Hronologija rata i ljubavi SDA i SBB

U bosanskohercegovačkoj političkoj zbilji nagledali smo se svega i svačega. Sukobi su svakodnevnica, na optužbe smo navikli, more je stvarnih problema koji su osiromašili narod smjestivši državu na vrh svih ljestvica o bijedi, siromaštvu, nezaposlenosti, neperspektivnosti, prenosi N1.

Bosna i Hercegovina 17.09.2016 | 10:56
Hronologija rata i ljubavi SDA i SBB
Dok politički lideri vrijedno pripremaju teren za izbore koristeći se dokazano uspješnim asfaltno-autoputnim obećanjima, teško je ne primijetiti jedan neobičan fenomen u odnosima ovdašnjih ključnih političkih aktera. Danas jedno, sutra drugo. Bošnjačka koalicija na Federalnom nivou funkcioniše, Vlada (kakva god da je) postoji, a da bi sve to izgledalo iole normalno, progutane su knedle, zaboravljeni mračni detalji, pod tepih skriveno teško breme prošlosti...

Dojučerašnji neprijatelji danas su zagrljeni u gradnji ljepše budućnosti. Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost sa svojim liderima Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem zajedno će nastupati na izborima, a bošnjačko jedinstvo počiva na odnosima građenim uz teške temelje ružne historije međusobnog neuvažavanja.

Prema mišljenju političkog analitičara Almira Terzića, ovakvi odnosi u domaćem političkom ringu nisu nikakva novost. Naprotiv, česti su i uobičajeni. Pomirenje SDA i SBB nije ništa novo niti iznenađujuće na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

''Takvih situacija imali smo i ranije između Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa, ali i u odnosima SDA i Hrvatske demokratske. Nastavak sukoba SDA i SBB u svakom slučaju bi oslabio ionako lošu poziciju bošnjačke opcije u BiH i mislim da bi se našli u bezizlaznoj situaciji posebno u Federaciji gdje nakon odustajanja Demokratske fronte od vlast,i bi zapravo bez nje funkcionirali do 2018, da se nije dogodila zamjena sa SBB-om. Mislim da se više radi o nužnosti ovakvog ishoda. Ne znači da možda do 2018. nećemo imati nove tenzije iz između ove dvije opcije'', kazao je Terzić u razgovoru za N1.

A bitka je uistinu bila duga i teška. Bez pravila, često ispod granica pristojnosti i dobrog ukusa, lideri su se častili teškim uvredama i optužbama, a niski udarci naprasno su zamijenile miroljubive poruke jedinstva uz koje se odvija i kampanja za lokalne izbore početkom oktobra. Sjećate li se?

Radončić i SBB o Izetbegoviću i SDA...

''Nesretni Bakir Izetbegović, koji je s majkom uzeo milijarde KM u Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj, a ništa od toga nije investirao u BiH, nalazi se, u za njega, nerješivoj situaciji - nikako ne može uvjeriti ljude da ne vjeruju vlastitim očima'' (saopštenje SBB-a, 30. Septembar 2014.).

''Iranski obavještajci, mudžahedini, politička ubistva Nedžada Ugljena, Joze Leutara, Hakije Turajlića, Sulejmana Redžića, Irfana Ljubijankića, Juke Prazine, Mušana Topalovića, Ćele Delalića, ne mogu se sakriti montažom Bakirovog kućnog tužioca Dubravka Čampare i njihove jaranice, mafijašice Šejle Turković. Često spominjanog Ćelu Delalića ubila je SDA-ova stranačka državna mafija nakon što je javno rekao da će otkriti Ugljenove ubice, a u toj priči nema Radončića, ali Bakira Izetbegovića i AID-a sigurno ima'' (saopštenje SBB-a, 30. septembar 2014.).

''Povodom reagiranja SDA na snimak TV Alfe, vrlo je zanimljivo da Bakir Izetbegović uopšte ne demantuje videozapise sa donatorskih skupova u Turskoj, Saudijskoj Arabiji i Švajcarskoj. Niko ne može falsifikovati videosnimke, niti ih negirati jer su na njima živi ljudi, događaji, ali i stotine kilograma zlata, novca u različitim devizama i čekovi koje je pred TV kamerama uzela Bakirova majka Halida, a tadašnji prevodilac ustvrdio kako je ona rekla: "Jednu vreću zlata ostavite za moga Bakira" (saopštenje SBB-a, 5. oktobar 2014.).

