Platila je milione da postane princeza, a živjela je veliku laž

Ikona stila, muza Alfreda Hitčkoka i princeza od Monaka samo su neki od pojmova koji se povezuju s legendarnom Grejs Keli. Ipak, život princeze od Monaka bio je daleko od bajke...

Zabava 15.09.2016 | 09:34
Platila je milione da postane princeza, a živjela je veliku laž
Holivudska lepotica preminula je 14. septembra 1982. u 53. godini. Grejs Keli je dan ranije tokom vožnje sletela s ulice usled moždanog udara. S njom se u automobilu nalazila ćerka Stefani, tada 17-godišnjakinja, koja je preživela saobraćajnu nesreću.

Grejs Patriša Keli rođena je 12. decembra 1929. godine u Filadelfiji. Uprkos protivljenju njenog oca, nakon srednje škole odlučila je da prati svoje snove i postane glumica. Upisala je Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku, a usput je radila i kao model. Debitovala je na Brodveju 1949. godine, a sledeći stepenik ka uspehu bila je televizija.


U prvom filmu iz 1951. godine, 'Četrnaest sati,' nije imala veliku ni zapaženu ulogu.

Već u sledećem filmu, 'Tačno u podne', stekla je određenu popularnost, a u 'Mogambu' 1953. glumila rame uz rame da Klarkom Gejblom i Avom Gardner i zaradila nominaciju za Zlatni globus za sporednu ulogu.
Usledila je saradnja s Alfredom Hičkokom u 'Nazovi M radi ubistva' i 'Prozor u dvorište'. Za ulogu u 'Provincijalki' osvojila je Oskara.

Ljubavni život jedne dive

Dok je snimala 'Nazovi M radi ubistva', mediji su je povezivali s 22 godine starijim kolegom Rejem Milandom, a 'šuškalo' se da je kriva za raspad njegovog braka.

Zamalo se udala za kasnijeg dizajnera prve dame Žakline Kenedi, Olega Kasinija, ali veza prekinuta jer Kelina porodica nije mogla da se pomiri s tim što je glumica izabrala razvedenog nekatolika.

Pronašla ljubav na crvenom tepihu

 

Za vreme snimanja Hičkokovog filma 'Držite lopova' na francuskoj rivijeri 1955. godine, Grejs se oduševila Francuskom. Na filmskom festivalu u Kanu upoznala je vladara kneževine Monako Renijea Trećeg i već godinu dana kasnije par se verio.

Brak koji je doneo korist svima?

 

Ipak, čini se da ova bajkovita ljubavna priča uopšte nije bila idilična i da je njihov 'savršeni život' zapravo bio velika laž.

Naime, Renije je morao što pre da se oženi i obezbedi naslednika kako Kneževina ne bi bila pripojena Francuskoj, a Grejs je tražila prikladnog muža kojeg bi njena porodica prihvatila.

Osim toga, njena popularnost podstakla je oživljavanje zamrlog turizma u kockarskoj državici, a kneževoj blagajni dobro je došao i glumičin miraz od 2 miliona dolara.

Lekarski pregled pre venčanja

 

Kako je pitanje potomstva bilo od naročite važnosti, Grejs je pre venčanja morala da obavi niz pregleda kako bi se utvrdilo da li je zdrava i sposobna da rađa.

Takođe, pre udaje, morala je prema ugovoru sa studijem MGM da snimi još jedan film – 'Visoko društvo' 1956. godine.

Nakon toga se povukla jer ni njen suprug plave krvi, ni njegovi podanici, nisu želeli da njihova kneginja nastupa u filmovima.
Venčanje veka

Venčanje je u medijima bilo nazvano venčanjem veka. Na civilnoj ceremoniji bilo je prisutno 700, a na crkvenoj 600 zvanica, a Grejs je zablistala u haljini oskarovke Helen Rouz, sašivene od 30 metara svile i tafta, 125 godina stare čipke i hiljadu bisera.




Nesrećna princeza

 Život u palati nije je usrećio, a suprug joj je navodno bio neveran.

Grejs se posvetila humanitarnom radu i porodici, a svi pokušaji da obnovi filmsku karijeru propadali su.

S Renijeom je imala troje dece, današnjeg kneza Alberta Drugog, od 2011. oženjenog južnoafričkom bivšom plivačicom Šarlen Vitstok, princezu Karolinu i princezu Stefani.

B 92
foto: getty

Komentari / 0

Ostavite komentar