На маленим ђачким леђима је седам кг

Ученици од другог до петог разреда основних школа у РС свакодневно на леђима носе ђачки ранац тежак и до седам килограм, што стручњаци сматрају препреком за нормалан раст и развој малишана.

Република Српска 14.09.2016 | 15:37
На маленим ђачким леђима је седам кг
Иако су надлежне институције препознале овај проблем, те донијеле и мјере које би требало да га временом отклоне, ђаци се и даље свакодневно боре са претешким торбама.

Због тога многи постављају питање коме је потребна перница на "три спрата" и да ли је велика свеска са тврдим корицама у функцији бољег образовања. Осим тога, с разлогом се у сумња у оправданост ношења и уџбеника и радне свеске за сваки предмет. Поставља се и питање због чега ученици не могу у школи оставити радне листове, или атласе, блокове за ликовно и слично.

Како је објаснио директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, у РС већ више од двије године постоје мјере које имају за циљ смањење тежине школских ранаца, али признаје да их мало ко примјењује.

"Те мјере односе се и на родитеље и учитеље, а кад би свако од њих урадио бар по двије или три, ђачка торба би била много лакша. Због тога сам на посљедњем савјетовању, прије мјесец дана, свим директорима основних школа најавио да ћу сваки мјесец тражити извјештај шта се у вези с тим питањем урадило" рекао је Дамјановић.

Једна од мјера је и да школе које раде у једној смјени, а таквих је много, одреде просторију у којој ће ђаци остављати непотребне ствари и кући носити само оно из чега ће радити домаћи задатак. Такође, све школе би требало да имају ормариће гдје би ђаци могли остављати своје уџбенике. 

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Душан Мишљеновић објашњава да школе изналазе рјешења у складу са својим могућностима.

"Требало би да свака школа има ормарић, међутим за то треба много новца, посебно кад је ријеч о онима које имају око 1.000 ђака" рекао је Мишљеновић.

Мајка осмогодишњакиње Јела Миљић истиче да торба њене кћерке, која је тећи разред, није баш сваки дан тешка, али да има и оних дана када је ни она сама не може носити.

Истраживања су показала да више од 70 одсто ученика другог и трећег разреда у РС носи торбу тежу од дозвољене тежине од десет до 15 одсто тежине ученика. Дакле, ако је дијете тешко 30 килограма, његова школска торба не би смјела прећи тежину од три килограма.

Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ријешити због добробити дјеце

14.09.2016 15:08

Дјечије торбе су тешке као "туч" и нажалост има великог утицаја на дјечија леђа... Мислим да је то велики здравствени проблем који треба сто прије ријешити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2016 17:14

Вјерујте то је увјек био проблем. Моја дјеца су студент и средњосколац,знаци просли смо кроз то и апеловали и бунили се али ниста осим подсмјеха када и ако дјетету понесемо торбу до сколе и назад...а сада криве кицме и ником ниста.

Name

Мама

14.09.2016 17:08

Зато су нам дјеца ко спирале а ако родитељ и понесе торбу тек тада пљусте ироницни коментари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буквар

14.09.2016 17:34

Мени је то кичму сломило па сад немогу ни радити па нас нитко тад није жалио и батинали нас у школи и морали сами себи шибу донијети

ОДГОВОРИТЕ