Počeo najveći pivski "praznik" na svijetu

Uz stroge mjere bezbjednosti, u Minhenu je danas tačno u podne zabijanjem slavine u prvu pivsku bačvu svečano otvoren 183. Oktoberfest.

Svijet 17.09.2016 | 17:32
Počeo najveći pivski "praznik" na svijetu
Prema navodima organizatora, ovo je najveće narodno slavlje na svijetu koje i ove godine očekuje oko 6,5 miliona posjetilaca.

"Ozapft is" (u slobodnom prevodu s bavarskog narječja: 'Bačva je načeta') kazao je gradonačelnik Minhena Diter Rajter nakon zabijanja slavine u drvenu pivsku bačvu. Prema tradiciji, prvu jednolitarsku kriglu ispio je bavarski premijer Horst Zehofer.

Kako prenose mediji, shodno tradiciji, gradonačelnik Minhena zaželio je svima "mirno slavlje" što s obzirom na atmosferu u kojoj se ove godine održava Oktoberfest ima pojačano značenje. Zbog terorističkih napada u julu ove godine, kada su u Bavarskoj dvojica izbjeglica s kontaktima s Islamskom državom počinili terorističke napade, na ovogodišnjem Oktoberfestu su pojačane mjere opreza.

Pregledi na ulazu su detaljniji nego proteklih godina a zabranjeno je i unošenje ranaca. Po prvi put je područje na kojem se održava Oktoberfest, Terezijine poljane u centru Minhena, u potpunosti ograđeno visokom ogradom. Nekoliko sati uoči otvaranja ulaza na prostor gdje se održava Oktoberfest, stvorili su se dugi redovi. Posjetioci bez rezervacije u nekom od šatora vodećih minhenskih pivnica su prisiljeni na dugotrajna čekanja kako bi bili pušteni u šatore.

Dvije sedmice zabave



Tokom dvosedmičnog narodnog slavlja na Oktoberfestu se popije preko sedam miliona litara piva te pojede 116 volova na ražnju, 120.000 pari kobasica, 85 teladi na ražnju, 510.000 pečenih pilića, 60.000 svinjskih koljenica. Tradicionalni litreni vrč piva (Mass) ove godine stoji između 10,40 i 10,70 eura.

Oktoberfest svoje korijene ima u slavlju koje je 1810. priredio bavarski prestolonasljednik Ludvig u čast vjenčanja za Terezu fon Zahen-Hildburghauzen. Otada se i livade, koje su se u 19. vijeku nalazile izvan grada, a sada su u samom ventru, na kojima se održava Oktoberfest nazivaju Terezijinim livadama. Iako oko 70 posto posjetilaca dolazi iz same Bavarske, njemačko narodno slavlje je popularno širom svijeta, a lokalne verzije Oktoberfesta održavaju se od Kine preko Japana pa do SAD-a gdje je pivsko slavlje posebno popularno u dijelovima SAD s mnogo potomaka njemačkih imigranata.



Oktoberfest ove godine iznimno na završava u nedjelju nego u ponedjeljak 3. oktobra koji je u Njemačkoj državni praznik (Dan ujedinjenja).

Izvor: Oslobođenje

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

xps

17.09.2016 15:41

Oktobar fest a pocinje sredinom septembra i hvata svega tri dana oktobra, znaci septembar fest

ODGOVORITE
Name

Gol

17.09.2016 16:14

Tako se zivi u pravoj drzavi.svaka im cast.uzivajte....

ODGOVORITE
Name

Hm

18.09.2016 07:08

Pivo deblja.

ODGOVORITE