Војводина има двије заставе и два грба

Војводина од четвртка, одлуком двотрећинске већине у парламенту, има две заставе и два грба – актуелне и традиционалне који ће стајати испред свих установа чији је оснивач Аутономна Покрајина Војводина и испред зграда свих локалних самоуправа у Војводини, јавља Анадолија.

Србија 16.09.2016 | 07:49
Војводина има двије заставе и два грба
Од укупно 109 посланика, који су учествовали у јучерашњој седници, за је гласало 90, против шест посланика, док је 13 посланика било узрџано.

Нови-стари грб представља традиционални грб из 1848. године са црвеним штитом на коме је сребрни крст између четири златна оцила, ивицама окренутим ка стубу крста. Штит је опасан отвореним венцем састављеним од, с леве стране жирове, а с десне стране маслинове гранчице природних боја које су доле везане плавом пантљиком. Штит лежи на војводском плашту са три набора, висећој испод затворене војводске круне, на два дела раздељене, која покрива средњи набор порфире. Традиционална застава биће традиционална српска цвено-плаво-бела тробојка, нешто светлијих нијанси црвене и плаве са грбом из 1848. године.

Традиционални грб и застава придружиће се већ постојећем грбу и застави Војводине, али ће се грб наћи и на свим службеним документима, односно печату покрајинских органа.

Традиционални грб Војводине представља грб Кнежевине Србије које су учесници Мајске скупштине у Сремским Карловцима 1848. године, уз српску тробојку, узели да представља Србе у Угарској. Тада је упућен захтев Бечу за српком аутономијом у Угарској и проглашена "Српска Војводина".

Доношењу одлуке о тупотреби традиционалних симбола коју прописује Статут Војводине усвојен 2014. године претходила је готово петосатна расправа у којој су се износили аргументи за и против усвајања ове одлуке. Посланици листе "Александар Вучић - Србија побеђује", коалиције око Социјалистичке партије Србије (СПС) и Српске радикалне странке (СРС), те Савеза војвођанских Мађара (СВМ) својим гласовима обезбедили су двотрећинску већину потребну за изгласавање ове одлуке, посланици Демократске странке (ДС) и покрета Саше Радуловића "Доста је било" (ДЈБ) били су уздржани, док су посланици Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) били против уз тврдњу да грб не испуњава термин традиционални, јер је коришћен веома кратко и да не доприноси помирењу.

Проф др. Слободан Орловић, професор правог факултета и члан Одбора за питања уставно-правног положаја Скупштине Војводине рекао је да је ова одлука резултат одредби Статута Војводине, који је у склопу усаглашавања са одлукама Уставног суда Србије, донела покрајинска скупштина у мају 2014. године, а којим је прописано да Војводина, уз већ постојећи грб и заставу усвојене 2002. и 2004. године, има и традиционалну заставу и грб.

За председника Покрајинске владе Игора Мировића, ови симболи садржани су у Статуту и самим тим обавеза Војводине је да их имплементира. 

"Војводина жели да буде под свим заставама и симболима. Наравно, изнад свих симбола постоји симбол Републике Србије, њен грб и њена застава", изјавио је Мировић.

Он је додао да је ову тему пратило много манипулација, неистина и дезинформација.

"Нашу одлуку о употреби и постојећих и ових нових симбола ћемо спроводити, јер то тако прописује Статут. То је нешто што је, пре свега, потреба да се доследно и у потпуности поштује акт који дефинише Аутономну Покрајину Војводину и правно обавезује у делу употребе симбола. Није ово тако важно питање за живот и рад људи, али је важно као питање принципа да у свему у потпуности поштујемо Статут. Пошто не укидамо постојеће симболе ко онда може да каже да се идеолошки обрачунавамо? Нико. Ако не би приступили овој долуци, могли би да кажу да не поштујемо Статут. Према томе, сви агрументи су на страни ове одлуке. Она није уперена ни против кога, јер имамо и симболе националних мањина у Војводини", казао је Мировић.

