Nestali strateški partneri „Šećerane“

Nijedan od potencijalnih kupaca bijeljinske „Šećerane“ u stečaju, koji su se u proteklom periodu u javnosti spominjali, nije sudu dostavio pismo namjere, a ukoliko ono ne stigne u narednih nekoliko dana, stečajni upravnik Lazo Đuređević će predložiti da se imovina ove fabrike unovčava kao cjelina, saznaje poslovni portal Capital.ba.

Republika Srpska 17.09.2016 | 07:10
Nestali strateški partneri „Šećerane“
Skupština povjerilaca „Šećerme“ na kojoj će se održati posebno ispitno ročište i ispitati preostale prijave potraživanja te izvještajno ročište na kome bi trebalo da se donese odluka o uslovima i načinu unovčavanja imovine koja čini stečajnu masu zakazana je za 22. septembar.

Do sada nije dostavljeno u sud nijedno pismo namjere od zainteresovanih strateških partnera, a ukoliko do datuma održavanja Skupštine pristigne pismo namjere od nekog zainteresovanog strateškog partnera, ono će biti razmatrano tog dana.

„Ukoliko do momenta zasjedanja Skupštine povjerilaca niko od zainteresovanih strateških partnera ne dostavi pismo namjere, stečajni upravnik će predložiti Skupštini povjerilaca da se imovina stečajnog dužnika unovčava kao cjelina, s ciljem očuvanja tehnološke cjeline“, navedeno je u Informaciji o stečajnim postupcima nad stečajnim dužnicima u oblasti poljoprivrede koju je Vlada RS nedavno razmatrala.

Ukupno priznata potraživanja povjerilaca „Šećerane“ do sada iznose 16 miliona KM, od čega je u višem isplatnom redu 191.358KM, opšti isplatni red iznosi 14,4 miliona, dok priznata potraživanja razlučnih povjerilaca iznose 1,4 miliona KM. Procijenjena imovina „Šećerane“ iznosi oko 24 miliona KM.

Stečajni upravnik „Šećerane“ Lazo Đurđević juče se nije javljao na telefon, a predstavnik manjinskih akcionara ove fabrike Rade Rakić rekao je za CAPITAL da i dalje postoji interes četiri potencijalna partnera za oživljavanje ove fabrike, ali da svi oni čekaju 22. septembar kada bi konačno trebalo da bude poznato kolika su ukupna potraživanja povjerilaca.

„Svi oni čekaju 22. septembar, jer će se tada definitivno znati kakvo je finansijsko stanje fabrike. Pored toga, mi nismo znali tačno kolika je imovina fabrike, a sada znamo da ona ima oko 50 hektara zemljišta na kojima se nalaze brojni objekti“, rekao je Rakić.

U javnosti su se do sada kao potencijalni partneri za oživljavanje „Šećerane“ spominjale firme iz Poljske, Španije, Austrije…

U proteklom periodu na prodaju je bio ponuđen dio pokretne imovine „Šećerane“.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ISTINA

17.09.2016 08:49

Doboj: Radnik trgovačkog centra kojeg su pretukli direktor i njegov sin na kućnom liječenju.

ODGOVORITE