Najava: Kreće LE - Mančester Junajted diže rejting!

U četvrtak uveče počinje nova sezona Lige Evrope, koja bi za razliku od ranijih mogla da privuče znatno veću pažnju već u grupnoj fazi. Velikani garantuju vrhunski fudbal! Imena Mančester Junajteda, Ajaksa, Rome, Šahtjora, Zenita obećavaju da ćemo u drugom po snazi međunarodnom klupskom takmičenju gledati sjajne utakmice.

Fudbal 15.09.2016 | 16:30
Najava: Kreće LE - Mančester Junajted diže rejting!
Sve je spremno za spektakl – 12 grupa, 48 timova, da ne spominjemo i nokaut fazu u koju upada osam trećeplasiranih timova iz Lige šampiona... Dovoljno razloga za uživanje u novom izdanju Lige Evrope koja je pravi fudbalski maraton. Biće to revija velikana, kojima je po snazi možda mesto i u najelitnijem takmičenju, pa ćemo se tako obradovati što takmičenje započinju Mančester Junajted, Roma, Ajaks, Inter, a tu su i doskorašnji standardni učesnici Lige šampiona sa istoka Evrope, poput Zenita ili Šahtjora. Svi oni krenuće u četvrtak u veliku trku za drugi značajan međunarodni trofej, a jedina želja biće im da se kasnije ne priključi Sevilja, trostruki uzastopni osvajač. Jer se onda zna gde ide pehar...

Glavni razlog za velika očekivanja i gledanost je što će jedan od učesnika biti trostruki prvak Evrope, najtrofejniji engleski tim Mančester Junajted.

Žoze Murinjo, Zlatan Ibrahimović, Pol Pogba, Vejn Runi i ostale zvezde sa Old Traforda su sigurno dovoljne da značajno podignu rejting takmičenja koje je u debeloj senci Lige šampiona.

Junajted će na premijeri u jedinom takmičenju koje nikad nije osvojio gostovati u Roterdamu ekipi Fejenorda. U grupi su još turski Fenerbahče i Zarja iz Ukrajine.

"Naša grupa je u rangu LŠ", rekao je Murinjo još posle žreba grupa pre nekoliko nedelja u Monaku.

Iako je Premijer liga prioritet zbog povratka u LŠ, Portugalac verovatno neće potceniti ni LE, pa je u Holandiju za meč na rasprodatom "De Kojpu" poveo sve igrače osim kapitena Runija.

"Runi je odigrao svaku utakmicu od početka sezone, uključujući i jedan meč reprezentacije. Želim ga spremnog za Votford u nedelju", rekao je Murinjo.

Jedan od derbija prvog kola igra se u Roterdamu gde Fajenord dočekuje Mančester Junajted. Murinjo, Zlatan, Pogba, nisu imena koja simbolizuju Ligu Evrope, ali je njihovo učešće posledica očajne prošle sezone u Premijer ligi. I Fajenord po istoriji više pripada Ligi šampiona, ali su crveno-beli daleko od te slave koju će probati da ožive kada budu ugostili Engleze na De Kojpu.

Drugi klub zbog kojeg će se konkretnije pratiti rezultati ovog takmičenja je italijanska Roma, koja gostuje Viktoriji u Plzenju. Naravno, neće biti isto ako na terenu ne bude veterana Frančeska Totija.

"Liga šampiona je najprestižnije takmičenje, ali i Liga Evrope može biti divna ako prođemo dalje. Loše je poređenje, ali bi bilo sjajno igrati u finalu. Ne mogu da obećam da će igrati Toti, on je fudbalski genije, uvek je zadovoljstvo kada on igra, ali je već u poznim godinama. To će mnoge razočarati, ali ga moramo koristiti na pravi način", rekao je trener Rome Lučano Spaleti.

Osim ova dva giganta, među favoritima u grupnoj fati su Olimpijakos, Zenit, Šahtjor, Šalke, Fiorentina i Viljareal.

Uvek je vatreno kada se sretnu Italijani i Španci, pa nas u okolini Modene očekuje zanimljiv duel između Sasuola i Atletik Bilbaa. Upoznali smo italijanski tim, inače debitanta u Ligi Evrope, jako dobro ovog leta u dvomeču sa Zvezdom, a rival na startu biće im tim koji je izgubio dva finala 1977. i 2012. godine.

Poput Sasuola i Sautempton je klub koji stalno raste, a posle zanimljivog puta iz treće lige do elite, vreme je za evropsku scenu. Prošle godine su ispali u plej-ofu, a ove u prvom kolu Lige Evrope igraju sa Spartom iz Praga. Neće biti lako ekipi Dušana Tadića, češki tim se pokazao kao neugodan, prošle sezone je bio četvrtfinalista. 

Jedan od kečeva u prvom kolu verovatno je izgledan na utakmici između AZ Alkmara i irskog Dandoka. Koliko su Holanđani jaki iako ih je letos napustio Vinsent Jansen, uverili smo se po načinu na koji su izbacili Vojvodinu u plej-ofu, a sigurno je da neće imati problema s klubom iz Irske koji je debitant u grupnoj fazi Lige Evrope.

Za kraj jedan zanimljiv duel koji se igra u Atini, a gde se sastaju dva tima koji su takođe nekada bili redovni u Ligi šampiona. Panatinaikos i Ajaks su trenutno klubovi koji su samo bleda senka nekadašnjih velikana, od njih su ostalo samo ime i strastveni navijači što nam opet garantuje zanimljiv okršaj u prestonici Grčke.

Prvi put od 2009. godine, kada je Kup UEFA doživeo reorganizaciju i postao Lige Evrope, neće biti nijednog predstavnika zemalja bivše Jugoslavije u grupnoj fazi.

Parovi prvog kola:

Grupa A
19.00     Fajenord – Mančester Junajted
19.00     Zorja – Fenerbahče

Grupa B
19.00     Apoel – Astana
19.00     Jang Bojs – Olimpijakos

Grupa C
19.00     Anderleht – Gabala
19.00     Majnc – Sent Etjen

Grupa D
19.00     AZ Alkmar – Dundalk
19.00     Makabi TA – Zenit

Grupa E
19.00     Viktorija Plzenj – Roma
19.00     Astra Đurđu – Austrija

Grupa F
19.00     Sasuolo – Bilbao
19.00     Rapid Beč – Genk

Grupa G
21.05     Standard – Selta
21.05     Panatinaikos – Ajaks

Grupa H
21.05     Braga – Gent
21.05     Konja – Šahtjor

Grupa I
21.05     Salcburg – Krasnodar
21.05     Nica – Šalke

Grupa J
17.00     Karabag – Liberec
21.05     PAOK – Fjorentina

Grupa K
21.05     Inter – Hapoel Ber Ševa
21.05     Sautempton – Spara Prag

Grupa L
21.05     Viljareal – Cirih
21.05     Osmanli – Steaua

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar