Рођаци у трци за оборничку функцију!

Сваки трећи пунољетни грађанин у општинама Републике Српске које имају до 300 бирача кандидат је за одборника.

Босна и Херцеговина 14.09.2016 | 19:20
Рођаци у трци за оборничку функцију!
У Источном Дрвару трећина бирача је у трци за одборничку фотељу. Од укупно 176 бирача, њих 45 је на једној од 8 страначких листа, а специфично је да се највише кандидата презива Марчета, и то 13.

"Марчета има највише у Источном Дрвару, али врло мало је блиских рођака који су се кандидовали за одборника. Боримо се да институције почну улагати у овај крај како бисмо зауставили одлазак становништва у Бањалуку", објашњава Миле Марчета из Завичајних социјалдемократа.

У Источном Мостару одборничку функцију прижељкује сваки шести пунолетни грађанин, будући да се на четири страначке листе налазе 22 кандидата. У општини која има 155 бирача биће жестока борба за гласове, јер је скоро сваки други становник у родбинској вези.

Сваки седми бирач се у Купресу бори за улазак у локални парламент. Ова општина има 387 бирача и у кампањи учествује пет странака са 50 кандидата. Слична ситуација је и у општинама које имају више од 1.000 бирача, па се у Језеру за 13 одборничких мјеста бори 8 партија, односно 108 кандидата, од укупно 1.120 бирача.

У Петровцу, који има око 1.000 бирача, у трци за одборнике је 65, односно сваки петнаести грађанин.

Сигуран посао у скупштини

Политиколог Срђан Перишић каже да је ове године дупло више кандидата за одборнике него прије четири године.

"Људи немају гдје да раде и зато желе да се ухљебе на неки државни или општински буџет. Постоји и жеља да утичу на одређене догађаје у својој општини, али и да уз одборничку накнаду остваре одређени доходак", каже Перишић.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

нек се зна

14.09.2016 17:49

То се каже дај ми глас за мој спас.....

ОДГОВОРИТЕ