Пола века Генија! Савићевић искрено: Плашим се да фудбал не прође као Сирија!

“Не свиђа ми се фудбал са пет земаља, нити италијански тим без Италијана”, каже легендарни фудбалер у опширној исповести за Газету дело спорт.

Фудбал 15.09.2016 | 22:30
Пола века Генија! Савићевић искрено: Плашим се да фудбал не прође као Сирија!
Најтиражнији спортски дневник у Италији посветио је читаву страну Дејану Савићевићуповодом његовог 50. рођендана. “Пола века Генија” наслов је интервјуа у Газети дело спорт у којем је двоструки првак Европе, са Црвеном звездом и Миланом, причао о својој каријери, Милану, Фабију Капелу и посебно о чувеној утакмици на “Маракани” 1988. године, када је магла спасла велики Милан Арига Сакија и тројице Холанђана и отворила им пут ка двострукој титули првака Европе. Али и о актулном тренутку европског и светског фудбала и свом страху да би најважнија споредна ствар на свету могла да буде жртва политичких игара који би га поделили као што се планета поделила око Сирије или Крима.  

Актуелни председник ФС Црне Горе у слављеничком интервју каже да још увек не може да се навикне и да ће му бити потребне године да се привикне да Милан није више власништвоСилвија Берлусконија. Популарни Дејо је открио и да му није Берлускони дао надимак “Геније” већ један италијански новинар: “На почетку су га сви исмевали, али после утакмице у Атини и 4:0 против Барселоне све се променило”, испричао је Савићевић. 

Затим се подсетио и колико је тешко било “зарадити” и сачувати дрес са бројем 10.

“У моје време је било тешко за играче, класичне десетке, да пронађемо место у тиму јер су сви тренери играли у формацији 4-4-2 и хтели су да нам промене улоге. Ја и Бађо смо највише патили због тога. Данас барем у формацији 4-2-3-1 постоји таква улога иза леђа нападача: ја сам морао да играм десног спољњег и да се жртвујем. Али побеђивали смо. Прилагођавао сам се Капеловим захтевима. Нисам био играч квантитета, дриблао сам противнике, али нисам могао да трчим као Албертини и Донадони, имао сам потребу да предахнем. Саиграчи су ме подносили јер су знали да ћу им се реванширати на други начин. Били смо много јаки, баш много”, присетио се Дејо моћног Милана из својих времена.

Ипак, Дејо је желео посебно да се захвали Силвију Берлусконију.

“Увек је био уз мене, помагао ми је у најтежим моментима. Без њега би се моја прича у Милану завршила врло брзо: после прве сезоне цео стручни штаб је био против мене, говорили су да се нисам интегрисао, да нисам научио језик, али је Берлускони био неумољив рекавши им да ја остајем”. 

Интересантно сведочанство о томе како је Савићевић стигао у Милано дао је Адријано Галијани: “Савићевића смо купили тако што је Берлускони видео фото-монтажу у Гверин Спортиву Дејана у дресу Јувентуса. Одмах ме је позвао и рекао: не можемо да допустимо да пређе у Јуве. Узео сам први авион за Београд. Дејан је имао само једну ману, возио је много брзо ауто-путем: 180 километара на сат. Застрашујуће”.  

Галијани је испричао и да му је Савићевић после меча са Барселоном у Атини рекао: “Велики играчи играју само велике утакмице”.  

“Да је Дејан могао да игра финале 1995. против Ајакса, освојили бисмо Лигу шампиона и те године”, уверен је Галијани.

Савићевић се присетио и чувене утакмице Црвена звезда – Милан и маглене ноћи у којој је рођен велики тим Росонера.

“Био сам тада у војсци у Скопљу, данашњој Македонији. Устајао сам у пет ујутро како бих тренирао са личним тренером из Београда. Пуно трчања и мало лопте. Нисам мислио да ћу играти јер је Црвена Звезда победила Динамо из Загреба у шампионату, а ја сам у Милану одиграо прилично лоше, док сам у Београду био прилично добар у обе утакмице и постигао сам гол. Када сам видео маглу која се приближавала, рекао сам: ова утакмица неће бити завршена. Можда није требало да играмо одмах, сутра. Дан касније Милан је био много свежији од нас”, присетио се Савићевић.

У интервју за Газету Савићевић се дотакао и веома трновитих тема, попут односа политике и спорта и актуелног стања у европском и светском фудбалу.

“Био сам селектор Југославије за 1.500 евра месечно јер је било неопходно. Данас сам председник националног савеза који се нада да ће Ђани Инфантино и Звонимир Бобан променити ФИФА. И да ће Александар Чеферин урадити оно што смо се договорили: он је једна поштена особа. Али биће веома тешко јер велики клубови сваке године траже још више. Имају пуно и желе још. Данас селектори имају два дана да припреме утакмице репрезентације. Нова Лига шампиона је требало да буде изгласана после, а не пре избора новог председника УЕФА. Бојим се да ће се фудбал поделити као и свет, као политика око Сирије или Крима. Нисам глуп, већ 10 година сам у политици и видим шта раде. Не свиђа ми се фудбал за само пет земаља, не свиђа ми се ниједан италијански тим без Италијана”, исповедио се Савићевић.

Бивши ас Црвене Звезде је изразио жаљење што је Мишел Платини удаљен из фудбалске организације.

“Веома ми је жао, али морао је да буде опрезнији, онај старац (мисли на Блатера) много је лукавији од њега и данас се Мишел вероватно каје што га је потценио. У Блатеровом систему се плаћало да би се добила организација Светског првенства. Али знате ли да се Жорж Веа наљутио на мене када сам му рекао да нисам гласао за Блатера? А милиони које је узимао? Шта ли сада мисли Жорж ”.

О НАСЛЕДНИЦИМА

“Јоветић је показао да је велики играч. Имао је несрећу да се повређивао у Ситију, али у Интеру је погрешио Манчини: Стеван није шпиц, он је класична десетка, евентуално може да игра левог спољњег нападача у формацији 4-3-3. У Црној Гори данас сви би да имају велике уговоре у великим клубовима уместо да прођу кроз Динамо Загреб, Хајдук, Црвену Звезду, тамо стасају и онда крену даље”.

О БУДУЋНОСТИ

Као најбољу “десетку” свих времена Савићевић је промовисао Лионела Месија:

“Највећи свих времана је Меси. Нејмар може да буде његов наследник, али није његов ниво. Пауло Дибала је фантастичан, али више од десетке он је нека врста Монтеле: Јуве је направио одличан посао са њим”.  

О МИЛАНУ  И ЈУВЕНТУСУ

“Посртање Милана је почело када је продао, или је морао да прода, Ибрахимовића и Тијага Силву. Са раздаљине од 2.000 километара не могу да судим, али чини ми се да би било много боље да је Милан инкасирао новац од продаје Касана, Пата, Робиња. Ибра и Тијаго Силва нису смели да се продају. Одатле креће низбрдица. Некада је Милан био први клуб Европе, оно што су данас Барселона и Реал Мадрид. Данас Милан не може да потроши 80.000.000 евра за једног играча. Не кажем да би Погба решио проблеме Милана, али разни Бејлови, Суарези нису више играчи које Милан може себи да приушти. Морам да кажем да ме је Јуве изненадио када је купио Гонзала Игуаина за 90.000.000 евра. Јуве обично продаје за велике паре своје играче, Зинедин Зидан, Вијери, не купује их за баснословне суме. То је заиста велики новац за њих”,  запазио је Савићевић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

борн

15.09.2016 20:48

Стећан рођендан мајсторе...

ОДГОВОРИТЕ