Нестали стратешки партнери „Шећеране“

Ниједан од потенцијалних купаца бијељинске „Шећеране“ у стечају, који су се у протеклом периоду у јавности спомињали, није суду доставио писмо намјере, а уколико оно не стигне у наредних неколико дана, стечајни управник Лазо Ђуређевић ће предложити да се имовина ове фабрике уновчава као цјелина, сазнаје пословни портал Цапитал.ба.

Република Српска 17.09.2016 | 07:10
Нестали стратешки партнери „Шећеране“
Скупштина повјерилаца „Шећерме“ на којој ће се одржати посебно испитно рочиште и испитати преостале пријаве потраживања те извјештајно рочиште на коме би требало да се донесе одлука о условима и начину уновчавања имовине која чини стечајну масу заказана је за 22. септембар.

До сада није достављено у суд ниједно писмо намјере од заинтересованих стратешких партнера, а уколико до датума одржавања Скупштине пристигне писмо намјере од неког заинтересованог стратешког партнера, оно ће бити разматрано тог дана.

„Уколико до момента засједања Скупштине повјерилаца нико од заинтересованих стратешких партнера не достави писмо намјере, стечајни управник ће предложити Скупштини повјерилаца да се имовина стечајног дужника уновчава као цјелина, с циљем очувања технолошке цјелине“, наведено је у Информацији о стечајним поступцима над стечајним дужницима у области пољопривреде коју је Влада РС недавно разматрала.

Укупно призната потраживања повјерилаца „Шећеране“ до сада износе 16 милиона КМ, од чега је у вишем исплатном реду 191.358КМ, општи исплатни ред износи 14,4 милиона, док призната потраживања разлучних повјерилаца износе 1,4 милиона КМ. Процијењена имовина „Шећеране“ износи око 24 милиона КМ.

Стечајни управник „Шећеране“ Лазо Ђурђевић јуче се није јављао на телефон, а представник мањинских акционара ове фабрике Раде Ракић рекао је за ЦАПИТАЛ да и даље постоји интерес четири потенцијална партнера за оживљавање ове фабрике, али да сви они чекају 22. септембар када би коначно требало да буде познато колика су укупна потраживања повјерилаца.

„Сви они чекају 22. септембар, јер ће се тада дефинитивно знати какво је финансијско стање фабрике. Поред тога, ми нисмо знали тачно колика је имовина фабрике, а сада знамо да она има око 50 хектара земљишта на којима се налазе бројни објекти“, рекао је Ракић.

У јавности су се до сада као потенцијални партнери за оживљавање „Шећеране“ спомињале фирме из Пољске, Шпаније, Аустрије…

У протеклом периоду на продају је био понуђен дио покретне имовине „Шећеране“.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

17.09.2016 08:49

Добој: Радник трговачког центра којег су претукли директор и његов син на кућном лијечењу.

ОДГОВОРИТЕ