Платила је милионе да постане принцеза, а живјела је велику лаж

Икона стила, муза Алфреда Хитчкока и принцеза од Монака само су неки од појмова који се повезују с легендарном Грејс Кели. Ипак, живот принцезе од Монака био је далеко од бајке...

Забава 15.09.2016 | 09:34
Платила је милионе да постане принцеза, а живјела је велику лаж
Холивудска лепотица преминула је 14. септембра 1982. у 53. години. Грејс Кели је дан раније током вожње слетела с улице услед можданог удара. С њом се у аутомобилу налазила ћерка Стефани, тада 17-годишњакиња, која је преживела саобраћајну несрећу.

Грејс Патриша Кели рођена је 12. децембра 1929. године у Филаделфији. Упркос противљењу њеног оца, након средње школе одлучила је да прати своје снове и постане глумица. Уписала је Америчку академију драмских уметности у Њујорку, а успут је радила и као модел. Дебитовала је на Бродвеју 1949. године, а следећи степеник ка успеху била је телевизија.


У првом филму из 1951. године, 'Четрнаест сати,' није имала велику ни запажену улогу.

Већ у следећем филму, 'Тачно у подне', стекла је одређену популарност, а у 'Могамбу' 1953. глумила раме уз раме да Кларком Гејблом и Авом Гарднер и зарадила номинацију за Златни глобус за споредну улогу.
Уследила је сарадња с Алфредом Хичкоком у 'Назови М ради убиства' и 'Прозор у двориште'. За улогу у 'Провинцијалки' освојила је Оскара.

Љубавни живот једне диве

Док је снимала 'Назови М ради убиства', медији су је повезивали с 22 године старијим колегом Рејем Миландом, а 'шушкало' се да је крива за распад његовог брака.

Замало се удала за каснијег дизајнера прве даме Жаклине Кенеди, Олега Касинија, али веза прекинута јер Келина породица није могла да се помири с тим што је глумица изабрала разведеног некатолика.

Пронашла љубав на црвеном тепиху

 

За време снимања Хичкоковог филма 'Држите лопова' на француској ривијери 1955. године, Грејс се одушевила Француском. На филмском фестивалу у Кану упознала је владара кнежевине Монако Ренијеа Трећег и већ годину дана касније пар се верио.

Брак који је донео корист свима?

 

Ипак, чини се да ова бајковита љубавна прича уопште није била идилична и да је њихов 'савршени живот' заправо био велика лаж.

Наиме, Реније је морао што пре да се ожени и обезбеди наследника како Кнежевина не би била припојена Француској, а Грејс је тражила прикладног мужа којег би њена породица прихватила.

Осим тога, њена популарност подстакла је оживљавање замрлог туризма у коцкарској државици, а кнежевој благајни добро је дошао и глумичин мираз од 2 милиона долара.

Лекарски преглед пре венчања

 

Како је питање потомства било од нарочите важности, Грејс је пре венчања морала да обави низ прегледа како би се утврдило да ли је здрава и способна да рађа.

Такође, пре удаје, морала је према уговору са студијем МГМ да сними још један филм – 'Високо друштво' 1956. године.

Након тога се повукла јер ни њен супруг плаве крви, ни његови поданици, нису желели да њихова кнегиња наступа у филмовима.
Венчање века

Венчање је у медијима било названо венчањем века. На цивилној церемонији било је присутно 700, а на црквеној 600 званица, а Грејс је заблистала у хаљини оскаровке Хелен Роуз, сашивене од 30 метара свиле и тафта, 125 година старе чипке и хиљаду бисера.




Несрећна принцеза

 Живот у палати није је усрећио, а супруг јој је наводно био неверан.

Грејс се посветила хуманитарном раду и породици, а сви покушаји да обнови филмску каријеру пропадали су.

С Ренијеом је имала троје деце, данашњег кнеза Алберта Другог, од 2011. ожењеног јужноафричком бившом пливачицом Шарлен Витсток, принцезу Каролину и принцезу Стефани.

Б 92
фото: геттy

Коментари / 0

Оставите коментар