Inspektori "podigli" promet zubarima

Poslovanje stomatoloških ordinacija na području banjalučke regije pod stalnim je nadzorom inspektora Poreske uprave RS, a u proteklih mjesec dana izvršeno je čak 140 kontrola.

Republika Srpska 17.09.2016 | 11:50
Inspektori "podigli" promet zubarima
Zbog sumnje da se dobar dio prometa koji zubari naplate ne prijavljuje, inspektori uglavnom kontrolišu izdavanje fiskalnih računa. Međutim, niko nije novčano kažnjen, a ni zatvoren, kako su obećavali iz Poreske uprave, jer nisu uspjeli da otkriju nijednu ordinaciju koja ne izdaje račune, a, podsjećamo, pojačane kontrole su upravo zbog toga i krenule.

Možda zbog toga što su najavljene putem medija, pa su stomatolozi imali vremena da se pripreme za dolazak inspektora. Ipak, kako tvrde u Poreskoj upravi, kontrole su i te kako imale pozitivan efekat.

"Analizom podataka koji se sa fiskalnih kasa navedene grupe poreskih obveznika prikupljaju na serveru Poreske uprave, utvrđeno je da je postignut značajan efekat kroz povećanje iznosa prijavljenog prometa putem fiskalnih kasa, i to za 50 odsto u odnosu na period prije navedenih kontrola", kaže Zora Vidović, direktor Uprave.

Poručuje kako će Poreska uprava nastaviti i dalje s kontrolama, sve dok se promet u zdravstvenim ustanovama ne bude u potpunosti prikazivao, tj. za sve usluge ne budu izdavali fiskalni računi. Kako kaže, u svrhu kontrole inspektori će po potrebi biti prisutni u ordinacijama.

"Pozivamo građane da za pružene usluge u zdravstvenim ustanovama obavezno traže fiskalni račun, a slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave Poreskoj upravi", zaključila je ona.

Za Banjaluku se inače kaže kako je prijestonica dentalnog turizma u ovom dijelu Evrope, a procjenjuje se da je zbog stomatoloških usluga tokom ljeta i godišnjih odmora posjete desetine pacijenata iz cijele Evrope. Jedan od najvećih razloga leži u cijenama usluga, koje su otprilike duplo manje nego u zemljama Evropske unije.

Stomatolozi, sa druge strane, poručuju kako država prije svega treba da krene u borbu s radom na crno jer je sve više neprijavljenih ordinacija po kućama i stanovima.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

selo

17.09.2016 09:58

Nije mi jasno zasto se ravnamo sa EU kad mi ne znamo mnogo o tome, jedino obaveze kao u EU a ne,znamo tamosnja PRAVA !!!!

ODGOVORITE
Name

Simo

17.09.2016 10:14

Sve je to banda ti doktori,rade svi rade posle 16h na crno po stanovima,i poslovnim prostorima nikakve racune ne izdaju ni stomatolozi ni specijalisti.u eu bi dobili po 10 god zatvora za takav kriminal.

Name

bn

17.09.2016 10:15

Udarili na stomatologe ok hajde malo kafice

ODGOVORITE
Name

Dragan

17.09.2016 11:08

Kako lijepa cura na slici, svaka čast!!!

ODGOVORITE
Name

Borac

17.09.2016 11:57

Zato u bijeljini u bilo kojoj pekari koje drze albanci neces dobiti fiskalni racun jer ih ocigledno inspektori stite a oni ce za taj novac kupovati oruzje da nas mogu ubijati eto uzmite hljeb u bilo kojoj pekari pa ce te vidjeti

ODGOVORITE