Pola veka Genija! Savićević iskreno: Plašim se da fudbal ne prođe kao Sirija!

“Ne sviđa mi se fudbal sa pet zemalja, niti italijanski tim bez Italijana”, kaže legendarni fudbaler u opširnoj ispovesti za Gazetu delo sport.

Fudbal 15.09.2016 | 22:30
Pola veka Genija! Savićević iskreno: Plašim se da fudbal ne prođe kao Sirija!
Najtiražniji sportski dnevnik u Italiji posvetio je čitavu stranu Dejanu Savićevićupovodom njegovog 50. rođendana. “Pola veka Genija” naslov je intervjua u Gazeti delo sport u kojem je dvostruki prvak Evrope, sa Crvenom zvezdom i Milanom, pričao o svojoj karijeri, Milanu, Fabiju Kapelu i posebno o čuvenoj utakmici na “Marakani” 1988. godine, kada je magla spasla veliki Milan Ariga Sakija i trojice Holanđana i otvorila im put ka dvostrukoj tituli prvaka Evrope. Ali i o aktulnom trenutku evropskog i svetskog fudbala i svom strahu da bi najvažnija sporedna stvar na svetu mogla da bude žrtva političkih igara koji bi ga podelili kao što se planeta podelila oko Sirije ili Krima.  

Aktuelni predsednik FS Crne Gore u slavljeničkom intervju kaže da još uvek ne može da se navikne i da će mu biti potrebne godine da se privikne da Milan nije više vlasništvoSilvija Berluskonija. Popularni Dejo je otkrio i da mu nije Berluskoni dao nadimak “Genije” već jedan italijanski novinar: “Na početku su ga svi ismevali, ali posle utakmice u Atini i 4:0 protiv Barselone sve se promenilo”, ispričao je Savićević. 

Zatim se podsetio i koliko je teško bilo “zaraditi” i sačuvati dres sa brojem 10.

“U moje vreme je bilo teško za igrače, klasične desetke, da pronađemo mesto u timu jer su svi treneri igrali u formaciji 4-4-2 i hteli su da nam promene uloge. Ja i Bađo smo najviše patili zbog toga. Danas barem u formaciji 4-2-3-1 postoji takva uloga iza leđa napadača: ja sam morao da igram desnog spoljnjeg i da se žrtvujem. Ali pobeđivali smo. Prilagođavao sam se Kapelovim zahtevima. Nisam bio igrač kvantiteta, driblao sam protivnike, ali nisam mogao da trčim kao Albertini i Donadoni, imao sam potrebu da predahnem. Saigrači su me podnosili jer su znali da ću im se revanširati na drugi način. Bili smo mnogo jaki, baš mnogo”, prisetio se Dejo moćnog Milana iz svojih vremena.

Ipak, Dejo je želeo posebno da se zahvali Silviju Berluskoniju.

“Uvek je bio uz mene, pomagao mi je u najtežim momentima. Bez njega bi se moja priča u Milanu završila vrlo brzo: posle prve sezone ceo stručni štab je bio protiv mene, govorili su da se nisam integrisao, da nisam naučio jezik, ali je Berluskoni bio neumoljiv rekavši im da ja ostajem”. 

Interesantno svedočanstvo o tome kako je Savićević stigao u Milano dao je Adrijano Galijani: “Savićevića smo kupili tako što je Berluskoni video foto-montažu u Gverin Sportivu Dejana u dresu Juventusa. Odmah me je pozvao i rekao: ne možemo da dopustimo da pređe u Juve. Uzeo sam prvi avion za Beograd. Dejan je imao samo jednu manu, vozio je mnogo brzo auto-putem: 180 kilometara na sat. Zastrašujuće”.  

Galijani je ispričao i da mu je Savićević posle meča sa Barselonom u Atini rekao: “Veliki igrači igraju samo velike utakmice”.  

“Da je Dejan mogao da igra finale 1995. protiv Ajaksa, osvojili bismo Ligu šampiona i te godine”, uveren je Galijani.

Savićević se prisetio i čuvene utakmice Crvena zvezda – Milan i maglene noći u kojoj je rođen veliki tim Rosonera.

