Почаст херојима са Кајмакчалана

Председник Србије Томислав Николић положио је венце на Кајмакчалану, поручивши да "на стражи стоје српски војници које никада нисмо заборавили". Стојимо дубоко наклоњени пред сенама дивјунака, рекао је Николић.

Србија 16.09.2016 | 13:36
Почаст херојима са Кајмакчалана
"Ова кота на планини Ниџе, поприште славе и страдања, није успела да спречи српску војску да посебно мотивисана незадрживо крене у продор и ослободи своју отаџбину", рекао је Николић на обележавању стогодишњице битке на Кајмакчалану.

Председник Србије је на централној свечаности, у оквиру Спомен комплекса на истоименом планинском врху поручио да од тада "на стражи стоје српски војници које никада нисмо заборавили".

Николић је рекао да се данас изграђују добри односи са свим земљама света и да се са Кајмакчалана шаље порука да је слобода наша трајна тежња.

"Победама се поносимо, жртве принете на олтар слободе не заборављамо, а садашњост и будућност видимо у пријатељству и сарадњи и са оним државама против којих смо војевали - никад не освајајући туђе, увек бранећи своје", истакао је Николић.

Како је рекао, Србија се данас уздиже, напредује и не напуштајући своје слободарске идеје гради добре односе са свим земљама света.

Додао је да је Кајмакчалан већ сто година симбол краја страдања и почетка коначне победе.

"Стојимо захвални у име стотину генерација у Србији чије постојање су наши преци изборили својим животом. Стојимо дубоко наклоњени пред сенама дивјунака", подвукао је председник.

Николић је подсетио да је битка на Кајмакчалану добила митску димензију и да се за њу месецима водила битка српске команде са савезницима и пре него што је и почела на бојном пољу.

Српска војска је, додао је, сачувала своје национално својство, сопствени опстанак као целине, аутономију и достојанство.

Он је истакао да је Кајмакчаланска битка, која се недељама одигравала, једна од најзначајнијих коју је српска војска водила у својој историји и једна од пресудних у Првом светском рату.

Рекао је још и да је та битка била најсуровија офанзива читавог солунског војног похода и да је завршена српском победом са веома високом ценом.

На крвавом попришту, како је истакао, за 24 дана, од 30. августа до 23. септембра изгубили смо 4.438 људи.

Ипак, вест о слави и јунаштву српске војске преплавила је слободарски свет.

"Нарочито дивљење посвећено је пробоју Дринске дивизије који је отпочео на данашњи дан пре сто година и завршио се коначним победоносним борбама 30. септембра", рекао је Николић и додао да је та славна дивизија изгубила преко 3.800 људи.

Данас су ове повесне чињенице о слави, блистави допринос Србије светској историји, победа која нас усправља у поносу и части, закључио је Николић.

Централна свечност одавања почасти палим српским ратницима, којој су присуствовали бројни грађани, уприличена је у оквиру Спомен комплекса на истоименом планинском врху у Македонији.

Председник Николић ће се уписати у спомен књигу у капели Св. Илија, положити венац на костурницу српских војника, а након помена на Кајмакчалану састаће се у Битољу са председником Македоније Ђорђем Ивановим.

Николић је јуче у оквиру обележавања стогодишњице Кајмакчаланске битке положио венац и одао почаст погинулим војницима који су сахрањени на савезничком гробљу "Зејтинлик" у Солуну.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

16.09.2016 13:52

Слава палим прецима, херојима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рацио

16.09.2016 17:41

Гдје сте силни срби да ово цитате И коментатисете? Или таквих овде нема!?

ОДГОВОРИТЕ