Интервју - Ле Талек: Партизан није Манчестер Јунајтед, побиједићемо са 2:0!

О Канги, Фибелу, стадионима који не би добили лиценцу ни за такмичење у четвртој лиги Француске…

Фудбал 16.09.2016 | 14:30
Интервју - Ле Талек: Партизан није Манчестер Јунајтед, побиједићемо са 2:0!
Реалност. Недостаје нам тако често, а у наступу страсти лако је игноришемо. Можда баш у тој (не)реалности лежи кључ разочарања и апатије која је захватила навијаче Црвене звезде после оне чудне летње ноћи када је Лудогорец на Маракани срушио сан звани Лига шампиона.

Још то вече памти и Дамијан ле Талек, човек за све у тиму српског шампиона, који се протеклих месеци наметнуо као најстандарднији првотимац. Његови квалитети биће преко потребни Звезди у суботу око 18 часова када се буду запутили ка центру стадиона у Хумској пред почетак 152. вечитог дербија.

Французу, за разлику од већине звездаша, не мањка реалности у свакодневном животу, па је био брутално искрен у интервјуу за МОЗЗАРТ Спорт, где је уочио сваку врлину, али и ману Звездиног фудбалског живота. Можда се његове речи неће свидети некоме, али он има барем има јасан став и не либи се да га искаже у сваком тренутку.

За почетак, реци нам шта ће бити у суботу?

"Мислим да имамо квалитетнији тим и да ћемо то свима показати у суботу. Волим када гостујемо у Хумској, свиђа ми се атмосфера коју тамо праве наши навијачи, када су гласнији иако смо ми ти који гостујемо. Не плашим се Партизана, па нису они Манчестер Јунајтед. Опет, нисмо ни ми Реал Мадрид, али смо бољи од њих. Волим дерби, волим овакве утакмице, због њих сам дошао у Србију".

Који резултат прогнозираш?

"Побеђујемо! Мислим са 2:0..."

Самоуверен си, не плашиш се неког изненађења?

"Спаваћу мирно у петак увече, ноћ пред дерби, ако ме питаш за страх... Имамо искуство, играли смо тамо, побеђивали, бар откако сам ја дошао, знамо рецепт и за суботу. Видим да су црно-бели поправили форму. Не пратим њихове мечеве, јер не могу да гледам утакмице Партизана свих 90 минута, али знам отприлике да су везали неколико победа".

На првом дербију у дресу Звезде почео си као везиста, а завршио као штопер. Где ћеш играти у суботу?

"Где ми буду рекли. Ако треба на гол, идем на гол, ако треба у шпиц, могу и у шпиц. Свеједно".

Како ти се свиђа штоперска позиција?

"Сасвим ми добро лежи. Рекао бих да се одлично сналазим, ако имамо у виду да никада до доласка у Београд нисам играо у одбрани. Ваљда је то и до стила игре овог клуба. Звезда игра офанзивно, а то ми одговара јер лако износим лопту и константно учествујем у нападу тима, иако сам далеко од противничког гола. Прија ми наша игра, у Мордовији смо били тим који се стално бранио, овде стално нападамо".

После пар утакмица заузео си место у одбрани уместо Томаса Фибела. Није се снашао од доласка из Русије, а многи се питају где је то лоше кренуло по њега?

"Мислим да се Томас није уклопио у Звездин нападачки фудбал. Да се разумемо, Фибел је добар центархалф, али је током каријере махом играо у тимовима који су се бранили и тешко му је да се одједном пребаци на други модел игре. Треба времена за то и мислим да он може да се прилагоди, али и да му треба дати шансу. Добар је фудбалер, тренутно исувише дефанзиван".

Да ли је Звезда могла више у Европи овог лета?

"Не знам... Да смо победили Лудогорец, мислим да бисмо играли сигурно у групној фази Лиге шампиона. Сто одсто. И даље жалим због те утакмице на Маракани, она је битно одлучила нашу сезону у Европи".

Шта је пресудило ту утакмицу?

"Дешавања на полувремену, односно Кангино искључење. Није требало да уради то што је урадио. Рекао сам му то неколико пута, био сам љут у свлачионици те ноћи на њега. Зна и сам да је погрешио. Он је врхунски играч, показаће то у Звездином дресу, али ће га пратити та грешка".

Шта то недостаје Звезди да би била конкурентна у Европи?

"Новац! Скупа појачања, инвестиције. Треба јој неко ко ће да уложи паре у клуб. То сам рекао и председнику када смо причали. Овако, како се ради сада, довољно је само да се буде први у Србији. У Европи већ, нема шансе за већи успех. Погледајте екипе као што су Лудогорец, па и тај Сасуоло, сви су боље плаћени од нас. То је реално стање ствари и то свако треба да схвати. Мислим да навијачи Звезде не схватају да ово није Реал Мадрид и да овај клуб нема пара за скупе фудбалере, већ да је приморан да продаје најбоље да би преживео. Да би мене исплатили, морали су да продају некога и тако иде у круг..."

Дакле, и твоја продаја ће доћи на ред у неком од следећих прелазних рокова?

"Наравно. То је реалност. Нећу остати овде још 10 година. Имам 26, време је да мислим о будућности, да обезбедим породицу финансијски. Летос сам имао неколико понуда из иностранства, али сам их одбио јер сам желео да помогнем Звезди и изборимо Европу. Нисмо успели  и окрећемо се одбрани титуле у Србији, а видећемо шта ће бити када дође прелазни рок".

Како ти се чини спрски фудбал?

"Тешка је ситуација. Квалитетних фудбалера има, али примећује се да недостаје новац. Једно је када играмо на Маракани, овде све изгледа јако добро, атмосфера и публика, али је тотално друга ствар када одемо негде ван Београда. Стадиони су недовршени, терени лоши, покушавам да се не осврћем на то, али тешко је игнорисати да услови за игру у Србији нису сјајни. Поједини стадиони не би прошли ни у четвртом рангу у Француској и све то боде очи. Али зато када одем на гостовање имам само једну ствар у глави 'овде сам због Звезде, да победим, узмем те бодове и идем назад у Београд".

Јеси ли се привикао на живот у престоници за осам месеци откако си стигао из Русије?

"Јесам. Могу слободно да кажем да је Београд супер, заправо да је најлепши град у којем сам до сада играо у каријери. Живео сам у Дортмунду, Ужгороду (Украјина) и Саранску (Русија), али је овај град убедљиво најлепши и најмодернији од свих иностраних у којима сам боравио. Живим са девојком овде и њој се свиђа српска престоница. Има добрих ноћних клубова, ресторана, све што треба нормалном човеку".

Зашто си напустио Мордовију прошле зиме?

"Буквално су ме отерали из клуба. Желели су да ме продају и узму паре за мене. Лично, хтео сам да останем тамо, макар да тренирам и са другим тимом, јер сам имао добар уговор. Али онда су ме притискали, стало им је било да узму паре од Звезде за мене, па сам одлучио да прихватим понуду. Мич (Доналд) ми је објаснио величину овог клуба, рекао ми је да је добро играти у Београду и зато сам дошао. Испоставило се да је то била права одлука".

Имао си занимљиву каријеру до сада, пре Русије си две године играо и у Украјини?

"Најгоре две године у мом животу! Пуних седам месеци играо сам за џабе за Ховерлу, јер ми нису платили ни цент. Тужио сам их, добио спор пред ФИФА, али се клуб угасио у међувремену, изгубили су лиценцу и нисам добио ни евро од своте која ми припада одлуком арбитраже".

Шта је то кренуло по злу, па ниси успео у Дортмунду на почетку каријере?

"Повредио сам се после само три месеца. Био сам дуго у ауту, готово годину дана. Јирген Клоп ме је увео у први тим Борусије, упознао са професионалним фудбалом у 19. години, али су ме повреде одвојиле од терена. Захвалан сам му, стварно је одличан тренер, врхунски тактичар, што је показао, али ми се није дало да му се одужим стандардним наступима".

С обзиром да познајеш Клопа, сигурно си имао савет и за Марка Грујића?

"Да, разговарали смо у понедељак, рекао сам Груји да буде стрпљив са Јиргеном, да не жури. Немац воли да форсира младе играче, само нека тренира и слуша савете стручног штаба. Верујем да ће успети, Марко је добар дечко и већ сада одличан фудбалер".

Верујеш ли да ћеш и ти остварити трансфер у неку од топ европских лига једног дана?

"Надам се. Волео бих то. Никад се не зна... Мој велики сан је била и остала Енглеска. Ево да вам откријем да сам као клинац био близу потписа за један велики клуб, али ми Рен тада није дозволио да се преселим на Острво. У Француској генерално не воле да пуштају младе фудбалере у Енглеску, више воле да остану ту и што дуже играју у домовини".

Продукт си чувене Ренове фудбалске академије која је изнедрила многе фудбалске звезде. Јеси ли у контакту са “класићима“ из генерације?

"Наравно. И дан-данас се редовно чујем са Јаном М'Вилом, који је тренутно у Рубину. Сјајну смо генерацију имали, ја сам стигао са 15 година из Авра, а тамо су стасали играчи као што су Јасин Брахими (Порто), Мамаду Сако (Ливерпул), Абдул Камара (Дерби)... Освојили смо као клинци један од најјачих француских турнира за млађе категорије. Били смо снажан тим".

Твој старији брат Ентони ле Талек играо је и за Ливерпул на почетку каријере. Где је он сада?

"У Грчкој, игра тренутно за Атромитос. Мало је недостајало да заиграмо заједно овог лета овде, али је Звезда одустала на крају од његовог ангажовања, јер нисмо изборили Европу. Предложио сам га Управи као појачање, јер има велико искуство, али није на крају било конкретне понуде, јер Звезда има доста нападача, па је отишао у Грчку".

Гледаш ли инострани фудбал овде у Србији? Пратиш ли дешавања у домовини?

"Веома пажљиво. Посебно гледам Пари Сен Жермен, клуб за који навијам од малих ногу. Рођен сам у Паризу, иако сам се преселио у Авр као дечак, али сам одувек волео Свеце. Није та љубав само од доласка катарских газда, већ одраније, а новац је само учинио да ПСЖ буде конкурентан у Европи, да игра равноправно са свима. Е то бих волео да се деси и Звезди, да дође нови газда и донесе велике паре. Али, то не могу да буду Арапи, јер српски фудбал није привлачан, то мора да буде неки српски бизнисмен који воли овај клуб".

Да ли би овај тим Звезде могао да буде конкурентан у Француској?

"За титулу се не би борио, а мислим да не би могао да буде у топ десет клубова у Лиги 1. Борио би се сигурно за опстанак и верујем да би имао квалитет да остане у лиги, али за више од тога не верујем да бисмо имали снаге", закључио је Дамијан Ле Талек.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

навијач

16.09.2016 13:10

Овом неписменом фудбалеру треба реће да је Партзан побједио Манчестер јунајтед.

ОДГОВОРИТЕ