Sve što niste znali o peharu Lige šampiona...!

Mislili ste da znate sve o peharu za koji se svake godine bore najbolji fudbalski klubovi?

Fudbal 15.09.2016 | 00:00
Sve što niste znali o peharu Lige šampiona...!
Trofej UEFA Lige šampiona je bio prava ikona za mnoge ljubitelje fudbala od dana njegovog prvog predstavljanja, davne 1966. godine. Prvi put je dodeljen 25. maja 1967. godine kapitenu kluba Seltik Biliju Meknilu u Lisabonu nakon što je škotski tim pobedio Inter.

Pre ovog istorijskog finala trofej Kupa evropskog šampionata bio je drugačijeg izgleda. Ovaj srebrni pehar koji je predstavio osnivač turnira, francuske novine “L’Ekip” uručen je FK Real Madrid 1966. godine na čuvanje nakon što je španski tim izvojevao pobedu nad domaćim Partizanom 2:1, zabeleživši na taj način rekordnu, šestu pobedu od kada je takmičenje počelo 1955. godine.

Nakon što je prvi trofej predat Real Madridu, generalni sekretar UEFA-e, Hans Bangerter, je odlučio da dizajnira novi pehar i pozvao je lokalnog stručnjaka, Jurga Stadelmana iz Berna. Trebalo je čak 340 sati da se završi novi trofej, a posao izrade je završio graver, Fred Baninger. Ovaj dizajn trofeja, koji je prvi put podigao Seltik 1967. godine se koristi od tada. Napravljen je od srebra, visine je 73,5cm i širok 46,5 cm, a težak čitavih 7,5 kg.

Istorijski gledano, pravila UEFA-e dozvoljavaju da trofej postane vlasništvo jedino onog kluba koji osvoji ukupno 5 puta titulu prvaka ili osvoji UEFA Champions League tri puta zaredom. To znači da su posle 50 godina takmičenja, jedino Real Madrid, Ajax, Bajern, Milan i Liverpul dobili mogućnost da u svojim prostorijama drže originalni trofej. Od sezone 2008/2009 pa nadalje original se nakon finala vraćao UEFA-i, a pobedničkom klubu se dodeljivala replika u originalnoj veličini sa imenom kluba ugraviranim na pozadini.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar