Хронологија рата и љубави СДА и СББ

У босанскохерцеговачкој политичкој збиљи нагледали смо се свега и свачега. Сукоби су свакодневница, на оптужбе смо навикли, море је стварних проблема који су осиромашили народ смјестивши државу на врх свих љествица о биједи, сиромаштву, незапослености, неперспективности, преноси Н1.

Босна и Херцеговина 17.09.2016 | 10:56
Хронологија рата и љубави СДА и СББ
Док политички лидери вриједно припремају терен за изборе користећи се доказано успјешним асфалтно-аутопутним обећањима, тешко је не примијетити један необичан феномен у односима овдашњих кључних политичких актера. Данас једно, сутра друго. Бошњачка коалиција на Федералном нивоу функционише, Влада (каква год да је) постоји, а да би све то изгледало иоле нормално, прогутане су кнедле, заборављени мрачни детаљи, под тепих скривено тешко бреме прошлости...

Дојучерашњи непријатељи данас су загрљени у градњи љепше будућности. Странка демократске акције и Савез за бољу будућност са својим лидерима Бакиром Изетбеговићем и Фахрудином Радончићем заједно ће наступати на изборима, а бошњачко јединство почива на односима грађеним уз тешке темеље ружне хисторије међусобног неуважавања.

Према мишљењу политичког аналитичара Алмира Терзића, овакви односи у домаћем политичком рингу нису никаква новост. Напротив, чести су и уобичајени. Помирење СДА и СББ није ништа ново нити изненађујуће на политичкој сцени у Босни и Херцеговини.

''Таквих ситуација имали смо и раније између Српске демократске странке и Партије демократског прогреса, али и у односима СДА и Хрватске демократске. Наставак сукоба СДА и СББ у сваком случају би ослабио ионако лошу позицију бошњачке опције у БиХ и мислим да би се нашли у безизлазној ситуацији посебно у Федерацији гдје након одустајања Демократске фронте од власт,и би заправо без ње функционирали до 2018, да се није догодила замјена са СББ-ом. Мислим да се више ради о нужности оваквог исхода. Не значи да можда до 2018. нећемо имати нове тензије из између ове двије опције'', казао је Терзић у разговору за Н1.

А битка је уистину била дуга и тешка. Без правила, често испод граница пристојности и доброг укуса, лидери су се частили тешким увредама и оптужбама, а ниски ударци напрасно су замијениле мирољубиве поруке јединства уз које се одвија и кампања за локалне изборе почетком октобра. Сјећате ли се?

Радончић и СББ о Изетбеговићу и СДА...

''Несретни Бакир Изетбеговић, који је с мајком узео милијарде КМ у Турској, Саудијској Арабији, Швицарској, а ништа од тога није инвестирао у БиХ, налази се, у за њега, нерјешивој ситуацији - никако не може увјерити људе да не вјерују властитим очима'' (саопштење СББ-а, 30. Септембар 2014.).

''Ирански обавјештајци, муџахедини, политичка убиства Неџада Угљена, Јозе Леутара, Хакије Турајлића, Сулејмана Реџића, Ирфана Љубијанкића, Јуке Празине, Мушана Топаловића, Ћеле Делалића, не могу се сакрити монтажом Бакировог кућног тужиоца Дубравка Чампаре и њихове јаранице, мафијашице Шејле Турковић. Често спомињаног Ћелу Делалића убила је СДА-ова страначка државна мафија након што је јавно рекао да ће открити Угљенове убице, а у тој причи нема Радончића, али Бакира Изетбеговића и АИД-а сигурно има'' (саопштење СББ-а, 30. септембар 2014.).

''Поводом реагирања СДА на снимак ТВ Алфе, врло је занимљиво да Бакир Изетбеговић уопште не демантује видеозаписе са донаторских скупова у Турској, Саудијској Арабији и Швајцарској. Нико не може фалсификовати видеоснимке, нити их негирати јер су на њима живи људи, догађаји, али и стотине килограма злата, новца у различитим девизама и чекови које је пред ТВ камерама узела Бакирова мајка Халида, а тадашњи преводилац устврдио како је она рекла: "Једну врећу злата оставите за мога Бакира" (саопштење СББ-а, 5. октобар 2014.).

