Ponovo se dodjeljuju dvije Zlatne lopte?!

Fifa i Frans Fudbal nikako da reše nesuglasice, pa bismo već od naredne sezone ponovo mogli da gledamo uručenja dva trofeja!

Fudbal 18.09.2016 | 12:00
Ponovo se dodjeljuju dvije Zlatne lopte?!
Frans Fudbal se prvi setio još 1956. kada je Stenli Metjuz postao prvi fudbaler sa titulom zvanično najboljeg na planeti. Fifa je kasnila, ali je ubrzo shvatila koliki joj marketinški potencijal izmiče pred očima, pa se 1991. i ona prikjučila. Frans Fudbal je narednih 19 godina delio Zlatnu loptu, Fifa odvojenu nagradu za najboljeg igrača godine na svetu.

Uglavnom su se laureati poklapali, ali ne i uvek. Već u toj Fifinoj premijernoj 1991. godini nagradu za igrača sveta dobio je Lotar Mateus, Zlatna lopta je pripala Žan-Pjeru Papenu. Dobitinici Zlatne lopte kasniji su bili i Majkl Oven, Pavel Nedved i Andrej Ševčenko, kojih nije bilo među dobitnicima Fifinog priznanja.

Međutim, kako su se poslednji put mimoišli 2004. godine Fifa i Frans Fudbal su 2010. rešili da udruže snage i zajednički dele Fifinu Zlatnu loptu na osnovu glasanja u kome su kapiteni i selektori reprezentacija dobili veći značaj u odnosu na novinare. Četiri puta Lionel Mesi, dva puta Kristijano Ronaldo i po svemu sudeći - kraj!

Ugledna Marka piše da Fifa i francuski list već mesecima ne mogu da reše određene nesuglasice, a kako ugovor dve strane ističe ove godine sasvim je moguće da će Svetska fudbalska federacija izaći iz celog projekta.

Uostalom, Marka navodi da je novi predsedik Fife Đani Infantino od starta bio za opciju da Fifa ima sopstvenu, ekskluzivnu nagradu, kakva je i bila ranije. Nikakva deoba ne dolazi u obzir. Šta je tačno naumio Infantino, doduše, niko ne zna tačno. U teoriji, moguće je i da će se dva priznanja, kao nekad, takmičiti međ sobom.

Kako se navodi, nije postignut dogovor između novog predsednika FIFA Đanija Infantina i "Amaur Group", koja je vlasnik francuskog lista, što znači da ćemo opet imati najboljeg fudbalera po izboru novinara i urednika "Frans fudbala" i drugu u kojoj glasaju selektori i kapiteni nacionalnih timova.

FIFA pod rukovodstvom bivšeg predsednika Sepa Blatera platila je 2009. godine 15 miliona evra da bi se dodeljivala samo jedna nagrada, a prema izvorima španskog lista Infantino želi ponovo izbor koji je potpuno pod okriljem FIFA.

Prema nekim izvorima, svečana ceremonija te nagrade bila bi preseljena iz Ciriha u London i ponovo bi se održavala u decembru.

FIFA je svoju nagradu dodeljivala od 1991. do 2009. godine i po tri puta pobednici su bili Zinedin Zidan i Ronaldo, dok je "Frans fudbal" nagradu dodeljivao od 1956. godine do 2009. godine ((do 1998. godine u konkurenciji su bili samo evropski igraci) i rekorderi su Mišel Platini, Johan Krojf i Marko Van Basten sa po tri nagrade.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar