Intervju - Le Talek: Partizan nije Mančester Junajted, pobijedićemo sa 2:0!

O Kangi, Fibelu, stadionima koji ne bi dobili licencu ni za takmičenje u četvrtoj ligi Francuske…

Fudbal 16.09.2016 | 14:30
Intervju - Le Talek: Partizan nije Mančester Junajted, pobijedićemo sa 2:0!
Realnost. Nedostaje nam tako često, a u nastupu strasti lako je ignorišemo. Možda baš u toj (ne)realnosti leži ključ razočaranja i apatije koja je zahvatila navijače Crvene zvezde posle one čudne letnje noći kada je Ludogorec na Marakani srušio san zvani Liga šampiona.

Još to veče pamti i Damijan le Talek, čovek za sve u timu srpskog šampiona, koji se proteklih meseci nametnuo kao najstandardniji prvotimac. Njegovi kvaliteti biće preko potrebni Zvezdi u subotu oko 18 časova kada se budu zaputili ka centru stadiona u Humskoj pred početak 152. večitog derbija.

Francuzu, za razliku od većine zvezdaša, ne manjka realnosti u svakodnevnom životu, pa je bio brutalno iskren u intervjuu za MOZZART Sport, gde je uočio svaku vrlinu, ali i manu Zvezdinog fudbalskog života. Možda se njegove reči neće svideti nekome, ali on ima barem ima jasan stav i ne libi se da ga iskaže u svakom trenutku.

Za početak, reci nam šta će biti u subotu?

"Mislim da imamo kvalitetniji tim i da ćemo to svima pokazati u subotu. Volim kada gostujemo u Humskoj, sviđa mi se atmosfera koju tamo prave naši navijači, kada su glasniji iako smo mi ti koji gostujemo. Ne plašim se Partizana, pa nisu oni Mančester Junajted. Opet, nismo ni mi Real Madrid, ali smo bolji od njih. Volim derbi, volim ovakve utakmice, zbog njih sam došao u Srbiju".

Koji rezultat prognoziraš?

"Pobeđujemo! Mislim sa 2:0..."

Samouveren si, ne plašiš se nekog iznenađenja?

"Spavaću mirno u petak uveče, noć pred derbi, ako me pitaš za strah... Imamo iskustvo, igrali smo tamo, pobeđivali, bar otkako sam ja došao, znamo recept i za subotu. Vidim da su crno-beli popravili formu. Ne pratim njihove mečeve, jer ne mogu da gledam utakmice Partizana svih 90 minuta, ali znam otprilike da su vezali nekoliko pobeda".

Na prvom derbiju u dresu Zvezde počeo si kao vezista, a završio kao štoper. Gde ćeš igrati u subotu?

"Gde mi budu rekli. Ako treba na gol, idem na gol, ako treba u špic, mogu i u špic. Svejedno".

Kako ti se sviđa štoperska pozicija?

"Sasvim mi dobro leži. Rekao bih da se odlično snalazim, ako imamo u vidu da nikada do dolaska u Beograd nisam igrao u odbrani. Valjda je to i do stila igre ovog kluba. Zvezda igra ofanzivno, a to mi odgovara jer lako iznosim loptu i konstantno učestvujem u napadu tima, iako sam daleko od protivničkog gola. Prija mi naša igra, u Mordoviji smo bili tim koji se stalno branio, ovde stalno napadamo".

Posle par utakmica zauzeo si mesto u odbrani umesto Tomasa Fibela. Nije se snašao od dolaska iz Rusije, a mnogi se pitaju gde je to loše krenulo po njega?

"Mislim da se Tomas nije uklopio u Zvezdin napadački fudbal. Da se razumemo, Fibel je dobar centarhalf, ali je tokom karijere mahom igrao u timovima koji su se branili i teško mu je da se odjednom prebaci na drugi model igre. Treba vremena za to i mislim da on može da se prilagodi, ali i da mu treba dati šansu. Dobar je fudbaler, trenutno isuviše defanzivan".

Da li je Zvezda mogla više u Evropi ovog leta?

"Ne znam... Da smo pobedili Ludogorec, mislim da bismo igrali sigurno u grupnoj fazi Lige šampiona. Sto odsto. I dalje žalim zbog te utakmice na Marakani, ona je bitno odlučila našu sezonu u Evropi".

Šta je presudilo tu utakmicu?

"Dešavanja na poluvremenu, odnosno Kangino isključenje. Nije trebalo da uradi to što je uradio. Rekao sam mu to nekoliko puta, bio sam ljut u svlačionici te noći na njega. Zna i sam da je pogrešio. On je vrhunski igrač, pokazaće to u Zvezdinom dresu, ali će ga pratiti ta greška".

Šta to nedostaje Zvezdi da bi bila konkurentna u Evropi?

"Novac! Skupa pojačanja, investicije. Treba joj neko ko će da uloži pare u klub. To sam rekao i predsedniku kada smo pričali. Ovako, kako se radi sada, dovoljno je samo da se bude prvi u Srbiji. U Evropi već, nema šanse za veći uspeh. Pogledajte ekipe kao što su Ludogorec, pa i taj Sasuolo, svi su bolje plaćeni od nas. To je realno stanje stvari i to svako treba da shvati. Mislim da navijači Zvezde ne shvataju da ovo nije Real Madrid i da ovaj klub nema para za skupe fudbalere, već da je primoran da prodaje najbolje da bi preživeo. Da bi mene isplatili, morali su da prodaju nekoga i tako ide u krug..."

Dakle, i tvoja prodaja će doći na red u nekom od sledećih prelaznih rokova?

"Naravno. To je realnost. Neću ostati ovde još 10 godina. Imam 26, vreme je da mislim o budućnosti, da obezbedim porodicu finansijski. Letos sam imao nekoliko ponuda iz inostranstva, ali sam ih odbio jer sam želeo da pomognem Zvezdi i izborimo Evropu. Nismo uspeli  i okrećemo se odbrani titule u Srbiji, a videćemo šta će biti kada dođe prelazni rok".

Kako ti se čini sprski fudbal?

"Teška je situacija. Kvalitetnih fudbalera ima, ali primećuje se da nedostaje novac. Jedno je kada igramo na Marakani, ovde sve izgleda jako dobro, atmosfera i publika, ali je totalno druga stvar kada odemo negde van Beograda. Stadioni su nedovršeni, tereni loši, pokušavam da se ne osvrćem na to, ali teško je ignorisati da uslovi za igru u Srbiji nisu sjajni. Pojedini stadioni ne bi prošli ni u četvrtom rangu u Francuskoj i sve to bode oči. Ali zato kada odem na gostovanje imam samo jednu stvar u glavi 'ovde sam zbog Zvezde, da pobedim, uzmem te bodove i idem nazad u Beograd".

Jesi li se privikao na život u prestonici za osam meseci otkako si stigao iz Rusije?

"Jesam. Mogu slobodno da kažem da je Beograd super, zapravo da je najlepši grad u kojem sam do sada igrao u karijeri. Živeo sam u Dortmundu, Užgorodu (Ukrajina) i Saransku (Rusija), ali je ovaj grad ubedljivo najlepši i najmoderniji od svih inostranih u kojima sam boravio. Živim sa devojkom ovde i njoj se sviđa srpska prestonica. Ima dobrih noćnih klubova, restorana, sve što treba normalnom čoveku".

Zašto si napustio Mordoviju prošle zime?

"Bukvalno su me oterali iz kluba. Želeli su da me prodaju i uzmu pare za mene. Lično, hteo sam da ostanem tamo, makar da treniram i sa drugim timom, jer sam imao dobar ugovor. Ali onda su me pritiskali, stalo im je bilo da uzmu pare od Zvezde za mene, pa sam odlučio da prihvatim ponudu. Mič (Donald) mi je objasnio veličinu ovog kluba, rekao mi je da je dobro igrati u Beogradu i zato sam došao. Ispostavilo se da je to bila prava odluka".

Imao si zanimljivu karijeru do sada, pre Rusije si dve godine igrao i u Ukrajini?

"Najgore dve godine u mom životu! Punih sedam meseci igrao sam za džabe za Hoverlu, jer mi nisu platili ni cent. Tužio sam ih, dobio spor pred FIFA, ali se klub ugasio u međuvremenu, izgubili su licencu i nisam dobio ni evro od svote koja mi pripada odlukom arbitraže".

Šta je to krenulo po zlu, pa nisi uspeo u Dortmundu na početku karijere?

"Povredio sam se posle samo tri meseca. Bio sam dugo u autu, gotovo godinu dana. Jirgen Klop me je uveo u prvi tim Borusije, upoznao sa profesionalnim fudbalom u 19. godini, ali su me povrede odvojile od terena. Zahvalan sam mu, stvarno je odličan trener, vrhunski taktičar, što je pokazao, ali mi se nije dalo da mu se odužim standardnim nastupima".

S obzirom da poznaješ Klopa, sigurno si imao savet i za Marka Grujića?

"Da, razgovarali smo u ponedeljak, rekao sam Gruji da bude strpljiv sa Jirgenom, da ne žuri. Nemac voli da forsira mlade igrače, samo neka trenira i sluša savete stručnog štaba. Verujem da će uspeti, Marko je dobar dečko i već sada odličan fudbaler".

Veruješ li da ćeš i ti ostvariti transfer u neku od top evropskih liga jednog dana?

"Nadam se. Voleo bih to. Nikad se ne zna... Moj veliki san je bila i ostala Engleska. Evo da vam otkrijem da sam kao klinac bio blizu potpisa za jedan veliki klub, ali mi Ren tada nije dozvolio da se preselim na Ostrvo. U Francuskoj generalno ne vole da puštaju mlade fudbalere u Englesku, više vole da ostanu tu i što duže igraju u domovini".

Produkt si čuvene Renove fudbalske akademije koja je iznedrila mnoge fudbalske zvezde. Jesi li u kontaktu sa “klasićima“ iz generacije?

"Naravno. I dan-danas se redovno čujem sa Janom M'Vilom, koji je trenutno u Rubinu. Sjajnu smo generaciju imali, ja sam stigao sa 15 godina iz Avra, a tamo su stasali igrači kao što su Jasin Brahimi (Porto), Mamadu Sako (Liverpul), Abdul Kamara (Derbi)... Osvojili smo kao klinci jedan od najjačih francuskih turnira za mlađe kategorije. Bili smo snažan tim".

Tvoj stariji brat Entoni le Talek igrao je i za Liverpul na početku karijere. Gde je on sada?

"U Grčkoj, igra trenutno za Atromitos. Malo je nedostajalo da zaigramo zajedno ovog leta ovde, ali je Zvezda odustala na kraju od njegovog angažovanja, jer nismo izborili Evropu. Predložio sam ga Upravi kao pojačanje, jer ima veliko iskustvo, ali nije na kraju bilo konkretne ponude, jer Zvezda ima dosta napadača, pa je otišao u Grčku".

Gledaš li inostrani fudbal ovde u Srbiji? Pratiš li dešavanja u domovini?

"Veoma pažljivo. Posebno gledam Pari Sen Žermen, klub za koji navijam od malih nogu. Rođen sam u Parizu, iako sam se preselio u Avr kao dečak, ali sam oduvek voleo Svece. Nije ta ljubav samo od dolaska katarskih gazda, već odranije, a novac je samo učinio da PSŽ bude konkurentan u Evropi, da igra ravnopravno sa svima. E to bih voleo da se desi i Zvezdi, da dođe novi gazda i donese velike pare. Ali, to ne mogu da budu Arapi, jer srpski fudbal nije privlačan, to mora da bude neki srpski biznismen koji voli ovaj klub".

Da li bi ovaj tim Zvezde mogao da bude konkurentan u Francuskoj?

"Za titulu se ne bi borio, a mislim da ne bi mogao da bude u top deset klubova u Ligi 1. Borio bi se sigurno za opstanak i verujem da bi imao kvalitet da ostane u ligi, ali za više od toga ne verujem da bismo imali snage", zaključio je Damijan Le Talek.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

navijač

16.09.2016 13:10

Ovom nepismenom fudbaleru treba reće da je Partzan pobjedio Mančester junajted.

ODGOVORITE