Počast herojima sa Kajmakčalana

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je vence na Kajmakčalanu, poručivši da "na straži stoje srpski vojnici koje nikada nismo zaboravili". Stojimo duboko naklonjeni pred senama divjunaka, rekao je Nikolić.

Srbija 16.09.2016 | 13:36
Počast herojima sa Kajmakčalana
"Ova kota na planini Nidže, poprište slave i stradanja, nije uspela da spreči srpsku vojsku da posebno motivisana nezadrživo krene u prodor i oslobodi svoju otadžbinu", rekao je Nikolić na obeležavanju stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu.

Predsednik Srbije je na centralnoj svečanosti, u okviru Spomen kompleksa na istoimenom planinskom vrhu poručio da od tada "na straži stoje srpski vojnici koje nikada nismo zaboravili".

Nikolić je rekao da se danas izgrađuju dobri odnosi sa svim zemljama sveta i da se sa Kajmakčalana šalje poruka da je sloboda naša trajna težnja.

"Pobedama se ponosimo, žrtve prinete na oltar slobode ne zaboravljamo, a sadašnjost i budućnost vidimo u prijateljstvu i saradnji i sa onim državama protiv kojih smo vojevali - nikad ne osvajajući tuđe, uvek braneći svoje", istakao je Nikolić.

Kako je rekao, Srbija se danas uzdiže, napreduje i ne napuštajući svoje slobodarske ideje gradi dobre odnose sa svim zemljama sveta.

Dodao je da je Kajmakčalan već sto godina simbol kraja stradanja i početka konačne pobede.

"Stojimo zahvalni u ime stotinu generacija u Srbiji čije postojanje su naši preci izborili svojim životom. Stojimo duboko naklonjeni pred senama divjunaka", podvukao je predsednik.

Nikolić je podsetio da je bitka na Kajmakčalanu dobila mitsku dimenziju i da se za nju mesecima vodila bitka srpske komande sa saveznicima i pre nego što je i počela na bojnom polju.

Srpska vojska je, dodao je, sačuvala svoje nacionalno svojstvo, sopstveni opstanak kao celine, autonomiju i dostojanstvo.

On je istakao da je Kajmakčalanska bitka, koja se nedeljama odigravala, jedna od najznačajnijih koju je srpska vojska vodila u svojoj istoriji i jedna od presudnih u Prvom svetskom ratu.

Rekao je još i da je ta bitka bila najsurovija ofanziva čitavog solunskog vojnog pohoda i da je završena srpskom pobedom sa veoma visokom cenom.

Na krvavom poprištu, kako je istakao, za 24 dana, od 30. avgusta do 23. septembra izgubili smo 4.438 ljudi.

Ipak, vest o slavi i junaštvu srpske vojske preplavila je slobodarski svet.

"Naročito divljenje posvećeno je proboju Drinske divizije koji je otpočeo na današnji dan pre sto godina i završio se konačnim pobedonosnim borbama 30. septembra", rekao je Nikolić i dodao da je ta slavna divizija izgubila preko 3.800 ljudi.

Danas su ove povesne činjenice o slavi, blistavi doprinos Srbije svetskoj istoriji, pobeda koja nas uspravlja u ponosu i časti, zaključio je Nikolić.

Centralna svečnost odavanja počasti palim srpskim ratnicima, kojoj su prisustvovali brojni građani, upriličena je u okviru Spomen kompleksa na istoimenom planinskom vrhu u Makedoniji.

Predsednik Nikolić će se upisati u spomen knjigu u kapeli Sv. Ilija, položiti venac na kosturnicu srpskih vojnika, a nakon pomena na Kajmakčalanu sastaće se u Bitolju sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim.

Nikolić je juče u okviru obeležavanja stogodišnjice Kajmakčalanske bitke položio venac i odao počast poginulim vojnicima koji su sahranjeni na savezničkom groblju "Zejtinlik" u Solunu.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

16.09.2016 13:52

Слава палим прецима, херојима!

ODGOVORITE
Name

Racio

16.09.2016 17:41

Gdje ste silni srbi da ovo citate I komentatisete? Ili takvih ovde nema!?

ODGOVORITE