Partizan - Crvena zvezda: 152. vječita priča...

Od 18 časova na stadionu u Humskoj 1 na programu je jedan od najvećih derbija sveta – 152. ligaški okršaj Partizana i Crvene zvezde.

Fudbal 17.09.2016 | 12:00
Partizan - Crvena zvezda: 152. vječita priča...
Crveno-beli imaju bolji skor u međusobnim okršajima sa večitim rivalom, pošto su 62 puta slavili, 45 susreta završeno je bez pobednika, dok su crno-beli 44 puta bili bolji – uz gol razliku 219:183.

Računajuči i okršaje u Kupu, kao i one nezvanične, Zvezda ima 106 trijumfa, Partizan 75, a u 57 mečeva viđen je remi.

Aktuelni šampion sa Marakane u meč ulazi nešto rasterećenije, ako je to uopšte moguće kada je najveća utakmica domaćeg fudbala u pitanju, pošto posle osam rundi takmičenja u Superligi ima devet bodova više od najvećeg protivnika. Pravdu će još jednom deliti Milorag Mažić sa svojim pomoćnicima.

Ipak, treneru Zvezde Miodragu Božoviću ne sviđa atmosfera koju prave članovi stručnog štaba Partizana – ističući da ima utisak kao da će igraći "tući sa kalašnjikovima".

"Čitam poruke iz njihovih redova i svi govore reč 'poginuti'. Kao da ćemo 'kalašnjikovima' da se bijemo. Ne treba niko da pogine, treba da igramo fudbal. Ne izgubiti na JNA nije loše, a dobiti je izvanredno. Ovo su utakmice koje donose i heroje i tragičare. Nadamo se da će heroj postati neko iz naše ekipe", rekao je Božović.

Takođe, 'Grof' istovremeno kaže i da je dobro što postoji 'večiti' derbi jer nema mnogo svetskih gradova koji mogu da se pohvale takvim mečom.

"To je najveća utakmica u Srbiji i jedan od deset najvećih derbija na svetu. Veliko je rivalstvo dva velika kluba. Dobro je što postoji jedna takva utakmica. Mnogo je važno da pokažemo dobru igru, da bude fer, da igrači obe ekipe, kao i kolega i ja, uradimo sve da derbi protekne u korektnom nadmetanju. Nadam se da ćemo mi izaći kao pobednici".

S druge strane, trener Partizana Marko Nikolić rekao je "da je pogled na tabelu grozan" ,ali da je večiti derbi utakmica inspiracije.

"Svi dobro znamo da je derbi utakmica inspiracije, nadahnuća. Mnogo puta nije pobeđivao bolji. Drugi faktori utiču na ishod derbija, želja i odnos igrača, mirnoća, vruće srce a jako mirna glava, upornost, želja više od protivnika. A, kad god je moguće i pametnije na terenu. Mnogo faktora utiče na rezultat, a mi treba odnosom da zaslužimo gram sportske sreće, koji je isto tako faktor u derbiju", rekao je Nikolić.

I novi/stari trener crno-beli saglasan je sa kolegom iz protivničkog tabora kada je veličina večitog derbija u pitanju.

"Derbi je najveća i najlepša utakmica u našem fudbalu, koliko god oni koji fudbal gledaju negativnim očima želeli da obezvrede tu svetinju. To je praznik i svi mi u Partizanu se neobično radujemo i spremamo za tu utakmicu".

Prošle sezone gledali smo tri derbija – Zvezda je slavila na Marakani (3:1) i na JNA (2:1) u regularnom toku šampionata, dok je duel u plej-ofu na stadionu Rajko Mitić završen remijem (1:1).

Partizan – Crvena zvezda

Prvenstvo: 44-45-62; gol razlika – 184:218
Kup: 11-4-20; gol razlika – 46:57
Ostalo: 20-9-25; gol razlika – 88:103

Stadion Partizana, 18 časova – 152. večiti derbi.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar