Vojvodina ima dvije zastave i dva grba

Vojvodina od četvrtka, odlukom dvotrećinske većine u parlamentu, ima dve zastave i dva grba – aktuelne i tradicionalne koji će stajati ispred svih ustanova čiji je osnivač Autonomna Pokrajina Vojvodina i ispred zgrada svih lokalnih samouprava u Vojvodini, javlja Anadolija.

Srbija 16.09.2016 | 07:49
Vojvodina ima dvije zastave i dva grba
Od ukupno 109 poslanika, koji su učestvovali u jučerašnjoj sednici, za je glasalo 90, protiv šest poslanika, dok je 13 poslanika bilo uzrdžano.

Novi-stari grb predstavlja tradicionalni grb iz 1848. godine sa crvenim štitom na kome je srebrni krst između četiri zlatna ocila, ivicama okrenutim ka stubu krsta. Štit je opasan otvorenim vencem sastavljenim od, s leve strane žirove, a s desne strane maslinove grančice prirodnih boja koje su dole vezane plavom pantljikom. Štit leži na vojvodskom plaštu sa tri nabora, visećoj ispod zatvorene vojvodske krune, na dva dela razdeljene, koja pokriva srednji nabor porfire. Tradicionalna zastava biće tradicionalna srpska cveno-plavo-bela trobojka, nešto svetlijih nijansi crvene i plave sa grbom iz 1848. godine.

Tradicionalni grb i zastava pridružiće se već postojećem grbu i zastavi Vojvodine, ali će se grb naći i na svim službenim dokumentima, odnosno pečatu pokrajinskih organa.

Tradicionalni grb Vojvodine predstavlja grb Kneževine Srbije koje su učesnici Majske skupštine u Sremskim Karlovcima 1848. godine, uz srpsku trobojku, uzeli da predstavlja Srbe u Ugarskoj. Tada je upućen zahtev Beču za srpkom autonomijom u Ugarskoj i proglašena "Srpska Vojvodina".

Donošenju odluke o tupotrebi tradicionalnih simbola koju propisuje Statut Vojvodine usvojen 2014. godine prethodila je gotovo petosatna rasprava u kojoj su se iznosili argumenti za i protiv usvajanja ove odluke. Poslanici liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", koalicije oko Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske radikalne stranke (SRS), te Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) svojim glasovima obezbedili su dvotrećinsku većinu potrebnu za izglasavanje ove odluke, poslanici Demokratske stranke (DS) i pokreta Saše Radulovića "Dosta je bilo" (DJB) bili su uzdržani, dok su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) bili protiv uz tvrdnju da grb ne ispunjava termin tradicionalni, jer je korišćen veoma kratko i da ne doprinosi pomirenju.

Prof dr. Slobodan Orlović, profesor pravog fakulteta i član Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Skupštine Vojvodine rekao je da je ova odluka rezultat odredbi Statuta Vojvodine, koji je u sklopu usaglašavanja sa odlukama Ustavnog suda Srbije, donela pokrajinska skupština u maju 2014. godine, a kojim je propisano da Vojvodina, uz već postojeći grb i zastavu usvojene 2002. i 2004. godine, ima i tradicionalnu zastavu i grb.

Za predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, ovi simboli sadržani su u Statutu i samim tim obaveza Vojvodine je da ih implementira. 

"Vojvodina želi da bude pod svim zastavama i simbolima. Naravno, iznad svih simbola postoji simbol Republike Srbije, njen grb i njena zastava", izjavio je Mirović.

On je dodao da je ovu temu pratilo mnogo manipulacija, neistina i dezinformacija.

"Našu odluku o upotrebi i postojećih i ovih novih simbola ćemo sprovoditi, jer to tako propisuje Statut. To je nešto što je, pre svega, potreba da se dosledno i u potpunosti poštuje akt koji definiše Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu i pravno obavezuje u delu upotrebe simbola. Nije ovo tako važno pitanje za život i rad ljudi, ali je važno kao pitanje principa da u svemu u potpunosti poštujemo Statut. Pošto ne ukidamo postojeće simbole ko onda može da kaže da se ideološki obračunavamo? Niko. Ako ne bi pristupili ovoj doluci, mogli bi da kažu da ne poštujemo Statut. Prema tome, svi agrumenti su na strani ove odluke. Ona nije uperena ni protiv koga, jer imamo i simbole nacionalnih manjina u Vojvodini", kazao je Mirović.

Branislav Bogaroški, šef Poslaničke grupe LSV rekao je da je odluka ideološke prirode.

