клубове! И не би имао много везе са досадашњим СП за клубове. Нови префдседник ФИФА Ђани Инфантино је поверио својим сарадницима Звонимиру Бобану и Марку ван Басетнупројекат стварања Мондијала који би био представљао озбиљан турнир.

Формат би био потпуно другачији и првенство би требало да стартује од 2019. године чиме би био попуњен термин у јуну који је парним годинама резервисан за светска и европска првенства репрезентација. Још није познат систем такмичења, али би Мондијал требало да броји најмање 16, а највише 24 клуба. Европа и Јужна Америка би имали по осам представника, а осталима би припао минималан борј места. 

Такмичење би се играло на сваке две године и трајало би месец дана са класичним турнирским системом. Дакле, прво групна фаза па онда нокаут систем. Бобан и Ван Бастен су задужени да припреме све детаље, а већ су добили подршку из Италије и Шпаније. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар