Инспектори "подигли" промет зубарима

Пословање стоматолошких ординација на подручју бањалучке регије под сталним је надзором инспектора Пореске управе РС, а у протеклих мјесец дана извршено је чак 140 контрола.

Република Српска 17.09.2016 | 11:50
Инспектори "подигли" промет зубарима
Због сумње да се добар дио промета који зубари наплате не пријављује, инспектори углавном контролишу издавање фискалних рачуна. Међутим, нико није новчано кажњен, а ни затворен, како су обећавали из Пореске управе, јер нису успјели да открију ниједну ординацију која не издаје рачуне, а, подсјећамо, појачане контроле су управо због тога и кренуле.

Можда због тога што су најављене путем медија, па су стоматолози имали времена да се припреме за долазак инспектора. Ипак, како тврде у Пореској управи, контроле су и те како имале позитиван ефекат.

"Анализом података који се са фискалних каса наведене групе пореских обвезника прикупљају на серверу Пореске управе, утврђено је да је постигнут значајан ефекат кроз повећање износа пријављеног промета путем фискалних каса, и то за 50 одсто у односу на период прије наведених контрола", каже Зора Видовић, директор Управе.

Поручује како ће Пореска управа наставити и даље с контролама, све док се промет у здравственим установама не буде у потпуности приказивао, тј. за све услуге не буду издавали фискални рачуни. Како каже, у сврху контроле инспектори ће по потреби бити присутни у ординацијама.

"Позивамо грађане да за пружене услуге у здравственим установама обавезно траже фискални рачун, а случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве Пореској управи", закључила је она.

За Бањалуку се иначе каже како је пријестоница денталног туризма у овом дијелу Европе, а процјењује се да је због стоматолошких услуга током љета и годишњих одмора посјете десетине пацијената из цијеле Европе. Један од највећих разлога лежи у цијенама услуга, које су отприлике дупло мање него у земљама Европске уније.

Стоматолози, са друге стране, поручују како држава прије свега треба да крене у борбу с радом на црно јер је све више непријављених ординација по кућама и становима.

Извор: Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

село

17.09.2016 09:58

Није ми јасно засто се равнамо са ЕУ кад ми не знамо много о томе, једино обавезе као у ЕУ а не,знамо тамосња ПРАВА !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

17.09.2016 10:14

Све је то банда ти доктори,раде сви раде после 16х на црно по становима,и пословним просторима никакве рацуне не издају ни стоматолози ни специјалисти.у еу би добили по 10 год затвора за такав криминал.

Name

бн

17.09.2016 10:15

Ударили на стоматологе ок хајде мало кафице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.09.2016 11:08

Како лијепа цура на слици, свака част!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

17.09.2016 11:57

Зато у бијељини у било којој пекари које дрзе албанци нецес добити фискални рацун јер их оцигледно инспектори стите а они це за тај новац куповати орузје да нас могу убијати ето узмите хљеб у било којој пекари па це те видјети

ОДГОВОРИТЕ