Klupski Mondijal od sada neparnim godinama?!

Sa 16 ili 24 učesnika, mesec dana, na svaka dva leta... Dobijamo ozbiljno klupsko prvenstvo!

Fudbal 19.09.2016 | 12:30
Klupski Mondijal od sada neparnim godinama?!
Do sada su neparne godine bile siromašnije za neki veliki letnji turnir u svetskom fudbalu, ali i to će se promeniti. Kup konfederacija koji se održava godinu dana uoči Mondijala nije opravdao očekivanja, ni SP za klubove nije prošao kao što je trebalo i vreme je da se proba nešto novo.

Novo rukovodstvo FIFA je spremilo ambiciozan projekat koji bi trebalo da izrodi Mondijal za klubove! I ne bi imao mnogo veze sa dosadašnjim SP za klubove. Novi prefdsednik FIFA Đani Infantino je poverio svojim saradnicima Zvonimiru Bobanu i Marku van Basetnuprojekat stvaranja Mondijala koji bi bio predstavljao ozbiljan turnir.

Format bi bio potpuno drugačiji i prvenstvo bi trebalo da startuje od 2019. godine čime bi bio popunjen termin u junu koji je parnim godinama rezervisan za svetska i evropska prvenstva reprezentacija. Još nije poznat sistem takmičenja, ali bi Mondijal trebalo da broji najmanje 16, a najviše 24 kluba. Evropa i Južna Amerika bi imali po osam predstavnika, a ostalima bi pripao minimalan borj mesta. 

Takmičenje bi se igralo na svake dve godine i trajalo bi mesec dana sa klasičnim turnirskim sistemom. Dakle, prvo grupna faza pa onda nokaut sistem. Boban i Van Basten su zaduženi da pripreme sve detalje, a već su dobili podršku iz Italije i Španije. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar