Analiza - Zatvoreno za male! Da li će reformisana LŠ postati dosadna zabava bogatih?!

U senci izbora za novog predsednika UEFA, na kojima je pobedio Slovenac Aleksandar Čeferin, ostala je reforma elitnog takmičenja. A ona je već usvojena. Samo, da li će ta nova Liga šampiona uopšte biti zanimljiva za gledanje?

Fudbal 19.09.2016 | 00:00
Analiza - Zatvoreno za male! Da li će reformisana LŠ postati dosadna zabava bogatih?!
Evropski fudbal nalazi se na prekretnici. Giganti među klubovima žele više novca, iako je nagradni fond za sezonu 2016/2017 čak 1,3 milijarde evra. Ta ogromna suma je, zapravo, mala kada se poredi sa činjenicom da je samo engleska Premijer liga od prodaje TV prava inkasirala dve milijarde evra, a da su tamošnji učesnici prvenstva u ovom, letnjem prelaznom roku, potrošili na pojačanja oko milijardu i po evra.

I, velikani su zapretili evropskoj kući fudbala: situacija pod hitno mora da se popravi, inače pravimo svoje takmičenje, Superligu Evrope.

U isto vreme, UEFA je bila uzdrmana skandalom. Njen doskorašnji predsednik Mišel Platini je morao da napusti funkciju nakon što mu je, zajedno sa Sepom Blaterom, izrečena suspenzija zbog korupcije, odnosno zbog "nelojalane isplate" dva miliona švajcarskih franaka za savetodavnu ulogu u Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA).Naizgled logična kazna, ali...

Mišel Platini je načinom na koji je vodio UEFA zapravo prilično iznervirao velike klubove. Uveo je da ih, ako moraju da igraju kvalifikacije za Ligu šampiona, više ne čeka relativno lak posao (kao što je, na primer, Milan svojevremeno kao četvrti u Seriji A igrao sa šampionom Srbije, Crvenom zvezdom u završnom kolu kvalifikacija), već ih je naterao da igraju između sebe, a da se u odvojenom delu žreba sastaju šampioni "fudbalskih malih država". Otvorio je tako put i "malima" u elitu, a sebi zatvorio mnoga vrata.

On je potom završio kako je završio. Ali, ni kada se elitni klubovi, koji bi da budu deo jedne nove, "Superliga" priče, susretnu u Ligi šampiona, ne cvetaju ruže. U utorak je šampion Škotske, Seltik, osokoljen pobedom nad gradskim rivalom Rendžersom od čak 5:0, otišao na megdan Barseloni, a vratio se kući posle debakla u vidu 7:0. Bajern je ruskog vicešampiona Rostov ispratio sa 5:0, Borusija se prošetala kroz Varšavu i vratila se sa tri boda, ali i šest datih golova. Takvu Ligu šampiona nije baš nešto naročito lepo gledati.

Ali, šta nam tek spremaju evropski fudbalski moćnici, koji su, nekako tiho, usvojili 26. avgusta reformu Lige šampiona koja stupa na snagu od sezone 2018/2019?

Da prvo vidimo kako sada stvari stoje. Prema trenutnoj raspodeli mesta u Ligi šampiona, tri zemlje sa najvećim UEFA koeficijentima daju po tri direktna učesnika grupne faze Lige šampiona, ali i po još jednog u kvalifikacijama. Zatim tri naredne države po koeficijentu daju 2+1, devet zemalja ima po dva učesnika, što u grupnoj fazi, što u kvalifikacijama, a zato države koje su od 16. do 54. mesta na rang listi UEFA koficijenta, daju po samo jednog predstavnika i on mora da igra kvalifikacije. Ili, skraćena varijanta prethodne rečenice: za male nema mesta u eliti.

Ono što su giganti uspeli sada da urade, biće još gore po "male": novim predlogom predviđeno je da Liga šampiona postane maltene zatvoreno takmičenje, poput Evrolige, sa 16 garantovanih mesta (po četiri) za klubove iz Engleske, Nemačke, Italije i Španije. Te četiri zemlje dosad su imali 11 direktnih učesnika Lige šampiona, od 2018. imaće 16. Ili, matematički posmatrano, četiri lige "držaće" polovinu Lige šampiona, a čitav ostatak Evrope, onih preostalih 50 članica UEFA, mora da deli drugu polovinu od 16 preostalih mesta.

Tu, međutim, nije kraj novotarijama.

UEFA je u zvaničnom dokumentu o promenama naglasila da će naknadno pojasniti novi kvalifikacioni sistem, ali da nijedna zemlja "neće moći da ima više od pet učesnika Lige šampiona". Dakle,Englezi, Nemci, Italijani i Španci možda budu imali i po pet klubova-učesnika, što ostatku Evrope ostavlja samo 12 mesta. Mogli su lepo i da napišu "Zatvoreno za male", ali... nisu. Napisali su "svakome će biti ostavljen prostor da sanja da i on bude deo ove priče". Pa, neki će izgleda ubuduće samo to i moći, da sanjaju.

Tako ćemo, po svoj prilici, gledati Siti - Junajted i subotom i sredom, sada već čuveno i toliko puta ponavljano četvrtfinale Barsa - Arsenal moglo bi da se dešava i tokom grupne faze, pa će sve vrlo brzo postati jedna krajnje ozbiljna, a dosadna zabava za bogate, koja istinske ljubitelje fudbala i neće zanimati.

"Prioriteti u mom radu? Borba sa nameštanjem rezultata, rasizmom, bezbednost u ovim vremenima.... Naravno, finansijski fer-plej mora da bude striktniji, a preveliki je i jaz između bogatih i siromašnih, a on se samo povećava. Male zemlje mogu da urade mnogo. Sposobniji smo nego što mi to mislimo", rekao je u svom prvom obraćanju novi predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin.

Pominjanje jaza između bogatih i siromašnih i njegovo konstantno uvećanje na prvi pogled je dobra stvar, ako će se prvi čovek evropskog fudbala nekako izboriti da taj jaz postane manji. Međutim, njegov rival na predsedničkim izborima, Holanđanin Mihael van Prag, daleko oštrije je u kampanji zagovarao protivljenje pomenutoj reformi Lige šampiona, ali je na kraju doživeo debakl, 42:13.

Umesto da donosimo zaključke, ostavićemo to vama, uz podsećanje na završne reči oproštajnog govora koji je Mišel Platini održao na Kongresu UEFA u sredu, poručivši delegatima sledeće:

"Vi ćete nastaviti misiju bez mene, iz razloga u koje ne bih ulazio, ali želim da vam kažem nešto važno, što bi valjalo da upamtite: Fudbal je više igra nego proizvod. Fudbal je više sport nego tržište. Fudbal je više zabava nego posao. Ne postoji fudbal za velike zemlje, on je samo jedan i pripada celom svetu. Zato sam došao da vam kažem zbogom".

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar