Za luksuz funkcionera ima para, za zdravlje stanovnika nema

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske smatra da je novi Posebni kolektivni ugovor u oblasti zdravstva nezakonit i nelegitiman, te da umanjuje stečena prava radnika. S druge strane Sindikat zdravstva i socijalne zaštine Republike Srpske tvrdi da je novi Ugovor dobar i povoljniji za radnike od starog.

Republika Srpska 14.09.2016 | 22:45
Za luksuz funkcionera ima para, za zdravlje stanovnika nema
Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske ne priznaje i ne prihvata Posebni kolektivni ugovor u oblasti zdravstva, jer smatraju da nije zaključen u skladu sa Zakonom, nije potpisan od strane legitimnih predstavnika sindikata i štetan je za  dravstvene radnike, posebno doktore medicine.

Međutim, Sindikat zdrvastva i socijalne zaštite Republike Srpske na sastanku održanom u Istočnom Sarajevu ističe da je novi Kolektivni ugovor dobar i da povećava radnička prava.

"Radnici su zadovoljni potpisanim kolektivnim ugovorom koji im je dao veća prava nego što su imali do sada", tvrdi predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić.

"Nije sjajan, ali kroz pojedinačne kolektivne ugovore možemo da steknemo još veća prava", smatra predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Sarajevsko-romanijske regije Goran Obrenović.

"U doba u kojem živimo ovo je za mene idealno", kaže Saša Samardžija iz Sindikalne organizacije Crvenog krsta Republike Srpske.

"Ovaj kolektivni ugovor za koji se izborio naš Sindikat je dobar, jer treba da bude povećanje plata", ističe Dragomir Dragičević iz Sindikata Bolnice Istočno Sarajevo.



Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske priznaje da stanje u zdravstvu nije dobro i da ima mana prije svega kada je u pitanju uplata doprinosa radnicima u zdravstvu. Međutim, očekuju da će u saradnji sa Ministarstvom zdravlja riješiti taj problem.

Situaciji u zdravstvu na području Istočnog Sarajeva daju, kako kažu, srednju ocjenu, ali tvrde da će se poboljšati za koju godinu izgradnjom nove bolnice.

Na pitanja da li vjeruju da će nova bolnica biti izgrađena, te zašto se iz godine u godinu smanjuje broj kvadrata, a povećava cijena nove bolnice i zašto je na tenderu izabran izvođač čija je ponuda 11 miliona skuplja od drugoplasiranog ponuđača odgovaraju:

"Ja vjerujem. Gospođa Željka Cvijanović je rekla da će se izgraditi. Ima evo i jedan ponuđač. Tačno je da je najskuplji ali mislim da ponuda mora biti skuplja, jer on radi sa svojim novcem, pa će tek kasnije da naplati od države. On sebe mora ugraditi", tvrdi Dragomir Dragičević, član Sindikata Bolnice Istočno Sarajevo.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Sarajevsko-romanijske regije Goran Obrenović smatra da najjeftinija ponuda ne mora da bude i najbolja. "Mislim da će Ministarstvo istrajati u namjeri da izgradi bolnicu, a na koji način i ko će završiti zgradu vidjećemo, polako", kaže Obrenović.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić nada se da će za dvije godine biti izgrađena nova bolnica koju, kako kaže,z aslužuju građani Istočnog Sarajeva.

Uz iskrenu želju da se konačno izgradi nova bolnica u Istočnom Sarajevu, ne možemo a da se ne zapitamo kako to da novu bolnicu čekamo dvije decenije, a luksuzna zgrada za smještaj funkcinera izgrađena je nedaleko od ruinirane bolnice u rekordnom roku?

Kako to da za novu bolnicu, čija je početna cijena bila 30, a sada je 54 miliona, nema para pa moramo da se kreditno zadužujemo dok je za funkcionersku zgradu bez problema iz budžeta Rapublike Srpske isplaćeno 30 miliona? Da li su preči komfor i uživanje vladajuće strukture od zdravlja stanovnika Istočnog Sarajeva?



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Licimuri

14.09.2016 21:15

Ista fora kao za Vamed i Lindner. Uslovi plaćanja na tenderu jedni, a onda se politički donese odluka i plaćanje bude avansno.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

15.09.2016 02:07

Narod je demokratski putem na izborima omogućio svojim "politicarima" da oni zive poput bubrega u loju a sirotinja raja kako se snadje. Zbog toga nemojte sada da kukate, da placete i da naricete sto sada tesko u zivotu prolazite. Kako radite tako i zivite!

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

15.09.2016 10:08

SKORO SAM BIO NA VMA I STRAŠNO SAM SE RAZOČARAO KAD SU DOKTORI VIDJELI NALAZE IZ KC B.LUKA, LJUDI SU SE SMIJALI I BACILI IH U SMEĆE, OSJEĆAO SAM SE KAO NEKI AFRIKANAC, PA KOME MI PLAĆAMO ZDRAVSTVO, KAKVE DOKTORE IMAMO. SAVJETUJEM SVIMA DA JE JEFTINIJE OTIĆI U BG NA PREGLED I PLATITI, OVDE U RS PLAĆAMO I ZDRAVSTVO A JOŠ MORAŠ ČASTITI DOKTORE, DNO DNA

ODGOVORITE