Бањалука: Опет се урушио дио Кастела

Дио зидина артиљеријске касарне, која се налази у оквиру тврђаве Кастел поново се урушио, а грађани и даље на своју безбједност ту пролазе.

Република Српска 14.09.2016 | 17:40
Бањалука: Опет се урушио дио Кастела
Дио зидина артиљеријске касарне, која се налази у оквиру тврђаве Кастел поново се урушио, а грађани и даље на своју безједност ту пролазе, пишу "Независне новине".

Слободан Гаврановић, градоначелник, рекао је данас да се по овом питању ништа тренутно не може урадити без Завода за заштиту споменика Републике Српске и њиховог стручно мишљења.

''Не смијемо да интервенишемо на објекту и можемо само да подигнемо безбједност на виши ниво, тако што ћемо прошири зону и онемогућити пролаз, али и поред забране грађани и даље дале пролазе'', рекао је Гаврановић.

Камење је и недавно пало на пролаз испод спољњег зида тврђаве.

Милорад Петрић, директор Културног центра Бански двор, који је добио право управљања Кастелом, каже да знају за урушавање, али да они не могу пуно да ураде, те да су постављене траке упозорења и имају службе које обилазе тај дио.

Извор: Независне новине/Мондо

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

14.09.2016 16:29

Тврдјава Кастел у Бања Луци је остала у насем времену једна од ријеткух утврдјрња у БиХ која је презивјело небригу људски. Због ИСТОРИЈСКОГ знацаја и угледа које тврдјаве имају у народу потребно је обновити сва утврдјрња у БиХ као туристицке атракције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

14.09.2016 18:32

Треба организовати донацију на нивову РС. 1км или 2км .И Проблем це бити ресен.

Name

Расо

14.09.2016 20:21

Треба сто пре позвати Кустурицу да адаптира,јер "једини " он улазе у РС.Могла би да се прица понови.(Андрицград)

ОДГОВОРИТЕ