За луксуз функционера има пара, за здравље становника нема

Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске сматра да је нови Посебни колективни уговор у области здравства незаконит и нелегитиман, те да умањује стечена права радника. С друге стране Синдикат здравства и социјалне заштине Републике Српске тврди да је нови Уговор добар и повољнији за раднике од старог.

Република Српска 14.09.2016 | 22:45
За луксуз функционера има пара, за здравље становника нема
Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске не признаје и не прихвата Посебни колективни уговор у области здравства, јер сматрају да није закључен у складу са Законом, није потписан од стране легитимних представника синдиката и штетан је за  дравствене раднике, посебно докторе медицине.

Међутим, Синдикат здрваства и социјалне заштите Републике Српске на састанку одржаном у Источном Сарајеву истиче да је нови Колективни уговор добар и да повећава радничка права.

"Радници су задовољни потписаним колективним уговором који им је дао већа права него што су имали до сада", тврди предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић.

"Није сјајан, али кроз појединачне колективне уговоре можемо да стекнемо још већа права", сматра предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Сарајевско-романијске регије Горан Обреновић.

"У доба у којем живимо ово је за мене идеално", каже Саша Самарџија из Синдикалне организације Црвеног крста Републике Српске.

"Овај колективни уговор за који се изборио наш Синдикат је добар, јер треба да буде повећање плата", истиче Драгомир Драгичевић из Синдиката Болнице Источно Сарајево.



Синдикат здравства и социјалне заштите Републике Српске признаје да стање у здравству није добро и да има мана прије свега када је у питању уплата доприноса радницима у здравству. Међутим, очекују да ће у сарадњи са Министарством здравља ријешити тај проблем.

Ситуацији у здравству на подручју Источног Сарајева дају, како кажу, средњу оцјену, али тврде да ће се побољшати за коју годину изградњом нове болнице.

На питања да ли вјерују да ће нова болница бити изграђена, те зашто се из године у годину смањује број квадрата, а повећава цијена нове болнице и зашто је на тендеру изабран извођач чија је понуда 11 милиона скупља од другопласираног понуђача одговарају:

"Ја вјерујем. Госпођа Жељка Цвијановић је рекла да ће се изградити. Има ево и један понуђач. Тачно је да је најскупљи али мислим да понуда мора бити скупља, јер он ради са својим новцем, па ће тек касније да наплати од државе. Он себе мора уградити", тврди Драгомир Драгичевић, члан Синдиката Болнице Источно Сарајево.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Сарајевско-романијске регије Горан Обреновић сматра да најјефтинија понуда не мора да буде и најбоља. "Мислим да ће Министарство истрајати у намјери да изгради болницу, а на који начин и ко ће завршити зграду видјећемо, полако", каже Обреновић.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић нада се да ће за двије године бити изграђена нова болница коју, како каже,з аслужују грађани Источног Сарајева.

Уз искрену жељу да се коначно изгради нова болница у Источном Сарајеву, не можемо а да се не запитамо како то да нову болницу чекамо двије деценије, а луксузна зграда за смјештај функцинера изграђена је недалеко од руиниране болнице у рекордном року?

Како то да за нову болницу, чија је почетна цијена била 30, а сада је 54 милиона, нема пара па морамо да се кредитно задужујемо док је за функционерску зграду без проблема из буџета Рапублике Српске исплаћено 30 милиона? Да ли су пречи комфор и уживање владајуће структуре од здравља становника Источног Сарајева?



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лицимури

14.09.2016 21:15

Иста фора као за Вамед и Линднер. Услови плаћања на тендеру једни, а онда се политички донесе одлука и плаћање буде авансно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

15.09.2016 02:07

Народ је демократски путем на изборима омогућио својим "политицарима" да они зиве попут бубрега у лоју а сиротиња раја како се снадје. Због тога немојте сада да кукате, да плацете и да нарицете сто сада теско у зивоту пролазите. Како радите тако и зивите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

15.09.2016 10:08

СКОРО САМ БИО НА ВМА И СТРАШНО САМ СЕ РАЗОЧАРАО КАД СУ ДОКТОРИ ВИДЈЕЛИ НАЛАЗЕ ИЗ КЦ Б.ЛУКА, ЉУДИ СУ СЕ СМИЈАЛИ И БАЦИЛИ ИХ У СМЕЋЕ, ОСЈЕЋАО САМ СЕ КАО НЕКИ АФРИКАНАЦ, ПА КОМЕ МИ ПЛАЋАМО ЗДРАВСТВО, КАКВЕ ДОКТОРЕ ИМАМО. САВЈЕТУЈЕМ СВИМА ДА ЈЕ ЈЕФТИНИЈЕ ОТИЋИ У БГ НА ПРЕГЛЕД И ПЛАТИТИ, ОВДЕ У РС ПЛАЋАМО И ЗДРАВСТВО А ЈОШ МОРАШ ЧАСТИТИ ДОКТОРЕ, ДНО ДНА

ОДГОВОРИТЕ