Најава: Креће ЛЕ - Манчестер Јунајтед диже рејтинг!

У четвртак увече почиње нова сезона Лиге Европе, која би за разлику од ранијих могла да привуче знатно већу пажњу већ у групној фази. Великани гарантују врхунски фудбал! Имена Манчестер Јунајтеда, Ајакса, Роме, Шахтјора, Зенита обећавају да ћемо у другом по снази међународном клупском такмичењу гледати сјајне утакмице.

Фудбал 15.09.2016 | 16:30
Најава: Креће ЛЕ - Манчестер Јунајтед диже рејтинг!
Све је спремно за спектакл – 12 група, 48 тимова, да не спомињемо и нокаут фазу у коју упада осам трећепласираних тимова из Лиге шампиона... Довољно разлога за уживање у новом издању Лиге Европе која је прави фудбалски маратон. Биће то ревија великана, којима је по снази можда место и у најелитнијем такмичењу, па ћемо се тако обрадовати што такмичење започињу Манчестер Јунајтед, Рома, Ајакс, Интер, а ту су и доскорашњи стандардни учесници Лиге шампиона са истока Европе, попут Зенита или Шахтјора. Сви они кренуће у четвртак у велику трку за други значајан међународни трофеј, а једина жеља биће им да се касније не прикључи Севиља, троструки узастопни освајач. Јер се онда зна где иде пехар...

Главни разлог за велика очекивања и гледаност је што ће један од учесника бити троструки првак Европе, најтрофејнији енглески тим Манчестер Јунајтед.

Жозе Мурињо, Златан Ибрахимовић, Пол Погба, Вејн Руни и остале звезде са Олд Трафорда су сигурно довољне да значајно подигну рејтинг такмичења које је у дебелој сенци Лиге шампиона.

Јунајтед ће на премијери у једином такмичењу које никад није освојио гостовати у Ротердаму екипи Фејенорда. У групи су још турски Фенербахче и Зарја из Украјине.

"Наша група је у рангу ЛШ", рекао је Мурињо још после жреба група пре неколико недеља у Монаку.

Иако је Премијер лига приоритет због повратка у ЛШ, Португалац вероватно неће потценити ни ЛЕ, па је у Холандију за меч на распродатом "Де Којпу" повео све играче осим капитена Рунија.

"Руни је одиграо сваку утакмицу од почетка сезоне, укључујући и један меч репрезентације. Желим га спремног за Вотфорд у недељу", рекао је Мурињо.

Један од дербија првог кола игра се у Ротердаму где Фајенорд дочекује Манчестер Јунајтед. Мурињо, Златан, Погба, нису имена која симболизују Лигу Европе, али је њихово учешће последица очајне прошле сезоне у Премијер лиги. И Фајенорд по историји више припада Лиги шампиона, али су црвено-бели далеко од те славе коју ће пробати да оживе када буду угостили Енглезе на Де Којпу.

Други клуб због којег ће се конкретније пратити резултати овог такмичења је италијанска Рома, која гостује Викторији у Плзењу. Наравно, неће бити исто ако на терену не буде ветерана Франческа Тотија.

"Лига шампиона је најпрестижније такмичење, али и Лига Европе може бити дивна ако прођемо даље. Лоше је поређење, али би било сјајно играти у финалу. Не могу да обећам да ће играти Тоти, он је фудбалски геније, увек је задовољство када он игра, али је већ у позним годинама. То ће многе разочарати, али га морамо користити на прави начин", рекао је тренер Роме Лучано Спалети.

Осим ова два гиганта, међу фаворитима у групној фати су Олимпијакос, Зенит, Шахтјор, Шалке, Фиорентина и Виљареал.

Увек је ватрено када се сретну Италијани и Шпанци, па нас у околини Модене очекује занимљив дуел између Сасуола и Атлетик Билбаа. Упознали смо италијански тим, иначе дебитанта у Лиги Европе, јако добро овог лета у двомечу са Звездом, а ривал на старту биће им тим који је изгубио два финала 1977. и 2012. године.

Попут Сасуола и Саутемптон је клуб који стално расте, а после занимљивог пута из треће лиге до елите, време је за европску сцену. Прошле године су испали у плеј-офу, а ове у првом колу Лиге Европе играју са Спартом из Прага. Неће бити лако екипи Душана Тадића, чешки тим се показао као неугодан, прошле сезоне је био четвртфиналиста. 

Један од кечева у првом колу вероватно је изгледан на утакмици између АЗ Алкмара и ирског Дандока. Колико су Холанђани јаки иако их је летос напустио Винсент Јансен, уверили смо се по начину на који су избацили Војводину у плеј-офу, а сигурно је да неће имати проблема с клубом из Ирске који је дебитант у групној фази Лиге Европе.

За крај један занимљив дуел који се игра у Атини, а где се састају два тима који су такође некада били редовни у Лиги шампиона. Панатинаикос и Ајакс су тренутно клубови који су само бледа сенка некадашњих великана, од њих су остало само име и страствени навијачи што нам опет гарантује занимљив окршај у престоници Грчке.

Први пут од 2009. године, када је Куп УЕФА доживео реорганизацију и постао Лиге Европе, неће бити ниједног представника земаља бивше Југославије у групној фази.

Парови првог кола:

Група А
19.00     Фајенорд – Манчестер Јунајтед
19.00     Зорја – Фенербахче

Група Б
19.00     Апоел – Астана
19.00     Јанг Бојс – Олимпијакос

Група Ц
19.00     Андерлехт – Габала
19.00     Мајнц – Сент Етјен

Група Д
19.00     АЗ Алкмар – Дундалк
19.00     Макаби ТА – Зенит

Група Е
19.00     Викторија Плзењ – Рома
19.00     Астра Ђурђу – Аустрија

Група Ф
19.00     Сасуоло – Билбао
19.00     Рапид Беч – Генк

Група Г
21.05     Стандард – Селта
21.05     Панатинаикос – Ајакс

Група Х
21.05     Брага – Гент
21.05     Коња – Шахтјор

Група И
21.05     Салцбург – Краснодар
21.05     Ница – Шалке

Група Ј
17.00     Карабаг – Либерец
21.05     ПАОК – Фјорентина

Група К
21.05     Интер – Хапоел Бер Шева
21.05     Саутемптон – Спара Праг

Група Л
21.05     Виљареал – Цирих
21.05     Османли – Стеауа

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар