Анализа - Затворено за мале! Да ли ће реформисана ЛШ постати досадна забава богатих?!

У сенци избора за новог председника УЕФА, на којима је победио Словенац Александар Чеферин, остала је реформа елитног такмичења. А она је већ усвојена. Само, да ли ће та нова Лига шампиона уопште бити занимљива за гледање?

Фудбал 19.09.2016 | 00:00
Анализа - Затворено за мале! Да ли ће реформисана ЛШ постати досадна забава богатих?!
Европски фудбал налази се на прекретници. Гиганти међу клубовима желе више новца, иако је наградни фонд за сезону 2016/2017 чак 1,3 милијарде евра. Та огромна сума је, заправо, мала када се пореди са чињеницом да је само енглеска Премијер лига од продаје ТВ права инкасирала две милијарде евра, а да су тамошњи учесници првенства у овом, летњем прелазном року, потрошили на појачања око милијарду и по евра.

И, великани су запретили европској кући фудбала: ситуација под хитно мора да се поправи, иначе правимо своје такмичење, Суперлигу Европе.

У исто време, УЕФА је била уздрмана скандалом. Њен доскорашњи председник Мишел Платини је морао да напусти функцију након што му је, заједно са Сепом Блатером, изречена суспензија због корупције, односно због "нелојалане исплате" два милиона швајцарских франака за саветодавну улогу у Међународној фудбалској федерацији (ФИФА).Наизглед логична казна, али...

Мишел Платини је начином на који је водио УЕФА заправо прилично изнервирао велике клубове. Увео је да их, ако морају да играју квалификације за Лигу шампиона, више не чека релативно лак посао (као што је, на пример, Милан својевремено као четврти у Серији А играо са шампионом Србије, Црвеном звездом у завршном колу квалификација), већ их је натерао да играју између себе, а да се у одвојеном делу жреба састају шампиони "фудбалских малих држава". Отворио је тако пут и "малима" у елиту, а себи затворио многа врата.

Он је потом завршио како је завршио. Али, ни када се елитни клубови, који би да буду део једне нове, "Суперлига" приче, сусретну у Лиги шампиона, не цветају руже. У уторак је шампион Шкотске, Селтик, осокољен победом над градским ривалом Ренџерсом од чак 5:0, отишао на мегдан Барселони, а вратио се кући после дебакла у виду 7:0. Бајерн је руског вицешампиона Ростов испратио са 5:0, Борусија се прошетала кроз Варшаву и вратила се са три бода, али и шест датих голова. Такву Лигу шампиона није баш нешто нарочито лепо гледати.

Али, шта нам тек спремају европски фудбалски моћници, који су, некако тихо, усвојили 26. августа реформу Лиге шампиона која ступа на снагу од сезоне 2018/2019?

Да прво видимо како сада ствари стоје. Према тренутној расподели места у Лиги шампиона, три земље са највећим УЕФА коефицијентима дају по три директна учесника групне фазе Лиге шампиона, али и по још једног у квалификацијама. Затим три наредне државе по коефицијенту дају 2+1, девет земаља има по два учесника, што у групној фази, што у квалификацијама, а зато државе које су од 16. до 54. места на ранг листи УЕФА кофицијента, дају по само једног представника и он мора да игра квалификације. Или, скраћена варијанта претходне реченице: за мале нема места у елити.

Оно што су гиганти успели сада да ураде, биће још горе по "мале": новим предлогом предвиђено је да Лига шампиона постане малтене затворено такмичење, попут Евролиге, са 16 гарантованих места (по четири) за клубове из Енглеске, Немачке, Италије и Шпаније. Те четири земље досад су имали 11 директних учесника Лиге шампиона, од 2018. имаће 16. Или, математички посматрано, четири лиге "држаће" половину Лиге шампиона, а читав остатак Европе, оних преосталих 50 чланица УЕФА, мора да дели другу половину од 16 преосталих места.

Ту, међутим, није крај новотаријама.

УЕФА је у званичном документу о променама нагласила да ће накнадно појаснити нови квалификациони систем, али да ниједна земља "неће моћи да има више од пет учесника Лиге шампиона". Дакле,Енглези, Немци, Италијани и Шпанци можда буду имали и по пет клубова-учесника, што остатку Европе оставља само 12 места. Могли су лепо и да напишу "Затворено за мале", али... нису. Написали су "свакоме ће бити остављен простор да сања да и он буде део ове приче". Па, неки ће изгледа убудуће само то и моћи, да сањају.

Тако ћемо, по свој прилици, гледати Сити - Јунајтед и суботом и средом, сада већ чувено и толико пута понављано четвртфинале Барса - Арсенал могло би да се дешава и током групне фазе, па ће све врло брзо постати једна крајње озбиљна, а досадна забава за богате, која истинске љубитеље фудбала и неће занимати.

"Приоритети у мом раду? Борба са намештањем резултата, расизмом, безбедност у овим временима.... Наравно, финансијски фер-плеј мора да буде стриктнији, а превелики је и јаз између богатих и сиромашних, а он се само повећава. Мале земље могу да ураде много. Способнији смо него што ми то мислимо", рекао је у свом првом обраћању нови председник УЕФА, Александар Чеферин.

Помињање јаза између богатих и сиромашних и његово константно увећање на први поглед је добра ствар, ако ће се први човек европског фудбала некако изборити да тај јаз постане мањи. Међутим, његов ривал на председничким изборима, Холанђанин Михаел ван Праг, далеко оштрије је у кампањи заговарао противљење поменутој реформи Лиге шампиона, али је на крају доживео дебакл, 42:13.

Уместо да доносимо закључке, оставићемо то вама, уз подсећање на завршне речи опроштајног говора који је Мишел Платини одржао на Конгресу УЕФА у среду, поручивши делегатима следеће:

"Ви ћете наставити мисију без мене, из разлога у које не бих улазио, али желим да вам кажем нешто важно, што би ваљало да упамтите: Фудбал је више игра него производ. Фудбал је више спорт него тржиште. Фудбал је више забава него посао. Не постоји фудбал за велике земље, он је само један и припада целом свету. Зато сам дошао да вам кажем збогом".

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар