Словенац постао седми предсједник УЕФА-е!

Досадашњи председник Фудбалског савеза Словеније Александар Чеферин изабран је за новог председника Европске фудбалске уније (УЕФА).

Фудбал 14.09.2016 | 13:30
Словенац постао седми предсједник УЕФА-е!
Чеферин има 49 година, по струци је правник, на челу ФС Словеније је од 2011. године, а добио је 42 гласа од 55 челника европских савеза.

У свет фудбала је први пут ушао 2005. године као члан Управног одбора футсал клуба Свеа Лесна Литија, а годину дана касније и у управу ФК Олимпија из Љубљане.

"Хајде да заједно унапредимо игру, и ако је потребно да је заштитимо. Желим да фудбал увек буде на првом месту, ослобођен политичких игрица", рекао је Чеферин.

Течно говори енглески и италијански, а када је стигао на чело ФС Словеније пре свега се залагао за развој омладинских школа, локалних клубова и њихове сарадње са Савезом.

Прошле године је реизабран за председника на нови четворогодишњи мандат, а током кандидатуре са челника УЕФА се у региону залагао за покретање регионалне лиге.

Чеферин је на челу УЕФА наследио Мишела Платинија, који је у октобру 2015. смењен после скоро девет година на месту председника, због корупције.

У међувремену га је мењао председник ФС Шпаније Анхел Марија Виљар, који се у последњем тренутку повукао из трке, па је Чеферинов конкурент на изборима био само Холанђанин Михаел ван Праг.

Чеферин је изабран до марта 2019. године када је истицао Платинијев мандат.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ХОКЕЈ

14.09.2016 13:19

Политика је преузела спорт,а декларативно су против мјешања исте у спорт. Да је овај предсједник за хокеј,алпске дисциплине,скијашке скокове итд. било би ОК,а Совенци и фудбал су као Краљевић Марко и ТВ у боји. Да им није срба,хрвата и муслимана не би могли формирати такмичарску лигу....све оде у....

ОДГОВОРИТЕ