Бранислав Богарошки, шеф Посланичке групе ЛСВ рекао је да је одлука идеолошке природе.

"Долазимо у ситуацију да Покрајина има два симбола у паралаленој употреби што мислим да је незабележено у Европи. Са друге стране проглашено је традиционалним нешто што не може бити традиционално. Ако имате симбол који је у употреби мање од месец дана, и то незванично, и то прогласити традиционалним, то јесте у најмању руку насиље над историјом, а скупштинска већина може да усвоји оно што сматра да треба да усвоји, али карактер традиционалног може да добије само оно што је било у випедеценијској употреби. Измишљати старије од старог је неприхватљиво, али што смо, нажалост, већ гледали у овој земљи. Изгледа да је то већ постао манир да свака нова скупштинска већина прави нову историју", казао је Богарошки.

Он је изразио бојазан да ће, осим што ће бити две заставе и два грба, скупштинска одлука продубити јаз између два погледа на Војводину.

Насупрот ЛСВ-у, Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине и лидер СВМ-а казао је да се овом одлуком не утврђују симболи Војводине, јер су они утврђени пре две године усвајањем Статута Војводине, а донета одлука прописује само како ће се користити симболи.

"Будући да се сваки симбол везује за одређени историјски тренутак и овај симбол се везује за историјски тренутак пре 160 година. Из моје позиције гледано, ми смо тада као Мађари били на другој страни, али то не значи да то од стране данашње популационе већине не може бити прихваћено као симбол и да ми тај симбол поштујемо. Ако имамо право да имамо своје националне симболе, не видим зашто би било ко од нас имао било шта против да се овај симбол утврди као симбол Аутономне Покрајине Војводине и од стране нас који смо у односу на те симболе у неком историјском периоду имали другачији став и у односу на размишљање о том историјском тренутку можда имамо другачији став", напоменуо је Пастор.

Он је рекао да је 70 одсто популације у Војводини српске насионалности, и да већински народ има право да одабере своје симболе "и ми као мањинска заједница не видим зашто би са тим требало да будемо повређени".

Извор: АА

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

двије комбинације

16.09.2016 06:01

Горња комбинација је Цанкова, а доња српска - то знаци да Српску Војводину, народ и Цанак дијеле 50:50

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

16.09.2016 09:19

То Цанково смеће од заставе и грба је требало избацити из употребе. Брука да је то остало. Цуј двије заставе и два грба у употреби!? Вјероватно Пастор није дао

Name

Средоје

16.09.2016 06:53

Плава позадина са жутим звијездама, или неком сличном шкработином је из кухиње запада. Примјер су БиХ, Косово, па сад и ове три звијездице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лагано

16.09.2016 21:36

Босна ускоро враца своју хиљаду година стару заставу,...не брини

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

16.09.2016 13:57

СРБска Војводина ЗАХВАЉУЈУЦИ комунистицким синовима све се висе удаљује од Мајке СРБије. Питање је само дана када це "политицари" из Војводине као издајници СРБства за рацун Запада тразити попут сиптара на КиМ своју Републику а затим независност. Аки комунистицки синови буду и даље видили СРБију као до сада бореци се медјудобно само за власт која доноси привилегије СРБија це спасти на београдску Пасалук а мозда це бити јос у манха. Умјесто да власт сири СРБску МИСАО и свијест о потреби уједињења СРБа и СВИХ СРБски земаља СВЕТОГ САВЕ, које се спомињу у Свеyосавској Химни, она испод зита подрзава у име људски права покрајински сеператизам преко којег це СРБи да се претопе у неке нове покрајинске народе. "Ој кукавно СРБство угасено!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ. Микиц

16.09.2016 21:33

У праву си Мурате Микицу!

Name

Тудја земља

16.09.2016 21:38

Војводина ускоро самостална. Оно пророцанство даје резултате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

17.09.2016 07:09

За сад имају само две, имаце они њих много висе само своје неце имати. Они се изгледа дрзе оне да пусто млеко мацке лоцу.

ОДГОВОРИТЕ