Нове слушалице шаљу радијацију кроз мозак

Уз велику помпу и узбуђење, Аппле је најавио да ће нови иПхоне 7 доћи са бежичним бубицама, одбацујући иритантне и увек замршене каблове уобичајених бубица. Бежичне бубице, назване “АирПодс,“ ће бити водоотпорне и оне су, према речима директора компаније Тима Кука, први корак ка “бежичној будућности.“

Свијет 16.09.2016 | 16:06
Нове слушалице шаљу радијацију кроз мозак
Оне ће такође отпустити опасна, канцерогена зрачења директно у мозак корисника, упозоравају стручњаци, извештава “Натуралнеwс”

иПхоне ће комуницирати путем блутута директно са десном бубицом, која ће слати посебан блутут сигнал левој бубици. То значи да ће носећи сигнал зрачења проћи директно кроз мозак корисника.

“Играње са ватром“

Према Аппле-у, сви блутут уређаји емитују радиофреквентивна зрачења (РФР) у оквиру смерница постављених од стране Федералне комисије за комуникације (ФЦЦ). Али, према Џоелу Московицу са Универзитета у Калифорнији, Беркли школе јавног здравства, више од 200 научника који проучавају утицај електромагнетних поља на тело су критиковали ФЦЦ смернице као превише благе.

“Играмо се ватром овде,“ рекао је Московиц. “Користите уређај који емтиује микро таласе поред вашег мозга.“

Јавне здравствене импликације људи који ово масовно раде су застрашујуће, упозоравају Московиц и други стручњаци.

Традиционално, научници тврде да РФР нема довољно енергије да изазове ћелијско или ДНК оштећење – за разлику од виско енергетског јонизујућег зрачења, као што су X-зраци, за које је приказано да изазивају рак.

Ипак јонизујући или не, велики део истраживања и даље показује негативне ефекте на здравље људи и животиња изложених РФР.

“То је посматрано током неколико деценија,“ рекао је Московиц. “То је као да стално поново откривамо да је блутут штетан и покушавамо то да заборавимо јер не знамо како да се носимо са тим са становиштва политике.“

Повезаност са раком мозга је доказана

Супротно тврдњама представника индустрије, студије су у ствари установиле начине на које РФР воде директно до нарушавања здравља.

На пример, доказано је да РФР деградира крвно-мождану баријеру, омогућавајући да више токсина прође у мозак. Ово је главна брига за постављање РФР предајника директно поред мозга.

“Иако не знамо дугорочне ризике коришћења блутут уређаја, зашто би ико убацио уређаје који емитују микроталасе у своје уши близу свог мозга када постоје сигурнији начини да се користи мобилни телефон?“, рекао је Московиц. “У суштини, ја препоручујем коришћење слушалица са каблом или хендсфри коришћење мобилних телефона, а не бежичне бубице.“

Али чак и без блутута, свака употреба мобилног телефона је опасна. Мобилни телефони такође раде на принципу РФР сигнала, као и бежични интернет.

Још један механизам којим РФР може изазвати здравствене проблеме – укључујући и рак – је идентификован у студији 2015. године објављеној у часопису Електомагнетна биологија и медицина. Истраживачи су открили да су бројне раније студије показале да РФР може изазвати оксидативни стрес, стање у ком су одбрамбени антиоксидантни системи организма преоптерећени и слободни радикали подивљају.

Слободни радикали су молекули који оштећују ћелије и ДНК, и сматра се да су међу главним узроцима рака, срчаних болести, деменције, као и бројних других здравствених проблема.

Заиста, све студије које су показале здравствене проблеме проузроковане зрачењем мобилних телефона, једнако важе и за блутут а самим тим и за Аппле АирПодс. Стога, купци иПхоне-а 7 би требало да поведу рачуна о налазима интерфон студије финансиране од стране индустрије из 2010. године, која је наишла на драматично повећање ризика од тумора на мозгу, акустичких тумора нерава и тумора паротидне жлезде код људи који су користили мобилне телефона 10 или више година – па чак и већи ризик међу онима који су почели да користе телефоне пре 20. године старости.

Раније ове године, научници широм САД-а су се окупили на педијатријској конференцији у Балитимору да се изјасне да више не постоји расправа о вези између мобилних телефона и рака мозга.

“Тежина доказа је јасна: мобилни телефони изазивају рак мозга,“ рекао је др Деврас Дејвис, председник Здравственог фонда за животну средину.

Извор: Wебтрибуне.рс

Коментари / 0

Оставите коментар