''Mi smo prezadovoljni svojim izbornim rezultatom jer smo sa trećeg mjesta 2010. godine sada superiorno druga stranka po snazi čime smo se pokazali kontinuitetom i trajnim političkim faktorom. Ja sam za člana Predsjedništva BiH dobio više od 200.000 glasova, i to uglavnom u gradovima i mi smo to dobili na preciznoj politici kritike, ponajprije SDA. Stranka koja je dovela do 560.000 nezaposlenih, do toga da smo prva zemlja u Evropi po nezaposlenosti, do 50 posto gladnog stanovništva, SDA koja je demonstrante vrijeđala da su teroristi i narkomani i SDA koja prikriva politička ubistva i zloupotrebljava pravni sistem zemlje nije naš koalicioni favorit. SDA je koalirala sa Radovanom Karadžićem, pa im sigurno sada ne smeta da koaliraju sa navodno reformiranim SDS-om'' (Fahrudin Radončić, 30. oktobar 2014.).

''Nesposoban da napravi korake u odnosu na prošlost, strahujući od vlastite ratnoprofiterske istine, razotkrivanju mnogobrojnih neriješenih političkih ubistava, koja prema svim raspoloživim podacima upućuju upravo u njegovo dvorište, pod plaštom zaštite siromašnog bošnjačkog naroda i Bosne koju je njegov rahmetli otac u Dejtonu podijelio, Izetbegović možda i jeste spreman ovu zemlju gurnuti u nove konflikte. Ne radi BiH i Bošnjaka, nego da bi spasio sebe i svoju rodbinu na vlasti! (Omer Čevra, portparol SBB-a, 26. april 2015.).

Izetbegović i SDA o Radončiću i SBB-u

''Dovođenje Radončića i Gazi-Husrev bega u istu ravan u najmanju ruku je smiješno, jer sve zgrade Gazi-Husrev beg je uvakufio čime je donio ogromnu korist građanima Sarajeva i BiH. S druge strane, zgrade koje je Radončić napravio novcem sumnjivog porijekla donijele su korist isključivo njemu! Te zgrade Radončić je, ponovo iz ličnih interesa, „prodao bivšoj supruzi“ Azri i „zaradio“ 200 miliona KM'' (saopštenje SDA, 30. septembar 2014.).

''Ova Radončićeva brutalna neljudskost tokom kampanje pokazuje na šta je sve spreman samo da bi došao na vlast. To, naravno, pokazuje šta bi Radončić bio spreman uraditi Bošnjacima i protiv Bošnjaka ukoliko bi, ne daj Bože, stvarno i došao na vlast'' (saopštenje SDA, 5. oktobar 2014.).

''Ne poštuje (Radončić) ni borbu i stradanje vlastitog naroda. Od uticajnih političara u BiH jedino Milorad Dodik i Fahrudin Radončić nikada nisu bili na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Radončić nikad nije bio ni na šehidskom mezarju Kovači, niti je ikada nogom kročio u džamiju, pa ni za Bajram'' (Bakir Izetbegović, Nezavisne novine, 24. septembar 2014.).

''Radončić i njegov SBB imaju vlastite medije, tornjeve i milione, ali nedavno čitanje optužnice Naseru Keljemendiju, u kojoj američki tužilac navodi Radončića kao člana zločinačke udruge, konačno stavlja tačku na mnoge dileme o liku i djelu Fahrudina Radončića'' (Bakir Izetbegović, Klix.ba, 22. juli 2014.).

''Fahrudin Radončić, vlasnik SBB-a, konstantno prijeti novim i masovnijim protestima građana BiH, ukoliko on i njegov propali politički projekat na pobijede na predstojećim izborima. Ovom zapaljivom retorikom Radončić indirektno priznaje da je organizator februarskih paljevina'' (saopštenje SDA, 3. oktobar 2014.).

Izvor: N1
Foto: N1

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

zumba

17.09.2016 09:02

Cudno,toliko su svadjali a da nijedan nije dobio neki sudski spor u vezi "dusevne boli" koju je osjetio.Nemaju ni ljekarsko uvjerenje kao Dodik,koji je nedavno izjavio da ce tek za 30 godina ici u penziju.Moze se zamisliti kakvu ce bol trpjeti za tih 30 godina,sve za dobrobit naroda.

ODGOVORITE
Name

Zool

17.09.2016 09:51

Jedinu duševnu bol imaju gradjani koje su ova dva lika ogulili do Gole koze.

Name

Re. Zumba

17.09.2016 15:48

Tebi je nas Baja za srce prirastao, mozda se i ti prezivas Dodik, samo sto si ti srbin musliman a ovaj srbin pravoslavac

Name

Obicna raja

17.09.2016 09:29

I R D C braca po krimosu.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

17.09.2016 12:33

Zato je penzija smijesnih 320 KM, plata kod vecine radnika 500 KM...

ODGOVORITE