"Dolazimo u situaciju da Pokrajina ima dva simbola u paralalenoj upotrebi što mislim da je nezabeleženo u Evropi. Sa druge strane proglašeno je tradicionalnim nešto što ne može biti tradicionalno. Ako imate simbol koji je u upotrebi manje od mesec dana, i to nezvanično, i to proglasiti tradicionalnim, to jeste u najmanju ruku nasilje nad istorijom, a skupštinska većina može da usvoji ono što smatra da treba da usvoji, ali karakter tradicionalnog može da dobije samo ono što je bilo u vipedecenijskoj upotrebi. Izmišljati starije od starog je neprihvatljivo, ali što smo, nažalost, već gledali u ovoj zemlji. Izgleda da je to već postao manir da svaka nova skupštinska većina pravi novu istoriju", kazao je Bogaroški.

On je izrazio bojazan da će, osim što će biti dve zastave i dva grba, skupštinska odluka produbiti jaz između dva pogleda na Vojvodinu.

Nasuprot LSV-u, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a kazao je da se ovom odlukom ne utvrđuju simboli Vojvodine, jer su oni utvrđeni pre dve godine usvajanjem Statuta Vojvodine, a doneta odluka propisuje samo kako će se koristiti simboli.

"Budući da se svaki simbol vezuje za određeni istorijski trenutak i ovaj simbol se vezuje za istorijski trenutak pre 160 godina. Iz moje pozicije gledano, mi smo tada kao Mađari bili na drugoj strani, ali to ne znači da to od strane današnje populacione većine ne može biti prihvaćeno kao simbol i da mi taj simbol poštujemo. Ako imamo pravo da imamo svoje nacionalne simbole, ne vidim zašto bi bilo ko od nas imao bilo šta protiv da se ovaj simbol utvrdi kao simbol Autonomne Pokrajine Vojvodine i od strane nas koji smo u odnosu na te simbole u nekom istorijskom periodu imali drugačiji stav i u odnosu na razmišljanje o tom istorijskom trenutku možda imamo drugačiji stav", napomenuo je Pastor.

On je rekao da je 70 odsto populacije u Vojvodini srpske nasionalnosti, i da većinski narod ima pravo da odabere svoje simbole "i mi kao manjinska zajednica ne vidim zašto bi sa tim trebalo da budemo povređeni".

Izvor: AA

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

dvije kombinacije

16.09.2016 06:01

Gornja kombinacija je Cankova, a donja srpska - to znaci da Srpsku Vojvodinu, narod i Canak dijele 50:50

ODGOVORITE
Name

Cezar

16.09.2016 09:19

To Cankovo smeće od zastave i grba je trebalo izbaciti iz upotrebe. Bruka da je to ostalo. Cuj dvije zastave i dva grba u upotrebi!? Vjerovatno Pastor nije dao

Name

Sredoje

16.09.2016 06:53

Plava pozadina sa žutim zvijezdama, ili nekom sličnom škrabotinom je iz kuhinje zapada. Primjer su BiH, Kosovo, pa sad i ove tri zvijezdice.

ODGOVORITE
Name

Lagano

16.09.2016 21:36

Bosna uskoro vraca svoju hiljadu godina staru zastavu,...ne brini

Name

MIHAILO MIKIC

16.09.2016 13:57

SRBska Vojvodina ZAHVALJUJUCI komunistickim sinovima sve se vise udaljuje od Majke SRBije. Pitanje je samo dana kada ce "politicari" iz Vojvodine kao izdajnici SRBstva za racun Zapada traziti poput siptara na KiM svoju Republiku a zatim nezavisnost. Aki komunisticki sinovi budu i dalje vidili SRBiju kao do sada boreci se medjudobno samo za vlast koja donosi privilegije SRBija ce spasti na beogradsku Pasaluk a mozda ce biti jos u manha. Umjesto da vlast siri SRBsku MISAO i svijest o potrebi ujedinjenja SRBa i SVIH SRBski zemalja SVETOG SAVE, koje se spominju u Sveyosavskoj Himni, ona ispod zita podrzava u ime ljudski prava pokrajinski seperatizam preko kojeg ce SRBi da se pretope u neke nove pokrajinske narode. "Oj kukavno SRBstvo ugaseno!"

ODGOVORITE
Name

RE. Mikic

16.09.2016 21:33

U pravu si Murate Mikicu!

Name

Tudja zemlja

16.09.2016 21:38

Vojvodina uskoro samostalna. Ono prorocanstvo daje rezultate.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

17.09.2016 07:09

Za sad imaju samo dve, imace oni njih mnogo vise samo svoje nece imati. Oni se izgleda drze one da pusto mleko macke locu.

ODGOVORITE