Град тужио ВЗ „Орао“ због 700.000 КМ

Град Бијељина тужбом од Ваздухопловног завода „Орао“ тражи 700.000 КМ због неоснованог богаћења, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.бијељина

Република Српска 15.09.2016 | 14:03
 Град тужио ВЗ „Орао“ због 700.000 КМ
Град Бијељина тужио је 2013. године „Орао“ тражећи да им ово предузеће исплати 680.334 КМ плус законску затезну камату почев од дана подношења тужбе због неоснованог богаћења.

До спора је дошло након што је још прије 16 година, односно 2000. године Скупштина тада општине Бијељина, на основу захтјева Ваздухопловног завода „Орао“, донијела одлуку о преузимању неизграђеног градског грађевинског земљишта од Пољопривредне школе и додијелила га овом државном предузећу које је на том земљишту изградило производни погон.

Након тога Пољопривредна школа је тужила Бијељину и 2012. године добила правоснажну пресуду којом је Град обавезан да им исплати вриједност преузетог земљишта у износу од 664.717 КМ.

Град је обавезан да исплати и трошкове поступка, ревизије, те трошкове извршног поступка с обзиром на то да им је овај износ принудно наплаћен тако да је укупан износ који је Град платио и који сада потражује од фирме „Орао“ премашио 680.000 КМ.

Град је послије тога поднио тужбу против фирме „Орао“ тражећи да им исплати овај износ. У Окружном привредном суду у Бијељини јуче је одржано припремно рочиште у овом предмету, а главна расправа је заказана за 26. октобар.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић каже за ЦАПИТАЛ да је земљиште Пољопривредне школе општина раније дала Ваздухопловном заводу након што је његово сједиште пребачено из Сарајева у Бијиељину.

„Пољопривредна школа је затим тужила Град, а суд је пресудио у њену корист и ми смо то платили. С обзиром на то да је „Орао“ државно предузеће, ми смо по сили закона поднијели тужбу да нам надокнаде тај износ. Али, ми ћемо се лако договорити са њима, а једна од могућности је и да учествујемо дијелом у власништву фирме“, рекао је Мићић.

Он је истакао да је нормално да „Орао“ добије то земљиште, али да је сада потребно да се види ко ће надокнадити износ који је плаћен школи.

„Нама није циљ да уништимо предузеће које запошљава 450 радника, али по закону не можемо тај дуг да опростимо. Лако ћемо се договорити ако има добре воље“, казао је Мићић.

Директор Ваздухопловног завода Милан Прица рекао је да је Пољопривредна школа прво тужила „Орао“, па су „када су видјели да од тога нема ништа тужили Град“.

„То су неке чудне игре. Многи су покушали такве тужбе да подносе па изгубили. Поставља се питање како је онда школа успјела да добије спор против Града и то послије толико година“, рекао је Прица.

Извор: Цапитал.ба