Партизан - Црвена звезда: 152. вјечита прича...

Од 18 часова на стадиону у Хумској 1 на програму је један од највећих дербија света – 152. лигашки окршај Партизана и Црвене звезде.

Фудбал 17.09.2016 | 12:00
Партизан - Црвена звезда: 152. вјечита прича...
Црвено-бели имају бољи скор у међусобним окршајима са вечитим ривалом, пошто су 62 пута славили, 45 сусрета завршено је без победника, док су црно-бели 44 пута били бољи – уз гол разлику 219:183.

Рачунајучи и окршаје у Купу, као и оне незваничне, Звезда има 106 тријумфа, Партизан 75, а у 57 мечева виђен је реми.

Актуелни шампион са Маракане у меч улази нешто растерећеније, ако је то уопште могуће када је највећа утакмица домаћег фудбала у питању, пошто после осам рунди такмичења у Суперлиги има девет бодова више од највећег противника. Правду ће још једном делити Милораг Мажић са својим помоћницима.

Ипак, тренеру Звезде Миодрагу Божовићу не свиђа атмосфера коју праве чланови стручног штаба Партизана – истичући да има утисак као да ће играћи "тући са калашњиковима".

"Читам поруке из њихових редова и сви говоре реч 'погинути'. Као да ћемо 'калашњиковима' да се бијемо. Не треба нико да погине, треба да играмо фудбал. Не изгубити на ЈНА није лоше, а добити је изванредно. Ово су утакмице које доносе и хероје и трагичаре. Надамо се да ће херој постати неко из наше екипе", рекао је Божовић.

Такође, 'Гроф' истовремено каже и да је добро што постоји 'вечити' дерби јер нема много светских градова који могу да се похвале таквим мечом.

"То је највећа утакмица у Србији и један од десет највећих дербија на свету. Велико је ривалство два велика клуба. Добро је што постоји једна таква утакмица. Много је важно да покажемо добру игру, да буде фер, да играчи обе екипе, као и колега и ја, урадимо све да дерби протекне у коректном надметању. Надам се да ћемо ми изаћи као победници".

С друге стране, тренер Партизана Марко Николић рекао је "да је поглед на табелу грозан" ,али да је вечити дерби утакмица инспирације.

"Сви добро знамо да је дерби утакмица инспирације, надахнућа. Много пута није побеђивао бољи. Други фактори утичу на исход дербија, жеља и однос играча, мирноћа, вруће срце а јако мирна глава, упорност, жеља више од противника. А, кад год је могуће и паметније на терену. Много фактора утиче на резултат, а ми треба односом да заслужимо грам спортске среће, који је исто тако фактор у дербију", рекао је Николић.

И нови/стари тренер црно-бели сагласан је са колегом из противничког табора када је величина вечитог дербија у питању.

"Дерби је највећа и најлепша утакмица у нашем фудбалу, колико год они који фудбал гледају негативним очима желели да обезвреде ту светињу. То је празник и сви ми у Партизану се необично радујемо и спремамо за ту утакмицу".

Прошле сезоне гледали смо три дербија – Звезда је славила на Маракани (3:1) и на ЈНА (2:1) у регуларном току шампионата, док је дуел у плеј-офу на стадиону Рајко Митић завршен ремијем (1:1).

Партизан – Црвена звезда

Првенство: 44-45-62; гол разлика – 184:218
Куп: 11-4-20; гол разлика – 46:57
Остало: 20-9-25; гол разлика – 88:103

Стадион Партизана, 18 часова – 152. вечити дерби.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар