Оплодња ће бити могућа и без жена

Истраживачи на Универзитету Бат су можда дошли до шокантног открића нове технике оплодње, која може да указује на то да ће хомосексуални парови једнога дана моћи да буду биолошки родитељи.

Здравље 15.09.2016 | 09:43
Оплодња ће бити могућа и без жена
У новом експерименту извршеном на мишевима, научници су наводно показали да би било могуће оплођење мишева и уз помоћ других врста ћелија.

Студија је показала да је могуће репродуковати здраве потомке заобилазећи нормалну рутину оплођавања јајних ћелија.

Невероватни резултати би могли да указују на то да би било могуће спојити семену течност са обичним ћелијама, као што су кожа или друга ткива, што би довело до зачећа, не клонирања.

Као такво, могло би да доведе до тога да жене буду потпуно искључене из процеса репродукције.

Научници су такац сценарио назвали “спекулативним и маштовитим“, али га нису потпуно отписали.

Ако буде успешно, омогућило би хомосексуалним паровима да буду билошки родитељи, али и мушкарцима да оплоде сопствене ћелије својом спермом и тако створе потомка који ће бити комбинација само његових гена и оних које је наследио од родитеља.

Најважније од свега, оваква врста оплодње помогла би женама које не могу да имају децу да постану мајке.

С обзиром на то да је научницима тешко да пронађу начин чешћег оплођавања угрожених врста животиња, оваква оплодња послужиће и у те сврхе.

Научник Тони Пери, молекуларни ембриолог на Универзитету Бат ,наводи да тестови спроведени на мишевима доказују само да је техника потпуно могућа само у теорији, а да још треба да се разрађује у пракси.

У експерименту су коришћени партеногенетски ембриони мишева које су креирали научници. То су све женски ембриони, направљени без сперме, тако што је јаје ’преварено’ да се развија као да је оплођено.

Такви ембриони обично умиру након неколико дана зато што нису адекватно направљени, али у новим студијама научници су открили да се убризгавањем семене течности они трансформишу у нормалне ембрионе и репродукују здраве потомке.

Ово откриће је било битно за студију зато што су партеногенетски ембриони слични осталим ћелијама, као што су ћелије коже.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар