Banjaluka: Opet se urušio dio Kastela

Dio zidina artiljerijske kasarne, koja se nalazi u okviru tvrđave Kastel ponovo se urušio, a građani i dalje na svoju bezbjednost tu prolaze.

Republika Srpska 14.09.2016 | 17:40
Banjaluka: Opet se urušio dio Kastela
Dio zidina artiljerijske kasarne, koja se nalazi u okviru tvrđave Kastel ponovo se urušio, a građani i dalje na svoju bezjednost tu prolaze, pišu "Nezavisne novine".

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, rekao je danas da se po ovom pitanju ništa trenutno ne može uraditi bez Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srpske i njihovog stručno mišljenja.

''Ne smijemo da intervenišemo na objektu i možemo samo da podignemo bezbjednost na viši nivo, tako što ćemo proširi zonu i onemogućiti prolaz, ali i pored zabrane građani i dalje dale prolaze'', rekao je Gavranović.

Kamenje je i nedavno palo na prolaz ispod spoljnjeg zida tvrđave.

Milorad Petrić, direktor Kulturnog centra Banski dvor, koji je dobio pravo upravljanja Kastelom, kaže da znaju za urušavanje, ali da oni ne mogu puno da urade, te da su postavljene trake upozorenja i imaju službe koje obilaze taj dio.

Izvor: Nezavisne novine/Mondo

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MIHAILO MIKIC

14.09.2016 16:29

Tvrdjava Kastel u Banja Luci je ostala u nasem vremenu jedna od rijetkuh utvrdjrnja u BiH koja je prezivjelo nebrigu ljudski. Zbog ISTORIJSKOG znacaja i ugleda koje tvrdjave imaju u narodu potrebno je obnoviti sva utvrdjrnja u BiH kao turisticke atrakcije.

ODGOVORITE
Name

brzi

14.09.2016 18:32

Treba organizovati donaciju na nivovu RS. 1km ili 2km .I Problem ce biti resen.

Name

Raso

14.09.2016 20:21

Treba sto pre pozvati Kusturicu da adaptira,jer "jedini " on ulaze u RS.Mogla bi da se prica ponovi.(Andricgrad)

ODGOVORITE