''Ми смо презадовољни својим изборним резултатом јер смо са трећег мјеста 2010. године сада супериорно друга странка по снази чиме смо се показали континуитетом и трајним политичким фактором. Ја сам за члана Предсједништва БиХ добио више од 200.000 гласова, и то углавном у градовима и ми смо то добили на прецизној политици критике, понајприје СДА. Странка која је довела до 560.000 незапослених, до тога да смо прва земља у Европи по незапослености, до 50 посто гладног становништва, СДА која је демонстранте вријеђала да су терористи и наркомани и СДА која прикрива политичка убиства и злоупотребљава правни систем земље није наш коалициони фаворит. СДА је коалирала са Радованом Караџићем, па им сигурно сада не смета да коалирају са наводно реформираним СДС-ом'' (Фахрудин Радончић, 30. октобар 2014.).

''Неспособан да направи кораке у односу на прошлост, страхујући од властите ратнопрофитерске истине, разоткривању многобројних неријешених политичких убистава, која према свим расположивим подацима упућују управо у његово двориште, под плаштом заштите сиромашног бошњачког народа и Босне коју је његов рахметли отац у Дејтону подијелио, Изетбеговић можда и јесте спреман ову земљу гурнути у нове конфликте. Не ради БиХ и Бошњака, него да би спасио себе и своју родбину на власти! (Омер Чевра, портпарол СББ-а, 26. април 2015.).

Изетбеговић и СДА о Радончићу и СББ-у

''Довођење Радончића и Гази-Хусрев бега у исту раван у најмању руку је смијешно, јер све зграде Гази-Хусрев бег је увакуфио чиме је донио огромну корист грађанима Сарајева и БиХ. С друге стране, зграде које је Радончић направио новцем сумњивог поријекла донијеле су корист искључиво њему! Те зграде Радончић је, поново из личних интереса, „продао бившој супрузи“ Азри и „зарадио“ 200 милиона КМ'' (саопштење СДА, 30. септембар 2014.).

''Ова Радончићева брутална нељудскост током кампање показује на шта је све спреман само да би дошао на власт. То, наравно, показује шта би Радончић био спреман урадити Бошњацима и против Бошњака уколико би, не дај Боже, стварно и дошао на власт'' (саопштење СДА, 5. октобар 2014.).

''Не поштује (Радончић) ни борбу и страдање властитог народа. Од утицајних политичара у БиХ једино Милорад Додик и Фахрудин Радончић никада нису били на обиљежавању годишњице геноцида у Сребреници. Радончић никад није био ни на шехидском мезарју Ковачи, нити је икада ногом крочио у џамију, па ни за Бајрам'' (Бакир Изетбеговић, Независне новине, 24. септембар 2014.).

''Радончић и његов СББ имају властите медије, торњеве и милионе, али недавно читање оптужнице Насеру Кељемендију, у којој амерички тужилац наводи Радончића као члана злочиначке удруге, коначно ставља тачку на многе дилеме о лику и дјелу Фахрудина Радончића'' (Бакир Изетбеговић, Клиx.ба, 22. јули 2014.).

''Фахрудин Радончић, власник СББ-а, константно пријети новим и масовнијим протестима грађана БиХ, уколико он и његов пропали политички пројекат на побиједе на предстојећим изборима. Овом запаљивом реториком Радончић индиректно признаје да је организатор фебруарских паљевина'' (саопштење СДА, 3. октобар 2014.).

Извор: Н1
Фото: Н1

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

зумба

17.09.2016 09:02

Цудно,толико су свадјали а да ниједан није добио неки судски спор у вези "дусевне боли" коју је осјетио.Немају ни љекарско увјерење као Додик,који је недавно изјавио да це тек за 30 година ици у пензију.Мозе се замислити какву це бол трпјети за тих 30 година,све за добробит народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

17.09.2016 09:51

Једину душевну бол имају градјани које су ова два лика огулили до Голе козе.

Name

Ре. Зумба

17.09.2016 15:48

Теби је нас Баја за срце прирастао, мозда се и ти презивас Додик, само сто си ти србин муслиман а овај србин православац

Name

Обицна раја

17.09.2016 09:29

И Р Д Ц браца по кримосу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

17.09.2016 12:33

Зато је пензија смијесних 320 КМ, плата код вецине радника 500 КМ...

ОДГОВОРИТЕ