Na malenim đačkim leđima je sedam kg

Učenici od drugog do petog razreda osnovnih škola u RS svakodnevno na leđima nose đački ranac težak i do sedam kilogram, što stručnjaci smatraju preprekom za normalan rast i razvoj mališana.

Republika Srpska 14.09.2016 | 15:37
Na malenim đačkim leđima je sedam kg
Iako su nadležne institucije prepoznale ovaj problem, te donijele i mjere koje bi trebalo da ga vremenom otklone, đaci se i dalje svakodnevno bore sa preteškim torbama.

Zbog toga mnogi postavljaju pitanje kome je potrebna pernica na "tri sprata" i da li je velika sveska sa tvrdim koricama u funkciji boljeg obrazovanja. Osim toga, s razlogom se u sumnja u opravdanost nošenja i udžbenika i radne sveske za svaki predmet. Postavlja se i pitanje zbog čega učenici ne mogu u školi ostaviti radne listove, ili atlase, blokove za likovno i slično.

Kako je objasnio direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, u RS već više od dvije godine postoje mjere koje imaju za cilj smanjenje težine školskih ranaca, ali priznaje da ih malo ko primjenjuje.

"Te mjere odnose se i na roditelje i učitelje, a kad bi svako od njih uradio bar po dvije ili tri, đačka torba bi bila mnogo lakša. Zbog toga sam na posljednjem savjetovanju, prije mjesec dana, svim direktorima osnovnih škola najavio da ću svaki mjesec tražiti izvještaj šta se u vezi s tim pitanjem uradilo" rekao je Damjanović.

Jedna od mjera je i da škole koje rade u jednoj smjeni, a takvih je mnogo, odrede prostoriju u kojoj će đaci ostavljati nepotrebne stvari i kući nositi samo ono iz čega će raditi domaći zadatak. Takođe, sve škole bi trebalo da imaju ormariće gdje bi đaci mogli ostavljati svoje udžbenike. 

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović objašnjava da škole iznalaze rješenja u skladu sa svojim mogućnostima.

"Trebalo bi da svaka škola ima ormarić, međutim za to treba mnogo novca, posebno kad je riječ o onima koje imaju oko 1.000 đaka" rekao je Mišljenović.

Majka osmogodišnjakinje Jela Miljić ističe da torba njene kćerke, koja je teći razred, nije baš svaki dan teška, ali da ima i onih dana kada je ni ona sama ne može nositi.

Istraživanja su pokazala da više od 70 odsto učenika drugog i trećeg razreda u RS nosi torbu težu od dozvoljene težine od deset do 15 odsto težine učenika. Dakle, ako je dijete teško 30 kilograma, njegova školska torba ne bi smjela preći težinu od tri kilograma.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Riješiti zbog dobrobiti djece

14.09.2016 17:08

Dječije torbe su teške kao "tuč" i nažalost ima velikog uticaja na dječija leđa... Mislim da je to veliki zdravstveni problem koji treba sto prije riješiti.

ODGOVORITE
Name

Re

14.09.2016 19:14

Vjerujte to je uvjek bio problem. Moja djeca su student i srednjoskolac,znaci prosli smo kroz to i apelovali i bunili se ali nista osim podsmjeha kada i ako djetetu ponesemo torbu do skole i nazad...a sada krive kicme i nikom nista.

Name

Mama

14.09.2016 19:08

Zato su nam djeca ko spirale a ako roditelj i ponese torbu tek tada pljuste ironicni komentari

ODGOVORITE
Name

Bukvar

14.09.2016 19:34

Meni je to kičmu slomilo pa sad nemogu ni raditi pa nas nitko tad nije žalio i batinali nas u školi i morali sami sebi šibu donijeti

ODGOVORITE