Грешке које могу да утичу на зачеће

Доктор Јани Вајт открива које су најчешће грешке које праве парови који желе бебу и како се могу исправити.

Здравље 14.09.2016 | 07:42
Грешке које могу да утичу на зачеће
Вероватно највећа грешка коју прави сваки пар који покушава да добије бебу је превелика фокусираност на овулацију.

Наиме, парови се не труде да пре плодних дана изграде међусобну сексуалну енергију.

“Увек говорим паровима да је хемија битна за зачеће“, каже Вајт.

То значи да је повећање могућности зачећа повезано са изградњом јаче сексуалне привлачности.

У данима када раде на повећању породице, паровима треба приоритет да буде завођење.

Привлачност производи исте хормоне који утичу на способност зачећа, а који се зове ХПГ, односно хипоталамусно-хипофизна-гонадална осовина.

Касније се све дешава попут домино ефекта: жеља за сексом шеље сигнал и покреће допамин, такозвани “ја желим“ хормон, а затим он покреће окситоцин, “љубавни хормон“, који лучи осећај повезаности са особом.

Оно што парови посебно запостављају док су фокусирани само да зачеће успе јесу мажење и држање за руку.

“Парови се често фокусирају само на циљ, заборављајући да су пажња и нежност међу главним елементима плодности“, каже Вајт.

Он додаје да је женама потребно да се осећају сигурно са својим партнером, да су сигурне да ће он бити ту за њих при одгајању и васпитавању детета.

С друге стране, многи парови упадну у рутину, сексуални живот им постаје само обавеза која с временом постане све ређа. Такође, парови су често сувише уморни и тако сексуални живот постаје механички.

А такве околности сигурно неће позитивно утицати на зечеће, упозорава Вајт и додаје да је најбоље имати односе на празан стомак.

“Једна од главних грешака коју праве парови је та да често имају односе поске јела. Уместо што, кад дођете кући с посла, прво једете па онда водите љубав, пробајте да промените редослед.”

Подизање кукова после односа такође може да помогне код зачећа, поготово ако нисте у плодним данима, а истраживања показују да ако у току односа жена доживи оргазам, веће су шансе да ће тада остати трудна.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар