За проналазак несталих потребно 50 година

Поводом Дана погинулих и несталих бораца и цивила у отаџбинско-одбрамбеном рату, у Српцу је организовано полагање цвијећа и паљење свијећа на централном спомен-обиљежју и служен парастос у спомен- соби за 139 погинулих бораца ове општине. Помену су присуствовали представници Удружења породица погинулих и несталих бораца и општинске управе, док су парастос служили свештеници Жељко Сарић и Петко Вуковић.

Република Српска 15.09.2016 | 11:45
За проналазак несталих потребно 50 година
Замјеник предсједника Републичке организације погинули и несталих бораца и цивила Вељко Лазић рекао је да је чување успомене и одавање поште онима који су за Републику Српску дали своје животе трајна обавеза садашњих и будућих генерација.

Он је изразио незадовољство радом Института за тражење несталих лица и Тужилаштва БиХ, јер је за протеклих осам година, од када је Институт преузео улогу ентитетских комисија, пронађено свега 298 српских бораца.

"Још трагамо за 1665 лица, међу којима је и 657 неидентификованих тијела која се налазе у три спомен-костурнице у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу. Ако би се ишло садашњом динамиком, биће потребно више од 50 година да надјемо своје најмилије“, рекао је Лазић.

Он је додао да се од Института и Тужилаштва тражи да побољша рад на тражењу несталих и идентификацији пронадјених, те очекује ревизију начина њиховог рада.

„Имамо информацију да међународна заједница жели да се повуче из БиХ, тачније Америка, те да Институт остане као тијело Савјета министара БиХ, што би довело до корјенитих промјена у руковођењу институтом и помака у овом послу“, рекао је Вељко Лазић.

Потврдио је такође да је Републичко удружење породица погинулих и несталих бораца и цивила јединствено подржало одржавање референдума о 9. јануару – Дану Републике Српске.
“На то нас обавезују управо погинули борци и они које још увијек тражимо“, казао је Лазић.

БН телевизија (С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

15.09.2016 13:08

1665 несталих особа је исувисе велики број које се тразе у једној макој земљи као сто је РС.Зато треба уцинити све сто се мозе на проналазењу и сакупљању расутих костију насе браце и сестара. Они нису РС стварали пером и мастилом вец крвљу и костима својим. Због тога РЕФЕРЕНДУМ у РС нека буде у славу свих погинулих и несталих СРБа у СРБкуња, на испуњење њихове завјетне зеље да СРБи такодје у БиХ имају своју дрзаву РС са Светим Стефаном као својим застутником. Нека је свим погинулим и нестаким СРБима у Босни и свуда по СРБским земљама Светог Саве које се спомињу у Светосавској Химни, вецни спомен медју нама. Слава им, и хвала за све добри које они у зивоту своне уцинусе за насе вољено и Богу драго СРБство: ПРАВОСЛАВЉЕ И СВЕТОСАВЉЕ КАО ВРХУНЦА ХРИСЦАНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ НАЦИОБАЛНЕ ИДЕОЛИГИЈЕ И СРБСКИГ НАЦИНА ЗИВОТА.АМИН. БОЗЕ ДАЈ!

ОДГОВОРИТЕ