Почео највећи пивски "празник" на свијету

Уз строге мјере безбједности, у Минхену је данас тачно у подне забијањем славине у прву пивску бачву свечано отворен 183. Октоберфест.

Свијет 17.09.2016 | 17:32
Почео највећи пивски "празник" на свијету
Према наводима организатора, ово је највеће народно славље на свијету које и ове године очекује око 6,5 милиона посјетилаца.

"Озапфт ис" (у слободном преводу с баварског нарјечја: 'Бачва је начета') казао је градоначелник Минхена Дитер Рајтер након забијања славине у дрвену пивску бачву. Према традицији, прву једнолитарску криглу испио је баварски премијер Хорст Зехофер.

Како преносе медији, сходно традицији, градоначелник Минхена зажелио је свима "мирно славље" што с обзиром на атмосферу у којој се ове године одржава Октоберфест има појачано значење. Због терористичких напада у јулу ове године, када су у Баварској двојица избјеглица с контактима с Исламском државом починили терористичке нападе, на овогодишњем Октоберфесту су појачане мјере опреза.

Прегледи на улазу су детаљнији него протеклих година а забрањено је и уношење ранаца. По први пут је подручје на којем се одржава Октоберфест, Терезијине пољане у центру Минхена, у потпуности ограђено високом оградом. Неколико сати уочи отварања улаза на простор гдје се одржава Октоберфест, створили су се дуги редови. Посјетиоци без резервације у неком од шатора водећих минхенских пивница су присиљени на дуготрајна чекања како би били пуштени у шаторе.

Двије седмице забаве



Током двоседмичног народног славља на Октоберфесту се попије преко седам милиона литара пива те поједе 116 волова на ражњу, 120.000 пари кобасица, 85 телади на ражњу, 510.000 печених пилића, 60.000 свињских кољеница. Традиционални литрени врч пива (Масс) ове године стоји између 10,40 и 10,70 еура.

Октоберфест своје коријене има у слављу које је 1810. приредио баварски престолонасљедник Лудвиг у част вјенчања за Терезу фон Захен-Хилдбургхаузен. Отада се и ливаде, које су се у 19. вијеку налазиле изван града, а сада су у самом вентру, на којима се одржава Октоберфест називају Терезијиним ливадама. Иако око 70 посто посјетилаца долази из саме Баварске, њемачко народно славље је популарно широм свијета, а локалне верзије Октоберфеста одржавају се од Кине преко Јапана па до САД-а гдје је пивско славље посебно популарно у дијеловима САД с много потомака њемачких имиграната.



Октоберфест ове године изнимно на завршава у недјељу него у понедјељак 3. октобра који је у Њемачкој државни празник (Дан уједињења).

Извор: Ослобођење

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

xпс

17.09.2016 15:41

Октобар фест а поциње средином септембра и хвата свега три дана октобра, знаци септембар фест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гол

17.09.2016 16:14

Тако се зиви у правој дрзави.свака им цаст.узивајте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

18.09.2016 07:08

Пиво дебља.

ОДГОВОРИТЕ