Za pronalazak nestalih potrebno 50 godina

Povodom Dana poginulih i nestalih boraca i civila u otadžbinsko-odbrambenom ratu, u Srpcu je organizovano polaganje cvijeća i paljenje svijeća na centralnom spomen-obilježju i služen parastos u spomen- sobi za 139 poginulih boraca ove opštine. Pomenu su prisustvovali predstavnici Udruženja porodica poginulih i nestalih boraca i opštinske uprave, dok su parastos služili sveštenici Željko Sarić i Petko Vuković.

Republika Srpska 15.09.2016 | 11:45
Za pronalazak nestalih potrebno 50 godina
Zamjenik predsjednika Republičke organizacije poginuli i nestalih boraca i civila Veljko Lazić rekao je da je čuvanje uspomene i odavanje pošte onima koji su za Republiku Srpsku dali svoje živote trajna obaveza sadašnjih i budućih generacija.

On je izrazio nezadovoljstvo radom Instituta za traženje nestalih lica i Tužilaštva BiH, jer je za proteklih osam godina, od kada je Institut preuzeo ulogu entitetskih komisija, pronađeno svega 298 srpskih boraca.

"Još tragamo za 1665 lica, među kojima je i 657 neidentifikovanih tijela koja se nalaze u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju. Ako bi se išlo sadašnjom dinamikom, biće potrebno više od 50 godina da nadjemo svoje najmilije“, rekao je Lazić.

On je dodao da se od Instituta i Tužilaštva traži da poboljša rad na traženju nestalih i identifikaciji pronadjenih, te očekuje reviziju načina njihovog rada.

„Imamo informaciju da međunarodna zajednica želi da se povuče iz BiH, tačnije Amerika, te da Institut ostane kao tijelo Savjeta ministara BiH, što bi dovelo do korjenitih promjena u rukovođenju institutom i pomaka u ovom poslu“, rekao je Veljko Lazić.

Potvrdio je takođe da je Republičko udruženje porodica poginulih i nestalih boraca i civila jedinstveno podržalo održavanje referenduma o 9. januaru – Danu Republike Srpske.
“Na to nas obavezuju upravo poginuli borci i oni koje još uvijek tražimo“, kazao je Lazić.

BN televizija (S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO MIKIC

15.09.2016 13:08

1665 nestalih osoba je isuvise veliki broj koje se traze u jednoj makoj zemlji kao sto je RS.Zato treba uciniti sve sto se moze na pronalazenju i sakupljanju rasutih kostiju nase brace i sestara. Oni nisu RS stvarali perom i mastilom vec krvlju i kostima svojim. Zbog toga REFERENDUM u RS neka bude u slavu svih poginulih i nestalih SRBa u SRBkunja, na ispunjenje njihove zavjetne zelje da SRBi takodje u BiH imaju svoju drzavu RS sa Svetim Stefanom kao svojim zastutnikom. Neka je svim poginulim i nestakim SRBima u Bosni i svuda po SRBskim zemljama Svetog Save koje se spominju u Svetosavskoj Himni, vecni spomen medju nama. Slava im, i hvala za sve dobri koje oni u zivotu svone ucinuse za nase voljeno i Bogu drago SRBstvo: PRAVOSLAVLJE I SVETOSAVLJE KAO VRHUNCA HRISCANSKE PRAVOSLAVNE NACIOBALNE IDEOLIGIJE I SRBSKIG NACINA ZIVOTA.AMIN. BOZE DAJ!

ODGOVORITE