Slovenac postao sedmi predsjednik UEFA-e!

Dosadašnji predsednik Fudbalskog saveza Slovenije Aleksandar Čeferin izabran je za novog predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA).

Fudbal 14.09.2016 | 13:30
Slovenac postao sedmi predsjednik UEFA-e!
Čeferin ima 49 godina, po struci je pravnik, na čelu FS Slovenije je od 2011. godine, a dobio je 42 glasa od 55 čelnika evropskih saveza.

U svet fudbala je prvi put ušao 2005. godine kao član Upravnog odbora futsal kluba Svea Lesna Litija, a godinu dana kasnije i u upravu FK Olimpija iz Ljubljane.

"Hajde da zajedno unapredimo igru, i ako je potrebno da je zaštitimo. Želim da fudbal uvek bude na prvom mestu, oslobođen političkih igrica", rekao je Čeferin.

Tečno govori engleski i italijanski, a kada je stigao na čelo FS Slovenije pre svega se zalagao za razvoj omladinskih škola, lokalnih klubova i njihove saradnje sa Savezom.

Prošle godine je reizabran za predsednika na novi četvorogodišnji mandat, a tokom kandidature sa čelnika UEFA se u regionu zalagao za pokretanje regionalne lige.

Čeferin je na čelu UEFA nasledio Mišela Platinija, koji je u oktobru 2015. smenjen posle skoro devet godina na mestu predsednika, zbog korupcije.

U međuvremenu ga je menjao predsednik FS Španije Anhel Marija Viljar, koji se u poslednjem trenutku povukao iz trke, pa je Čeferinov konkurent na izborima bio samo Holanđanin Mihael van Prag.

Čeferin je izabran do marta 2019. godine kada je isticao Platinijev mandat.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

HOKEJ

14.09.2016 13:19

Politika je preuzela sport,a deklarativno su protiv mješanja iste u sport. Da je ovaj predsjednik za hokej,alpske discipline,skijaške skokove itd. bilo bi OK,a Sovenci i fudbal su kao Kraljević Marko i TV u boji. Da im nije srba,hrvata i muslimana ne bi mogli formirati takmičarsku ligu....sve ode u....

ODGOVORITE