Све што нисте знали о пехару Лиге шампиона...!

Мислили сте да знате све о пехару за који се сваке године боре најбољи фудбалски клубови?

Фудбал 15.09.2016 | 00:00
Све што нисте знали о пехару Лиге шампиона...!
Трофеј УЕФА Лиге шампиона је био права икона за многе љубитеље фудбала од дана његовог првог представљања, давне 1966. године. Први пут је додељен 25. маја 1967. године капитену клуба Селтик Билију Мекнилу у Лисабону након што је шкотски тим победио Интер.

Пре овог историјског финала трофеј Купа европског шампионата био је другачијег изгледа. Овај сребрни пехар који је представио оснивач турнира, француске новине “Л’Екип” уручен је ФК Реал Мадрид 1966. године на чување након што је шпански тим извојевао победу над домаћим Партизаном 2:1, забележивши на тај начин рекордну, шесту победу од када је такмичење почело 1955. године.

Након што је први трофеј предат Реал Мадриду, генерални секретар УЕФА-е, Ханс Бангертер, је одлучио да дизајнира нови пехар и позвао је локалног стручњака, Јурга Стаделмана из Берна. Требало је чак 340 сати да се заврши нови трофеј, а посао израде је завршио гравер, Фред Банингер. Овај дизајн трофеја, који је први пут подигао Селтик 1967. године се користи од тада. Направљен је од сребра, висине је 73,5цм и широк 46,5 цм, а тежак читавих 7,5 кг.

Историјски гледано, правила УЕФА-е дозвољавају да трофеј постане власништво једино оног клуба који освоји укупно 5 пута титулу првака или освоји УЕФА Цхампионс Леагуе три пута заредом. То значи да су после 50 година такмичења, једино Реал Мадрид, Ајаx, Бајерн, Милан и Ливерпул добили могућност да у својим просторијама држе оригинални трофеј. Од сезоне 2008/2009 па надаље оригинал се након финала враћао УЕФА-и, а победничком клубу се додељивала реплика у оригиналној величини са именом клуба угравираним на позадини.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар