Поново се додјељују двије Златне лопте?!

Фифа и Франс Фудбал никако да реше несугласице, па бисмо већ од наредне сезоне поново могли да гледамо уручења два трофеја!

Фудбал 18.09.2016 | 12:00
Поново се додјељују двије Златне лопте?!
Франс Фудбал се први сетио још 1956. када је Стенли Метјуз постао први фудбалер са титулом званично најбољег на планети. Фифа је каснила, али је убрзо схватила колики јој маркетиншки потенцијал измиче пред очима, па се 1991. и она прикјучила. Франс Фудбал је наредних 19 година делио Златну лопту, Фифа одвојену награду за најбољег играча године на свету.

Углавном су се лауреати поклапали, али не и увек. Већ у тој Фифиној премијерној 1991. години награду за играча света добио је Лотар Матеус, Златна лопта је припала Жан-Пјеру Папену. Добитиници Златне лопте каснији су били и Мајкл Овен, Павел Недвед и Андреј Шевченко, којих није било међу добитницима Фифиног признања.

Међутим, како су се последњи пут мимоишли 2004. године Фифа и Франс Фудбал су 2010. решили да удруже снаге и заједнички деле Фифину Златну лопту на основу гласања у коме су капитени и селектори репрезентација добили већи значај у односу на новинаре. Четири пута Лионел Меси, два пута Кристијано Роналдо и по свему судећи - крај!

Угледна Марка пише да Фифа и француски лист већ месецима не могу да реше одређене несугласице, а како уговор две стране истиче ове године сасвим је могуће да ће Светска фудбалска федерација изаћи из целог пројекта.

Уосталом, Марка наводи да је нови председик Фифе Ђани Инфантино од старта био за опцију да Фифа има сопствену, ексклузивну награду, каква је и била раније. Никаква деоба не долази у обзир. Шта је тачно наумио Инфантино, додуше, нико не зна тачно. У теорији, могуће је и да ће се два признања, као некад, такмичити међ собом.

Како се наводи, није постигнут договор између новог председника ФИФА Ђанија Инфантина и "Амаур Гроуп", која је власник француског листа, што значи да ћемо опет имати најбољег фудбалера по избору новинара и уредника "Франс фудбала" и другу у којој гласају селектори и капитени националних тимова.

ФИФА под руководством бившег председника Сепа Блатера платила је 2009. године 15 милиона евра да би се додељивала само једна награда, а према изворима шпанског листа Инфантино жели поново избор који је потпуно под окриљем ФИФА.

Према неким изворима, свечана церемонија те награде била би пресељена из Цириха у Лондон и поново би се одржавала у децембру.

ФИФА је своју награду додељивала од 1991. до 2009. године и по три пута победници су били Зинедин Зидан и Роналдо, док је "Франс фудбал" награду додељивао од 1956. године до 2009. године ((до 1998. године у конкуренцији су били само европски играци) и рекордери су Мишел Платини, Јохан Кројф и Марко Ван Бастен са по три награде.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар