Grad tužio VZ „Orao“ zbog 700.000 KM

Grad Bijeljina tužbom od Vazduhoplovnog zavoda „Orao“ traži 700.000 KM zbog neosnovanog bogaćenja, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.bijeljina

Republika Srpska 15.09.2016 | 14:03
 Grad tužio VZ „Orao“ zbog 700.000 KM
Grad Bijeljina tužio je 2013. godine „Orao“ tražeći da im ovo preduzeće isplati 680.334 KM plus zakonsku zateznu kamatu počev od dana podnošenja tužbe zbog neosnovanog bogaćenja.

Do spora je došlo nakon što je još prije 16 godina, odnosno 2000. godine Skupština tada opštine Bijeljina, na osnovu zahtjeva Vazduhoplovnog zavoda „Orao“, donijela odluku o preuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta od Poljoprivredne škole i dodijelila ga ovom državnom preduzeću koje je na tom zemljištu izgradilo proizvodni pogon.

Nakon toga Poljoprivredna škola je tužila Bijeljinu i 2012. godine dobila pravosnažnu presudu kojom je Grad obavezan da im isplati vrijednost preuzetog zemljišta u iznosu od 664.717 KM.

Grad je obavezan da isplati i troškove postupka, revizije, te troškove izvršnog postupka s obzirom na to da im je ovaj iznos prinudno naplaćen tako da je ukupan iznos koji je Grad platio i koji sada potražuje od firme „Orao“ premašio 680.000 KM.

Grad je poslije toga podnio tužbu protiv firme „Orao“ tražeći da im isplati ovaj iznos. U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini juče je održano pripremno ročište u ovom predmetu, a glavna rasprava je zakazana za 26. oktobar.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže za CAPITAL da je zemljište Poljoprivredne škole opština ranije dala Vazduhoplovnom zavodu nakon što je njegovo sjedište prebačeno iz Sarajeva u Bijieljinu.

„Poljoprivredna škola je zatim tužila Grad, a sud je presudio u njenu korist i mi smo to platili. S obzirom na to da je „Orao“ državno preduzeće, mi smo po sili zakona podnijeli tužbu da nam nadoknade taj iznos. Ali, mi ćemo se lako dogovoriti sa njima, a jedna od mogućnosti je i da učestvujemo dijelom u vlasništvu firme“, rekao je Mićić.

On je istakao da je normalno da „Orao“ dobije to zemljište, ali da je sada potrebno da se vidi ko će nadoknaditi iznos koji je plaćen školi.

„Nama nije cilj da uništimo preduzeće koje zapošljava 450 radnika, ali po zakonu ne možemo taj dug da oprostimo. Lako ćemo se dogovoriti ako ima dobre volje“, kazao je Mićić.

Direktor Vazduhoplovnog zavoda Milan Prica rekao je da je Poljoprivredna škola prvo tužila „Orao“, pa su „kada su vidjeli da od toga nema ništa tužili Grad“.

„To su neke čudne igre. Mnogi su pokušali takve tužbe da podnose pa izgubili. Postavlja se pitanje kako je onda škola uspjela da dobije spor protiv Grada i to poslije toliko godina“, rekao je Prica.

Izvor: Capital.ba