Иванић: Референдум је питање поноса

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић разговарао је данас с предсједником Одбора за политички систем, правосуђе и управу у Народној скупштини РС Драганом Чавићем, преноси Н1.

Босна и Херцеговина 16.09.2016 | 16:29
Иванић: Референдум је питање поноса
Након састанка, уприличена је прес-конференција на којој се говорило и о референдуму у РС о Дану Републике Српске.

Иванић је рекао како је позвао Чавића на састанак из разлога јер су прошли доста тога заједно, не само у РС него и у БиХ и да је ово вријеме пуно сложених питања - од реторике у Хрватској до референдума у РС.

"Драго ми је да је дошло до смиривања прилика у Хрватској након избора и у комуникацији са Пуповцем сазнао сам да формирање већине иде у бољем смјеру и реторика је значајно пала. Увјерен сам да ће допринијети побољшању прилика у БиХ и региону. Драго ми је што на политичку сцену долазе људи који су спремни за сарадњу, а не сукобе", коментарисао је Иванић.

"На сједници Уставног суда БиХ која ће бити одржана сутра очекујем двије опције. Једна је смиривање прилика и да се узме у разматрање приговор Народне скупштине РС, а друга, која води ка заоштравању односа, да се одбије. Мислим да би други сценарио био изразито ризичан и надам се да ће Уставни суд донијети разумну политичку одлуку", рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

"Партије из Савеза за промјену остају при ставу да подржавају референдум и надам се да ће у разумној расправи доћи рјешење да 9. јануар буде Дан РС, да га Срби и грађани РС славе јер је ово питање елементарног националног поноса", додао је.

Чавић је потврдио Иванићеву изјаву те казао како промјене нема у ставу Савеза за промјене у вези референдума.

"Ми смо референдум својим потписима не само подржали него директно учествовали у доношењу одлуке и не видимо разлог да одустајемо. Све док постоји одлука Народне скупштине РС, не постоји нико персонално ни у РС ни у БиХ ни вани ко би промијенио одлуку Народне скупштине и она то може само сама. За нас је референдум одлука која је донесена и у фази је реализације. Чекамо 25. септембар да обавимо посао за кога имамо парламентарну одлуку и подршку политичких странака", истакао је Чавић те додао:

"Наредни дани треба да прођу у једном мирном амбијенту и позивамо све оне који желе добро овој земљи да не сматрају 25. септембар дан када ће то бити Дан БиХ или РС - биће и једног и другог, референдум не отвара дилему која се тиче било чијег суверенитета".

Иванић је о евентуалном одлагању референдума рекао да је то готово немогуће.

"Када би дошло до одлуке Уставног суда којом одбацује захтјев РС или да се забрањује референдум, било би то долијевање керозина на ватру и овдје би било свега. Могуће је да Народна скупштина буде имала други поглед на то, али не видим разлог зашто би дошло до одгађања референдума", нагласио је Иванић.

Чавић је рекао да одлуку НСРС не може да опозове нико осим оних који су донијели одлуку.

"Какав год буде исход, ми апелујемо да Уставни суд не одлучује политички него правно. За нас је референдум 25. септембра и идемо на референдум. Ко жели да мијења одлуку, нека сазове сједницу и нека нам предочи аргументацију да је у интересу грађана. Не мислимо се играти ни са грађанима нити са Републиком Српском", рекао је Чавић.

Извор: Н1

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

патриот

16.09.2016 14:41

За мене је понос кад имам добар руцак сваки дан , добру плату сваки мјесец ,лијеп годисњи одмор сваке године ;-то ниста немам а ви имате ,е јесмо овце !

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

16.09.2016 14:44

25.09.2016 гласамо. 9 Јануар славимо.Дан републике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

16.09.2016 17:19

Патриота као сто је овај сто се потписо као Патриот,је пуна БиХ. Дрзава није крава музара,људи треба висе радит а не само кукат.

Name

комедија

16.09.2016 16:51

Немој Иваницу да лозис Додика видис да би најрадије отказо референдум а незна како јос му ти стајес на муку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.09.2016 19:44

Па он све висе подсјеца на Додика овај је јос и гори.Додик барем сто му на уму то и на друму а овај мутикаса само мути а најрадије би се наслонио на раме Ддодику. Ипак је Додик фраер за њег.

Name

???

16.09.2016 21:03

Још да се СДС изјасни гласно и јасно јел за референдум !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прослост

16.09.2016 21:25

Дефинитивно потросен политицар,..пензија, мало код дјеце у Лондон мало овамо,.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

17.09.2016 12:18

Истрошен до корица, а никад и није показао зубе кад је требало. Лако је бити за или против са толиким примањима а за ништа не сносити одговорност.

Name

ДрПига

18.09.2016 08:04

Парадоксално је да обавља дузност која је Даyтоном направљена а да исти не постује и да дизе тензије умјесто да их стисава. Ово све води ка једном хитном састанку ЕУ и УСА који це сигурно направити БиХ регије и укинути све националисте и оба ентитета.