“Bio sam tada u vojsci u Skoplju, današnjoj Makedoniji. Ustajao sam u pet ujutro kako bih trenirao sa ličnim trenerom iz Beograda. Puno trčanja i malo lopte. Nisam mislio da ću igrati jer je Crvena Zvezda pobedila Dinamo iz Zagreba u šampionatu, a ja sam u Milanu odigrao prilično loše, dok sam u Beogradu bio prilično dobar u obe utakmice i postigao sam gol. Kada sam video maglu koja se približavala, rekao sam: ova utakmica neće biti završena. Možda nije trebalo da igramo odmah, sutra. Dan kasnije Milan je bio mnogo svežiji od nas”, prisetio se Savićević.

U intervju za Gazetu Savićević se dotakao i veoma trnovitih tema, poput odnosa politike i sporta i aktuelnog stanja u evropskom i svetskom fudbalu.

“Bio sam selektor Jugoslavije za 1.500 evra mesečno jer je bilo neophodno. Danas sam predsednik nacionalnog saveza koji se nada da će Đani Infantino i Zvonimir Boban promeniti FIFA. I da će Aleksandar Čeferin uraditi ono što smo se dogovorili: on je jedna poštena osoba. Ali biće veoma teško jer veliki klubovi svake godine traže još više. Imaju puno i žele još. Danas selektori imaju dva dana da pripreme utakmice reprezentacije. Nova Liga šampiona je trebalo da bude izglasana posle, a ne pre izbora novog predsednika UEFA. Bojim se da će se fudbal podeliti kao i svet, kao politika oko Sirije ili Krima. Nisam glup, već 10 godina sam u politici i vidim šta rade. Ne sviđa mi se fudbal za samo pet zemalja, ne sviđa mi se nijedan italijanski tim bez Italijana”, ispovedio se Savićević.

Bivši as Crvene Zvezde je izrazio žaljenje što je Mišel Platini udaljen iz fudbalske organizacije.

“Veoma mi je žao, ali morao je da bude oprezniji, onaj starac (misli na Blatera) mnogo je lukaviji od njega i danas se Mišel verovatno kaje što ga je potcenio. U Blaterovom sistemu se plaćalo da bi se dobila organizacija Svetskog prvenstva. Ali znate li da se Žorž Vea naljutio na mene kada sam mu rekao da nisam glasao za Blatera? A milioni koje je uzimao? Šta li sada misli Žorž ”.

O NASLEDNICIMA

“Jovetić je pokazao da je veliki igrač. Imao je nesreću da se povređivao u Sitiju, ali u Interu je pogrešio Mančini: Stevan nije špic, on je klasična desetka, eventualno može da igra levog spoljnjeg napadača u formaciji 4-3-3. U Crnoj Gori danas svi bi da imaju velike ugovore u velikim klubovima umesto da prođu kroz Dinamo Zagreb, Hajduk, Crvenu Zvezdu, tamo stasaju i onda krenu dalje”.

O BUDUĆNOSTI

Kao najbolju “desetku” svih vremena Savićević je promovisao Lionela Mesija:

“Najveći svih vremana je Mesi. Nejmar može da bude njegov naslednik, ali nije njegov nivo. Paulo Dibala je fantastičan, ali više od desetke on je neka vrsta Montele: Juve je napravio odličan posao sa njim”.  

O MILANU  I JUVENTUSU

“Posrtanje Milana je počelo kada je prodao, ili je morao da proda, Ibrahimovića i Tijaga Silvu. Sa razdaljine od 2.000 kilometara ne mogu da sudim, ali čini mi se da bi bilo mnogo bolje da je Milan inkasirao novac od prodaje Kasana, Pata, Robinja. Ibra i Tijago Silva nisu smeli da se prodaju. Odatle kreće nizbrdica. Nekada je Milan bio prvi klub Evrope, ono što su danas Barselona i Real Madrid. Danas Milan ne može da potroši 80.000.000 evra za jednog igrača. Ne kažem da bi Pogba rešio probleme Milana, ali razni Bejlovi, Suarezi nisu više igrači koje Milan može sebi da priušti. Moram da kažem da me je Juve iznenadio kada je kupio Gonzala Iguaina za 90.000.000 evra. Juve obično prodaje za velike pare svoje igrače, Zinedin Zidan, Vijeri, ne kupuje ih za basnoslovne sume. To je zaista veliki novac za njih”,  zapazio je Savićević.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

born

15.09.2016 20:48

Stećan rođendan majstore...

ODGOVORITE